Image

Ingegroeide nagel herkennen en behandelen? Dat doe je zo

4 min. leestijd
Toon meer
Heb je last van een ingegroeide nagel? Maak je geen zorgen; je bent lang niet de enige. Het kan pijn doen, maar met de juiste behandeling kom je er ook weer vanaf. Ontdek hoe je een ingegroeide nagel herkent, wat de oorzaken ervan zijn en hoe je ‘m weer laat verdwijnen. 

Disclaimer: Een ingegroeide teennagel kun je vaak niet zelf behandelen. Wél kun je ‘m zo goed mogelijk verzorgen. Raadpleeg altijd een huisarts of een andere specialist. Die kunnen je medische en persoonlijke adviezen geven.
 

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide nagel komt het vaakst voor op je tenen. Het uiteinde van je teennagel groeit dan in je huid, in plaats van eroverheen. Daardoor ontstaat er een wondje. Dit kan gaan ontsteken. Soms ontstaat er op die plek dan een beetje ‘wild vlees’.

Soms is de kans dat je een ingegroeide teennagel krijgt groter. Het kan bijvoorbeeld makkelijker ontstaan door:

  • Kromme teennagels
  • Schoenen die te strak zitten
  • Veel zweet aan je voeten
  • Peuteren aan je nagels
  • Stoten van je grote teen
  • Het rond afknippen van je nagels (in plaats van recht afknippen)
 

(Beginnende) ingegroeide nagel herkennen

Als je zeker weet dat je last hebt van een (beginnende) ingegroeide nagel, kun je ‘m op de juiste manier behandelen.

Denk je dat je een ingegroeide nagel hebt? Ga het na met de volgende symptomen. Als je er één of meerdere herkent, is de kans groot dat je een ingegroeide nagel hebt.

  • De huid rondom je nagel is dik en rood.
  • Als je erop drukt, doet het pijn. Ook als je dichte schoenen aan hebt, doet het pijn. 
  • Als je staat of loopt, wordt de pijn erger.
  • De ontsteking kan rood of geel zijn. Dit komt omdat er pus onder je huid zit. 
  • Er kan ook ‘wild vlees’ op de ontsteking groeien.
 

Een ingegroeide nagel behandelen

Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf behandelen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor ‘ie niet meer in je huid groeit. Je kunt wél je ingegroeide nagel na het verwijderen blijven verzorgen. Op die manier voorkom je dat je er opnieuw last van krijgt. Dit doe je bijvoorbeeld door altijd open schoenen of slippers te dragen. Als er pus uit de ingegroeide nagel komt, kun je dit verhelpen met een wondspray en doe je er een pleister op of verband omheen. Zo zorg je ervoor dat de ontsteking niet verergert.

Ontstoken ingegroeide nagel

Als jouw ingegroeide teennagel flink ontstoken is, kan een arts of chirurg de zijkant van je nagel wegsnijden. Op die manier ben je in een keer van je ingegroeide nagel én de ontsteking af. Je houdt dan een iets kleinere nagel over. Verder worden de wortels behandeld, zodat deze niet meer terug kunnen groeien. Ook hier is het belangrijk om jouw nagel na de ingreep te blijven verzorgen om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Neem twee dagen rust en leg je been omhoog. Zorg ervoor dat je teen altijd schoon is en verwissel het verband iedere dag. Zo geneest de plek het snelst en huppel je zo weer de deur uit. Beterschap!

Wanneer naar de huisarts met een ingegroeide nagel?

Image
Zoals je hierboven al hebt gelezen, is het altijd verstandig om met je ingegroeide teennagel langs een huisarts of een andere specialist te gaan. Al helemaal als deze ontstoken is. Soms is er bij een ingegroeide nagel zelfs een kleine operatie nodig. Je kunt ‘m laten verwijderen in het ziekenhuis. Ben je thuis en worden je klachten erger? Of krijg je ze later opnieuw? Dan is het belangrijk om nóg een keer contact op te nemen met je behandelaar. Er moet dan vaak weer een stukje weggesneden worden.

Ingegroeide nagel voorkomen

Als je eenmaal van je ingegroeide teennagel af bent, wil je natuurlijk voorkomen dat je er later weer last van krijgt. Daar kun je een paar dingen voor doen. Geef jezelf bijvoorbeeld eens in de paar maanden een pedicure om nieuwe ingegroeide nagels te voorkomen. Maak je voeten grondig schoon en zorg ervoor dat de huid onder je nagels mooi blijft. Gebruik tot slot nog een voedende crème. Zo is de kans dat op een nieuwe ingegroeide nagel meteen een stuk kleiner. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw teennagels altijd recht afknipt (in plaats van rond). Ook daardoor zal je nagel minder snel in je huid groeien.

Last van iets anders?

Heb jij geen last van een ingegroeide teennagel, maar wel van een ander kwaaltje aan je voeten? Bij ons vind je genoeg tips en producten om ervoor te zorgen dat het weer over gaat.

Lees je bijvoorbeeld in over: