Image

Hielspoor: wat is het? Oorzaak & behandeling

5 min. leestijd
Toon meer
Heb je last van een stekende pijn onder je hak die maar niet weg wil gaan? Misschien is hielspoor de oorzaak van je klachten. Hielspoor is een vervelende aandoening, maar niet onoverkomelijk. Met de juiste behandeling van hielspoor kan je blessure helemaal verdwijnen. Ontdek wat hielspoor is, wat hielspoor symptomen zijn en hoe je de pijn in de hiel kan verlichten.

Wat is hielspoor?

Image

Hielspoor komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Als je er last van hebt, voel je een flinke pijn in de hiel, vaak de onderkant. Daar zit een brede pees die van je tenen tot je hak loopt. Bij veel beweging wordt deze voortdurend uitgerekt. Hierdoor komt de aanhechting onder hoge druk te staan. Het gevolg? Een stevige irritatie of zelfs een ontsteking. Dit soort hielpijn of hielspoor pijn gaat zeker niet onopgemerkt voorbij. 

Hielspoor is niet altijd de oorzaak van hielpijn. Hielkloven kunnen ook de boosdoener zijn. In het laatste geval heb je gewoon last van een droge huid, in plaats van dat er van binnenuit iets irriteert of ontsteekt. Check dus altijd even waar de pijn precies vandaan komt. Schakel bij twijfel altijd een fysiotherapeut of huisarts in, die kan een persoonlijke diagnose voor je vaststellen. 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Image

Er zijn verschillende symptomen van hielspoor. We zetten de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje. 

  • Als je hielspoor hebt, krijg je last van hielpijn op een van de volgende momenten:
  • Als je druk uitoefent op de pijnlijke plek, bijvoorbeeld met je vingers;
  • Als je in de ochtend uit bed stapt;
  • Als je op blote voeten loopt zonder enige ondersteuning;
  • Als je lang staat of loopt;
  • Als je begint met lopen nadat je een tijdje hebt gezeten;
  • Als je gaat sporten, vaak al tijdens de warming-up.

Opvallend bij hielspoor is dat, wanneer je gaat zitten of liggen, de klachten vaak weer verdwijnen. 

Wat is de oorzaak van hielspoor?

De oorzaken van hielspoor lopen uiteen. Veel artsen denken dat de blessure ontstaat doordat er te veel of te lang spanning is geweest op de pees onder je hiel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je gedurende geruime tijd staat of rent. 

Daarnaast komt hielspoor vaker voor als je:

  • Last van plat- of holvoeten hebt;
  • Weinig beweegt;
  • Een korte kuitspier of achillespees hebt;
  • Veel hardloopt;
  • Overgewicht hebt.

Herken je jezelf niet in het bovenstaande, maar heb je wel hielspoorklachten? Dat kan. Naast bovenstaande oorzaken kan hielspoor een psychische oorzaak ontstaan hebben zoals stress. Dan ervaren je spieren namelijk meer druk. 

Wat te doen tegen hielspoor?

Image

Pijn in de hiel die veroorzaakt wordt door hielspoor gaat soms vanzelf weer over. Meestal verdwijnt de ergste pijn binnen een paar maanden. Sterker nog: de meeste mensen hebben na een jaar geen last meer van klachten. Mocht je blessure toch langer aanhouden, dan is er een aantal dingen die je kunt proberen om de hielspoor te behandelen. Onthoud wel dat het bij veel hielpijn verstandig is om ook even een huisarts of orthopeed te raadplegen. Zo krijg je het beste en meest persoonlijke advies.  

Kun je hielspoor behandelen?

Hielspoor behandelen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld hielspoor tapen of compressiekousen dragen om de druk te verlichten. Ook zijn er bepaalde hielspoor oefeningen waarmee je de pijn in je hiel een heel stuk verzacht. Tot slot kan een fysiotherapeut de last die veroorzaakt wordt door hielspoor deels wegmasseren. 

Hieronder lees je wat je zelf kunt doen om hielspoor te behandelen en zo snel mogelijk weer van je blessure af te zijn.

Hielspoor tapen

Behandel hielspoor door je voet in te tapen met sporttape. Door hielspoor te tapen voorkom je dat de pees onder je hiel nog verder uitrekt. Je voet krijgt rust en zo verdwijnt langzaam de irritatie of ontsteking. Hier lees je meer over de werking van tape, mocht je dat interessant vinden. Hielspoor tapen is redelijk simpel. Ga stap voor stap te werk. Is het de eerste keer dat je hielspoor gaat tapen? Dan kan het handig zijn om een fysiotherapeut te benaderen.

Stap 1

Pak twee stroken tape af van 5 tot 7 centimeter. Onze sporttape is gemakkelijk af te scheuren. Zorg dat de uiteinden rond zijn.

Lees meer

Stap 2

Knip de twee stroken in de lengte doormidden, zodat je uiteindelijke vier lange stukken tape hebt.

Lees meer

Stap 3

Plak de eerste strook een beetje schuin over je hak heen. De tweede zet je daar haaks op, zodat er een kruis ontstaat. 

Lees meer
Image

Stap 4

Herhaal dit voor de overige twee stroken en zorg ervoor dat de twee stukken tape overlappen. Het eindresultaat is een ster. 

Lees meer

Moet je rusten met hielspoor?

In het begin is het aan te raden om je voet wat rust te geven. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van hielspoor, dus je voet kan zeker baat hebben bij rust. Ook is het aan te raden om niet te veel op blote voeten te lopen, maar sokken en stevige schoenen te dragen. Rusten met hielspoor is niet hetzelfde als helemaal niet meer bewegen. Rustig wandelen en het uitvoeren van rustige hielspoor oefeningen kunnen vaak goed. Hieronder geven we je wat inspiratie.

Oefeningen die helpen bij hielspoor

Image

Naast tape zijn er ook een aantal hielspoor oefeningen die je gewoon thuis kunt uitvoeren om de pijn zo snel mogelijk te verlichten. Het doel hiervan is om je voet of kuit te rekken, zodat je pees meer ontspant. 

Oefeningen om je voet te rekken 

  1. Ga zitten met gestrekte benen en trek je tenen zo ver mogelijk naar je toe. Houd dit 30 seconden vol en neem 15 seconden rust. Herhaal de oefening 3 keer. 
  2. Ga met je handen tegen de muur staan en zet één been naar achter. Zorg dat je beide knieën licht gebogen zijn. Druk de knie van het achterste been naar binnen. Houd dit 30 seconden vol en neem 15 seconden rust. Herhaal de oefening 3 keer. 

Oefening om je kuit te rekken

  1. Ga met de voorste helft van je voeten op een traptrede staan, zodat je hielen boven de grond zweven. Til je hielen langzaam omhoog (5 seconden) en omlaag (5 seconden). Doe dit 3 minuten lang.
    Disclaimer: als deze oefening pijn doet, is het verstandig om ‘m nog even niet uit te voeren. Dit kan namelijk zorgen voor nog meer belasting op je pees.

Kun je hielspoor voorkomen?

Goed nieuws: je kunt hielspoor ook voorkomen door genoeg te bewegen. Actieve voeten hebben een goede doorbloeding en daardoor is er minder kans op een irritatie of ontsteking. De oorzaak van hielspoor wordt zo aangepakt.

Verwante producten