Over

Hoe likdoorns ontstaan

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, fungeert als een beschermlaag voor de diepere, gevoeligere huidlagen.

Wat is de oorzaak van een likdoorn?

Als de huid constant wordt blootgesteld aan druk en wrijving, bijvoorbeeld door slecht passende schoenen, reageert deze door de buitenste laag te verdikken en vormt zo eelt (zie ook: Directe hulp voor droge en vereelte huid). Als de druk aanhoudt, vooral op een specifieke plaats, kan het eelt een likdoorn vormen met een harde kern die de diepere, gevoeligere huidlagen bereikt en zo pijn veroorzaakt. Deze kern wordt vaak de ‘hoornpunt’ van de likdoorn genoemd.

 

Likdoorns kunnen wit/grijs of geel/bruin van kleur zijn, afhankelijk van je huidtype. Symptomen zijn pijn en zwelling rond de likdoorn en ongemak bij directe druk tijdens het lopen.

Likdoorns komen vooral voor boven op de tenen en aan de buitenkant van je kleine teen, dat wil zeggen op die plaatsen waar schoenen de meeste druk uitoefenen. De pijnlijkste vorm van likdoorns is het type waarbij de huidzenuwen met de likdoorn zijn vergroeid.
 
Likdoorns kunnen ook voorkomen op de voetzool en als zogeheten weke likdoorns tussen de tenen, waar de huid vochtig is door zweet of slecht afdrogen.

Likdoorns zitten meestal op tenen vanwege de druk
Medische illustratie van een likdoorn
Terug naar het begin

Behandeling

De eerste maatregel…

...moet altijd zijn dat verdere druk wordt voorkomen om de pijn te verlichten: kies goed passende schoenen of trek andere schoenen aan. Bescherm de likdoorn met een speciale Hansaplast likdoornpleister die verdere druk tegengaat om de pijn te verlichten en die tegelijkertijd de likdoorn verwijdert met het verzachtende ingrediënt, salicylzuur.

Voor gemakkelijke en handige verwijdering...

...van de likdoorn heb je alleen de speciale likdoornpleister nodig.
Deze biedt onmiddellijk verlichting van de druk en helpt tegelijkertijd likdoorns te verwijderen met het actieve ingrediënt (salicylzuur).
Breng een Hansaplast Likdoornpleister aan door het midden van de ring direct op de likdoorn aan te brengen, nadat je dat deel van de huid eerst hebt gereinigd en gedroogd. Laat dit inwerken en verwissel de pleister na twee dagen.

Na vier dagen kan de, nu zachte, likdoorn gemakkelijk worden verwijderd in een warm bad met zout of zeep.
Probeer de likdoorn niet te verwijderen met scherpe voorwerpen zoals mesjes enz.

Houd na verwijdering de plek en de huid eromheen goed gehydrateerd met speciale voetcrèmes zoals Hansaplast Zachte voeten.
Probeer de likdoorn nooit te verwijderen met een scherp voorwerp! Ga naar een pedicure als de likdoorn niet verdwijnt of een pijnlijke ‘kern’ blijft houden. Als je diabetes of stoornissen van de bloedsomloop hebt, gebruik de Hansaplast likdoornpleisters dan niet en ga naar je pedicure of arts. Kijk voor meer informatie in de gebruiksinstructies en bijsluiter van het product.

 

Tip van de expert

„Hoe werkt een likdoornpleister en hoe bestrijdt deze likdoorns zo doeltreffend? De Hansaplast Likdoornpleister bevat een actief ingrediënt dat de likdoorn zacht maakt: het salicylzuur in het midden van de zachte ring zorgt ervoor dat de structuur die de hoorncellen van de likdoorn bijeen houdt, los raakt.

‘Rustig aan:
onze likdoornpleisters pakken
je likdoorn aan door
deze zacht te maken’

De vereelte huid en de intercellulaire stof die de lagen bijeen houdt, worden losgemaakt wat zorgt voor meer hydratatie en een verweking van de plek, zodat de likdoorn er gemakkelijk uit kan worden gehaald.“
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Medische illustratie van een likdoornpleister
Terug naar het begin

Oplossingen

Probeer deze producten eens:

Slimme producten uit ons assortiment die je helpen om likdoorns aan te pakken. Vind de juiste oplossing, van preventie tot verwijdering, zodat je kunt blijven lopen.
Terug naar het begin

Preventie

De beste manier om een likdoorn te voorkomen is je voeten altijd in goede conditie te houden en de juiste schoenen te dragen. Maar zere plekken, likdoorns en vereelte huid zijn een veel voorkomend probleem en komen vaker voor naarmate we ouder worden.

Wat je kunt doen om likdoorns te voorkomen:

  1. kies goed passende schoenen en wissel vaak van schoenen. Als je verschillende soorten schoenen draagt, voorkomt dit druk van een schoen die te strak kan zitten en druk uitoefent op je tenen.
  2. Verzorg je voeten elke dag met speciale hydraterende voetcrème zoals Hansaplast Zachte voeten.
  3. Als preventieve maatregel adviseren wij Hansaplast Anti-Drukringen voor Likdoorn en Hansaplast Anti-Drukringen voor Eelt op plaatsen waar veel druk op staat of op zijn laatst zodra de eerste tekenen van een likdoorn verschijnen. De zachte en zelfklevende ringen beschermen tegen pijnlijke druk en verlichten de pijn onmiddellijk.
Terug naar het begin
Neem voor meer informatie over Hansaplast producten contact op met de Hansaplast Hotline (0900-2075020, ca. €0,10/min).
Let op dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees altijd eerst de gebruiksinstructies die in de verpakking van onze producten zitten. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg als onze tips niet helpen of indien je een medische aandoening hebt of vermoedt.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.

Likdoorn behandelen of verwijderen met likdoornpleister - Hansaplast

Een likdoorn: hoe kom je eraan en hoe geraak je ervan af? Het was nog nooit zo makkelijk om een likdoorn te behandelen én effectief te verwijderen. Met de likdoornpleisters ben je er in minder dan 5 dagen vanaf. Zeg definitief vaarwel tegen pijnlijke voeten!