Image

Zweepslag: symptomen en behandeling – Het gebeurt meestal tijdens het sporten: je voelt plots een scherpe pijn in je been en kunt niet meer verder lopen. Een zweepslag doet veel zeer, maar is vaak niet ernstig. Ontdek wat de symptomen zijn en hoe je jouw blessure kunt behandelen.

4 min. leestijd
Toon meer

Wat is een zweepslag?

Een zweepslag is een acute scheuring van je spier. Daarom noem je dit ook wel acute zweepslag. Meestal gaat het om een klein scheurtje. Daarbij kunnen ook bloedvaatjes kapot gaan. Dit ontstaat vaak als je veel kracht zet of een plotselinge beweging maakt. Soms gebeurt het ook bij stilstand. Het kan ontzettend veel pijn doen.

Een zweepslag komt vaker voor als je:

  • Ouder bent dan 40 jaar.
  • Spier langdurig overbelast wordt.
  • Spieren nog koud zijn, maar je wel flink beweegt.
  • Sport op een harde ondergrond.
  • Slechte schoenen draagt.
  • Te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
  • Al eerder een dergelijke blessure hebt opgelopen.

Zweepslag in je kuit

Image
In de meeste gevallen komt een zweepslag voor in je kuit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het springen, afzetten of sprinten. Om te genezen van een zweepslag in je kuit, is het verstandig rust te houden. Ga dus niet autorijden of fietsen. Wat je wel kunt doen? Speciale oefeningen. Daarover lees je later meer.

Zweepslag in je (boven)been of andere lichaamsdelen

Een zweepslag kan ook voorkomen in je bovenbeen, bijvoorbeeld bij je hamstring. Het ontstaat daarnaast wel eens in de knieholte. Verder kun je een zweepslag ook krijgen in je bovenlichaam, zoals je rug of nek. Als de spier in je nek scheurt, heet dat een whiplash. Waar je jouw zweepslag ook oploopt: het is altijd raadzaam om je activiteiten tijdelijk stil te leggen. Zo bevorder je het herstel en verminder je de last sneller. Je kunt ook cooling gel gebruiken. Daarmee zorg je ervoor dat de pijn en zwelling afnemen.

Zweepslag: symptomen

Wat voel je nou precies bij een zweepslag in je kuit of een ander lichaamsdeel? Als je één van de volgende symptomen ervaart, kan het goed zijn dat er een scheurtje in je spier ontstaan is.
Image

Dit zijn de symptomen van zweepslag:

  • Je voelt een plotselinge pijnscheut in je spier.
  • Het voelt alsof er iets knapt. Soms kun je dit ook daadwerkelijk horen.
  • De pijn houdt aan als iets dat steekt of zeurt.
  • Je kunt misselijk worden.
  • Op de plek waar de pijn erin schoot, kun je jouw lichaam moeilijk bewegen, omdat het veel pijn doet.
  • Als er ook bloedvaatjes scheuren, krijg je een blauwe plek. Deze kan na een paar dagen uitzakken naar onder en van kleur veranderen. Dit wordt dan geel, paars of groen.

Zweepslag: behandelen met tape en oefeningen

Omdat een zweepslag je beperkt, wil je dat ‘ie zo snel mogelijk weer geneest. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het herstel te bevorderen. Het is belangrijk om de eerste dag rust te houden. Daarna maak je het jezelf comfortabel met tape en de juiste oefeningen, en kun je vaak na een paar dagen weer rustig bewegen. Na een aantal weken kun je volledig herstellen.

Disclaimer:

twijfel je over de aard of ernst van je blessure? Bel dan je huisarts of een specialist. Die kan je medisch én persoonlijk advies geven.

Zweepslag in je kuit intapen

Doordat er een scheur in je spier zit, is deze wat zwakker geworden dan normaal. Om ‘m genoeg support te bieden, en zodat jij minder pijn hebt, kun je jouw spier intapen. Je kunt dit ook doen om een zweepslag te voorkomen. Maar hoe breng je de verschillende stroken tape op de juiste manier aan? Ga stapsgewijs te werk.

Stap 1

Knip een strook tape af die van je hak tot je knieholte reikt. Zorg ervoor dat de uiteinden rond zijn.

Stap 2

Knip de strook in de lengte door midden, tot ongeveer vijf centimeter van het einde.

Stap 3

Zet je voorvoet op een stoel neer, in een hoek van 90 graden.

Stap 4

Plak de laatste vijf centimeter van de strook midden onder je hak. Zorg ervoor dat ‘ie strak vastzit.

Stap 5

Pak de smalle strook aan de buitenkant en plak ‘m over de zijkant van de achillespees richting de zijkant van je been. Dit stuk komt ongeveer tot je knieholte.

Stap 6

Pak nu de smalle strook aan de binnenkant en plak ‘m ook weer over de zijkant van de achillespees richting de andere zijkant van je been. Klaar ben je!

Zweepslag in je kuit: oefening voor als je weer kunt staan

Na één of twee dagen kun je vaak weer rustig staan met een zweepslag in je kuit. Je wilt dan natuurlijk ook weer lopen. Met deze oefening krijg je dat langzaam voor elkaar.

Volg deze stappen om jouw kuitspier weer steviger te maken:

  • Ga voor een muur staan. Zet je handen tegen die muur.
  • Het been dat geen pijn doet zet je een stap naar voren.
  • Het pijnlijke been houd je gestrekt. Zorg ervoor dat je hiel op de grond blijft staan. Doe dit voorzichtig en ga niet over je pijngrens heen.
  • Blijf 15 seconden zo staan. Ontspan daarna 20 seconden.
  • Herhaal deze oefening 5 keer achter elkaar. Je kunt dit setje drie keer per dag doen.