Overbelaste spieren: symptomen en hoe te behandelen

Overbelaste spieren: symptomen en hoe te behandelen

6 min. leestijd
Toon meer

Het kan behoorlijk vervelend zijn als je spieren pijnlijk aanvoelen en je moeite hebt met bewegen. Dit is in de meeste gevallen een teken van een overbelaste spier. Overbelasting van de spieren kan ontstaan door te veel of verkeerde bewegingen, te zwaar tillen, te intensief trainen of te lang in dezelfde houding zitten. Wanneer je te lang met deze overbelaste spieren door blijft gaan, kan dit resulteren in permanente schade. Daarom is het erg belangrijk om op tijd de symptomen te herkennen. Er zijn namelijk gelukkig een aantal manieren om de pijn te verlichten en het herstel te versnellen. Rust nemen, de spieren masseren of een warm bad nemen kan onder andere al heel wat doen, maar soms is wat extra ondersteuning nodig. Bij Hansaplast kan je profiteren van onze expertise op het gebied van gezondheid en huid- en spierverzorging. Onze producten helpen bij het verminderen van pijn en ondersteunen het herstelproces.

Wat is overbelasting van spieren?

Er zijn twee manieren waarop je spieren overbelast kunnen raken, namelijk door acute overbelasting of een langdurige belasting die doorslaat in overbelasting. In een situatie waarin je door één specifieke handeling een spier of spiergroep overbelast is er sprake van acute overbelasting. Dit betekent dat je plotseling veel meer van je spieren vraagt dan ze aankunnen, door bijvoorbeeld een te zware doos op te tillen. Een andere situatie waarin acute overbelasting kan voorkomen is wanneer je een verkeerde of plotselinge beweging maakt. In deze gevallen moeten de spieren op een onnatuurlijke manier of te verstrekken, waardoor je je spieren verrekt.

Wat is dan overbelasting door langdurige belasting? Langdurige belasting van je spieren traint ze om deze weer sterker op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een oefening waarbij je je rugspieren traint met gewichten. Alleen als je elke keer te vroeg stappen maakt naar zwaardere gewichten kan dit overbelasting veroorzaken. Een andere manier waarop je je spieren overbelast door trainen is wanneer je deze spieren niet genoeg rust geeft om zich te herstellen. Elke keer als je traint, worden je spieren een beetje beschadigd, er ontstaan namelijk microscopische scheurtjes in een spier. Door deze scheurtjes na het sporten herstelt een spier zich en komt deze juist weer sterker terug. Wanneer het dus niet genoeg tijd heeft om aan te sterken krijg je te maken met een overbelaste spier. Dat is wat overbelasting over een langdurige periode betekent.

Symptomen van overbelaste spieren

De symptomen van overbelaste spieren uiten zich in verschillende manieren. Dit kan variëren van pijn en stijfheid tot zwakte en krampen. Je spieren kunnen pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn. Je kan ook last hebben van vermoeidheid en moeite hebben met bepaalde bewegingen. Je vind de symptomen van overbelasting hieronder:

  • Spierpijn: overbelaste spieren kunnen zich uiten als het gevoel van spierpijn. Alleen bij overbelaste spieren kan de pijn soms langer dan 5 dagen aanhouden. Voel je na 5 dagen nog steeds spierpijn? Ook al is de pijn misschien doffer geworden, heb je hoogstwaarschijnlijk je spieren overbelast.
  • Gespannen spier: een gespannen spier staat op elk moment op alert en kan zich niet meer ontspannen. In dit geval merk je dit op die plek als een trekkerig en zeurderig gevoel. 
  • Hoofd-, rug- of nekpijn: de overbelaste spieren zijn waarschijnlijk ontstaan door een verkeerde (werk)houding of stress. Bij deze spieren is er sprake van te weinig toevoer van zuurstof en voedingsstoffen om zich weer te herstellen. Overbelaste spieren in je rug of nek komen hierdoor vast te zitten en dit merk je doordat je mobiliteit verminderd. Rug- en nekpijn die aanhoudt kan ook doorslaan in hoofdpijn.
  • Spierschade: dit komt voor wanneer je een onverwachte beweging maakt, valt of een klap krijgt. In deze gevallen kunnen de spieren scheuren of kneuzen, zoals bij een gescheurde spier of pees, zweepslag, peesschedeontsteking of verstuikte enkel. Je merkt dit doordat het beschadigde spieren erg stijf aanvoelen met een stekende of schietende pijn. Het belemmert de beweging van de spier of het gewricht en kan in vele gevallen dik worden door het vocht. Dit is bijvoorbeeld een veel voorkomend symptoom van een overbelaste knie die door het vocht en de pijn niet of nauwelijks kan bewegen.

In elk geval is het erg belangrijk dat je jouw huisarts raadpleegt wanneer je symptomen van overbelaste spieren vermoedt. Voorkomen is uiteindelijk altijd beter dan genezen.

Hoe lang duurt een overbelasting van spieren?

De duur van overbelasting van de spieren symptomen varieert afhankelijk van de ernst van de blessure. Hoe eerder je de symptomen van overbelasting herkend, des te sneller je kan beginnen aan het herstel. Elke soort overbelasting heeft weer andere vereisten voor het herstel. In de meeste gevallen duren de symptomen van overbelasting van de spieren enkele dagen tot een paar weken. Als de overbelasting van de spieren ernstiger is, kan het herstelproces zelfs enkele maanden duren. Dit is meestal in het geval van ernstige spierschade, zoals bij een gescheurde spier of pees. Het is belangrijk om de spieren voldoende tijd te geven om te herstellen en niet te snel weer te beginnen met activiteiten die de spieren kunnen belasten. Dit kan alleen maar weer overbelasting en schade met zich meebrengen, waardoor je het herstelproces weer verlengt. Hoe lang overbelasting van de spieren duurt ligt dus deels ook in je eigen handen. Het toepassen van koude of warme behandelingen, het masseren van de spieren, rust nemen en het gebruiken van speciale producten zoals Hansaplast kan het herstel van overbelasting van de spieren bevorderen.

Wat is goed voor overbelaste spieren?

back pain

Gelukkig zijn er verschillende opties voor wat je kan doen bij overbelaste spieren. Dit is afhankelijk van jouw situatie. Wat altijd goed is voor overbelaste spieren is om als eerste meteen je rust te pakken, zodat je beter kan evalueren wat de schade is en van welke spieren je last hebt. Daarnaast voorkom je hiermee ook permanente schade. Andere goede opties om het herstel van de overbelaste spieren te ondersteunen zijn:

  • Massages: een goede massage stimuleert de doorstroom van zuurstof en voedingsstoffen naar de beschadigde spieren. Hiermee kunnen de spieren zich sneller heropbouwen. Bovendien stimuleert het de afvoer van afvalstoffen die de pijn veroorzaken.
  • Warmte: door warmte raken spieren wat meer ontspannen, dit helpt om de pijn te verlichten. Geef je spieren warmte door bijvoorbeeld een warm bad, warm kompres of een warmte pleister. Of probeer een warmte zalf bij overbelaste spieren. Je vindt deze in de meeste drogisten of bij de apotheek.
  • Koelen: dit is de beste optie voor overbelaste spieren door een kneuzing of verstuiking. Probeer bijvoorbeeld de Cooling Gel of Cold Spray van Hansaplast. Je gebruikt deze in de plaats van een zak ijs, om de spieren te verkoelen en zwelling tot een minimum te houden.
  • Sporttape: een stevige sporttape biedt betrouwbare ondersteuning voor zwakke gewrichten of bij een blessure. 
  • Sportcompressie sleeves: compressie sleeves voor kuiten of armen helpen de bloedcirculatie te verbeteren. Hiermee wordt het herstel van de been- en armspieren ondersteund en meer spierschade voorkomen.