Image

Likdoorn (eksteroog) verwijderen, behandelen en voorkomen

5 min. leestijd
Toon meer

Last van een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, op je voet of teen? Vervelend! Likdoorns kunnen namelijk het zetten van een stap pijnlijk maken en geven vaak een onprettig gevoel. Je wilt er dus gauw van afkomen: maar hoe? In dit artikel lees je meer over wat een likdoorn is en wat de symptomen zijn. Ook leggen wij je uit hoe je een likdoorn (eksteroog) kan voorkomen, behandelen en verwijderen.

Wat is een likdoorn of eksteroog?

Het is goed om te weten wat een eksteroog of likdoorn is, zodat je weet wat je ertegen kunt doen. Een likdoorn of eksteroog is een pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek. Een eksteroog komt meestal voor op je voeten of tenen, maar soms ook tussen de tenen. Wanneer je zo’n eksteroog op je voet of tussen je tenen hebt, kan lopen zeer doen.  Een likdoorn of eksteroog wordt ook wel een eeltpit genoemd.

Hoe ziet een likdoorn eruit?

Hoe ziet een likdoorn eruit? Het is een rond eeltplekje van vaak maar een paar millimeters groot. De eeltplek heeft een duidelijk en hard middelpunt. De kleur van een likdoorn is vaak bruin, geel, grijs of wit: geheel afhankelijk van jouw huidtype. Soms is er ook een zwart puntje te zien op de likdoorn. Dit zwarte puntje is de naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een punt. De punt richt zicht op de gevoelige huid, wat dus zorg voor het pijnlijke gevoel.

Wat is de oorzaak van een likdoorn (eeltpit)

Likdoorn op voet
Likdoorns zitten meestal op tenen vanwege de druk
Lagen voet als oorzaak van likdoorn
Medische illustratie van een likdoorn

Je huid bestaat uit verschillende laagjes. De buitenste laag, ook wel de opperhuid genoemd, dient als een beschermlaag voor de diepere, gevoeligere huidlagen. De oorzaak van een likdoorn is een blootstelling van de huid aan constante druk of wrijving. Draag je bijvoorbeeld iets te strakke schoenen? De schoenen zetten druk op jouw voeten en dit zorgt ervoor dat de buitenste laag van jouw huid verdikt. Zo’n verdikking van de huid wordt eelt genoemd. Blijf de druk aanhouden? Dan kan het eelt zich gaan vormen naar een eksteroog. Zoals eerder genoemd, heeft een likdoorn een hardere eeltkern en kan zo de diepere, gevoeligere huidlaag bereiken. Hierdoor ontstaat er een pijnlijk gevoel. Deze kern wordt de ‘hoornpunt’ van de likdoorn genoemd. Kort samengevat, de oorzaak van een eksteroog is dus constante druk of wrijving op een bepaald punt van de huid. 

Een eksteroog wordt soms verward met een vervelende blaar of normale eeltlaag. Om de juiste behandeling te vinden, is het dus goed om te weten wat het verschil is. Dus, hoe kun je een likdoorn herkennen? De symptomen van een likdoorn zijn als volgt: 

  • Rond, verdikt eeltplekje
  • Kleur van het plekje: wit, bruin, grijs of geel, afhankelijk van jouw huidtype
  • Het ronde eeltplekje is niet groter dan een paar millimeter
  • Likdoorns komen meestal voor op de voetzool of op en tussen de tenen 
  • Je ervaart een onprettig gevoel bij directe druk op het plekje tijdens het lopen
  • Likdoorns zitten dicht tegen het bot aan
  • Het centrum van de likdoorn ligt dieper in de huid en voelt vaak hard aan

Eksteroog (likdoorn) behandelen en verwijderen

Een likdoorn behandelen kan op verschillende manieren. Ons eerste advies: verlicht verdere druk op de huid om de pijn te verminderen. Dit doe je door bijvoorbeeld schoenen te dragen die niet te strak zitten. Hoe minder druk, hoe beter. Verder kun je een eksteroog behandelen met een speciale  Hansaplast Likdoornpleister. Het actieve ingrediënt salicylzuur in de pleister zorgt voor onmiddellijke verlichting van de druk en kan helpen om de likdoorn te verwijderen. Wil je weten hoe een eksteroog (likdoorn) veilig kunt verwijderen? Lees dan de volgende stappen. 

Image

Stap 1

Om een likdoorn (eeltpit) te verwijderen begin je met het grondig reinigen van de huid waar de likdoorn zit. Dep de huid goed droog. Breng een Hansaplast Likdoornpleister aan op de likdoorn. Het midden van de ring plaats je direct bovenop de likdoorn. Laat de pleister inwerken en verwissel de pleister na twee dagen. 

Lees meer
Image

Stap 2

Na ongeveer vier dagen kun je de eksteroog veilig verwijderen. Maak jouw voeten zacht onder een warme douche, in een warm bad of in een voetenbadje met zout of zeep. Hoe je een likdoorn niet moet verwijderen, is met een scherp voorwerp, zoals een mes of schaar. 
Lees meer
Image

Stap 3

Nadat je de likdoorn hebt verwijderd, adviseren we je om de huid goed gehydrateerd te houden. Gebruik bijvoorbeeld een speciale voetencrème, zoals de Hansaplast Anti-Eelt Crème

Lees meer

Zoals we al benoemden: gebruik geen scherpe voorwerpen om een likdoorn te verwijderen! Blijf je last hebben van de likdoorn? Raadpleeg dan je huisarts voor het verwijderen van het eksteroog. Bij diabetes adviseren we voor gebruik van de Hansaplast Likdoornpleister te overleggen met een dokter of medisch specialist. Zie de bijsluiter voor meer informatie en gebruiksinstructies van de pleister. 

 

Hoe kan je een likdoorn voorkomen?

De beste manier om een likdoorn te voorkomen, is om je voeten altijd in een goede conditie te houden en de juiste schoenen te dragen. Helaas zijn zere plekken, likdoorns, hielkloven en eeltplekken veelvoorkomende problemen. Deze pijntjes komen ook vaker voor naarmate je ouder wordt. Daarom geven wij je graag wat tips om likdoorns te voorkomen: 

  • Kies goed passende schoenen en wissel ze regelmatig af. Wanneer je verschillende soorten schoenen draagt, voorkom je dat je dagelijks op dezelfde plek druk ervaart van een schoen.
  • Maak je voeten goed schoon met zeep tijdens het douchen. Voor extra verzorging kun je jouw voeten insmeren met een speciale voetcrème.
  • Wil je hakken dragen? Of wil je jouw favoriete schoenen toch elke dag wel dragen? Gebruik dan Hansaplast Anti-Drukringen om je huid te beschermen op plekken waar veel druk op komt. Deze drukringen zijn ontworpen om de pijn onmiddellijk te verlichten en likdoorn te beschermen tegen druk.

Heb je last van een terugkerende likdoorn? Probeer dan het gebruik van een likdoornpleister. Zo’n eksteroogpleister verzacht de pijn en helpt bij het verwijderen van de likdoorn. Mocht de likdoorn toch blijven terugkeren, raadpleeg dan jouw huisarts voor advies over de behandeling ervan. 

Likdoornpleister: tip van een expert voor de behandeling van een likdoorn

Expert die tips geeft over likdoorn behandeling
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Likdoorn behandeling met pleister
Medische illustratie van een likdoornpleister

"Hoe werkt een likdoornpleister en hoe bestrijdt deze likdoorns zo doeltreffend? De Hansaplast Likdoornpleister bevat een actief ingrediënt dat de likdoorn zacht maakt: het salicylzuur in het midden van de zachte ring zorgt ervoor dat de structuur die de hoorncellen van de likdoorn bijeenhoudt, losraakt. De vereelte huid en de intercellulaire stof die de lagen bijeenhoudt, worden losgemaakt. Dat zorgt voor meer hydratatie en een verweking van de plek, zodat de likdoorn er gemakkelijk uit kan worden gehaald." Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG. 

 

Last van andere voetongemakken, zoals schimmel op jouw nagels? Dit kan je doen tegen kalknagels.

 

Neem voor meer informatie over Hansaplast producten contact op met de Hansaplast Hotline (0900-2075020, ca. €0,10/min).
Let op dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees altijd eerst de gebruiksinstructies die in de verpakking van onze producten zitten. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg als onze tips niet helpen of indien je een medische aandoening hebt of vermoedt.

Verwante producten