Sporttape: wat is het en hoe breng je het aan?

Als u sport, weet u dat sportblessures net zo normaal zijn als af en toe verliezen van een ander team. Wat hulp van Hansaplast sporttapes helpt u tegenslag te overwinnen en voorkomt verdere blessures.

WAAROM TAPEN?

Of het nu na een blessure is of ter bescherming in het algemeen, het is mogelijk om gewrichtspijn of blessures te voorkomen of te verlichten door tape of bandages te gebruiken voor ondersteuning en stabilisatie. Deze producten beschermen en ondersteunen snel geblesseerde gewrichten op een betrouwbare wijze en zonder de kans op bijwerkingen. Denk hierbij aan een bandage voor de knie of een tape voor de enkel. Bandages bieden verschillende soorten druk en stabilisatie die betrouwbare steun voor elk gewricht bieden. Deze producten kunnen ook bijdragen aan de genezing na een blessure. Daarnaast verbeteren de druk-kenmerken de stofwisseling, wat zwelling beperkt en verkrampt weefsel sneller verlicht.

Tape en bandages kunnen

 • stabiliseren na een acute blessure en bescherming en steun bieden
  in de genezingsfase
 • helpen bij chronische pijn
  (wat vaak het geval is bij gewrichten zoals de enkel)
 • de genezing stimuleren door weefsel te comprimeren

Het maatje van de atleet: Bandages stabiliseren en ondersteunen gewrichten

Bij verschillende sporten wordt tape gebruikt om blessures te voorkomen. Vooral bij sporten die vaak gepaard gaan met verstuikte enkels, zoals basketbal, voetbal of volleybal, wordt tape vaak gebruikt om sporters te helpen herstellen van verstuikte enkelbanden of om verdere blessures te helpen voorkomen.

TAPEN KAN SPORTERS
HELPEN TE HERSTELLEN EN
NIEUWE BLESSURES TE VOORKOMEN
Tapen is van belang voor het voorkomen van gewrichtsblessures, vooral de enkel en hand. Tapen is ook van groot belang bij het vroeg aanpakken van een blessure en bij revalidatie, omdat met ondersteunende tape het minder waarschijnlijk is dat de sporter opnieuw geblesseerd raakt wanneer hij/zij de training hervat.


Bescherm uw handen en vingers

Het stoppen, vangen, smashen, gooien en blokkeren van ballen kunnen allemaal tot blessures leiden, tenzij de vingers en handen voldoende zijn gestabiliseerd. De Hansaplast sporttape is ideaal voor die doeleinden: deze ondersteunt gewrichten en pezen, minimaliseert pijnlijke, overmatige bewegingen en stimuleert herstel van sportblessures. Zo ook voor een tenniselleboog. De sporttape is verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes voor een optimale pasvorm. Hij blijft goed zitten en biedt bescherming voor gewrichten in vingers en handen tijdens sporten zoals handbal of volleybal. Lees hier meer over het intapen van een duim en spierherstel.

 
Gevoelige vingers en gewrichten hebben bescherming nodig
Terug naar het begin

TAPEN VRAGEN EN ANTWOORDEN

 1. KAN IK MEZELF INTAPEN?

  In het begin niet, want techniek is het belangrijkste bij tapen. Een medische professional weet precies welke tapetechniek hij/zij moet gebruiken op uw geblesseerde gewricht. Hij/zij zorgt ervoor dat de tape goed en op de juiste plaats zit en past de spanning en richting van de tape aan op basis van uw aandoening. Hij/zij vindt ook de juiste mate van druk en weet hoeveel beweeglijkheid de tape moet toelaten.
  Met al die factoren moet rekening worden gehouden voor een correcte toepassing. Daarom moet in het begin altijd een medische professional laten zien hoe het moet worden gedaan.

 2. WAT IS KINESIOTAPEN?

  Kinesiotapen met speciale elastische tape wordt wereldwijd gebruikt voor sportblessures. Het is gebaseerd op de theorie dat de functie van spieren, bloedsomloop en lymfeklieren kan worden verbeterd door de spanning op de huid aan te passen. De behandeling komt van oorsprong uit Japan en werd populair toen sporters op de Olympische spelen van 2008 in Beijing het gebruikten. Speciale elastische sporttape wordt veel gebruikt voor preventie, revalidatie en spierblessures en ondersteunt gewrichten, steunt de spierbelasting en verlicht de pijn. De tape is erg populair in de sportwereld omdat deze meer beweeglijkheid toelaat dan normale tape. De tape is zo gemaakt dat deze lijkt op de eigenschappen van de huid en is van zelfklevend, water- en luchtdoorlatend elastisch materiaal dat veel beweging toelaat en dat enkele dagen lang kan worden gedragen. Speciale sporttape wordt ook gebruikt voor medische toepassingen, zoals voor de behandeling van lymfoedeem, een blokkade in het lymfestelsel dat tot zwelling leidt.

Terug naar het begin

ENKELE EXTRA TIPS

 1. 1. Laat de professionals het doen
  Als u een blessure heeft opgelopen en wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut, zorg dan dat hij of zij u de juiste tapetechniek laat zien.

 2. 2. Zorg voor verkoeling na pijn
  Als blessures zoals kneuzingen, verrekte spieren of verstuikingen optreden, moeten deze onmiddellijk worden behandeld door de toepassing van intense kou. Volg de RICER-regel. Verkoelende producten bieden een effectieve kou, verlichten de pijn en helpen zwelling te voorkomen. Ze ondersteunen tevens het genezingsproces.
Terug naar het begin

DESKUNDIGE TIP

Hoe kunnen sportblessures worden voorkomen?

U kunt gewrichten stabiliseren en ondersteunen met behulp van bandages
“Spieren moeten worden opgewarmd en gerekt voor elk trainingsonderdeel. Als bekend is dat bepaalde lichaamsdelen specifieke belasting moeten doorstaan, kunnen tape of bandages worden gebruikt voor extra ondersteuning. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en om de training geleidelijk op te bouwen. Verken voorzichtig uw grenzen en bouw de belasting langzaam op.”

Dr. Gerd Müller, deskundige en orthopedisch specialist

Koel ter plekke!
Bij een acute blessure moeten de betreffende lichaamsdelen onmiddellijk goed worden gekoeld. Koelen verlicht de pijn en helpt zwelling tegen te gaan door gerichte kou.

Terug naar het begin

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.

Jouw blessures en pijn verhelpen met sporttape - Hansaplast

Minder of geen pijn en blessures tijdens het sporten? Het kan. Door sporttape correct te gebruiken, verminder je de kans op blessures en kan je blessures en pijn verlichten. Ontdek hoe je sporttape best gebruikt en welke voordelen het nog kan bieden!