Technieken om je duim in te tapen met Hansaplast

Duim tapen: twee tapetechnieken voor de duim

3 min. leestijd
Toon meer

Een pijnlijke duim komt veel voor, maar dat betekent niet dat je eronder hoeft te lijden. Hansaplast heeft twee eenvoudige technieken voor het intapen van de duim die de pijn helpen verlichten.

Image
Ontdek hoe je met twee eenvoudige technieken voor duim tapen je pijn kunt verlichten. Pijn in de duim komt veel voor en kan lastig zijn bij dagelijkse bezigheden. De unieke stand van de duim maken dat deze buitengewoon flexibel is maar daarmee ook blessuregevoelig – vooral bij balsporten. Door een duim in te binden voorkom je blessures en verzacht je de pijn. Maar wanneer je duim voor het eerst pijn doet, is het belangrijk om er eerst achter te komen waardoor dit komt.

Drie belangrijke oorzaken van duimklachten

Image

Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken van duimklachten:

  1. Pijn in duim door overbelasting of RSI. Activiteiten zoals appen, gamen, typen en gebruik van draaiend gereedschap in de bouw kunnen leiden tot slijtage van kraakbeen, pezen en weefsel in en rondom het duimgewricht, wat ontsteking, zwelling en pijn kan veroorzaken. Dit zijn allemaal pijnklachten die passen bij een overbelaste duim.
  2. Ontsteking. Artritis, peesontsteking en cellulitis zijn drie van de meest voorkomende ontstekingsaandoeningen die duimklachten kunnen veroorzaken.
  3. Blessures. Wanneer je valt of je duim stoot kan het gebeuren dat je de duim verrekt of naar achteren ‘buigt’, waardoor een pijnlijke verdikking ontstaat. Een verstuikte duim komt vaak voor en kan erg pijnlijk zijn.

Als je twijfelt over de oorzaak van je duimklachten, raadpleeg dan een arts voor een nauwkeurige diagnose en bijpassende behandeling.

Twee technieken om de duim te tapen

We leggen je graag twee technieken uit om je duim op de juiste wijze te tapen. Voor beide technieken kun je eenvoudig gebruik maken van de Hansaplast Sporttape.

1. Je duim tapen bij peesontsteking met Hansaplast Sporttape

Je hebt iemand nodig om je te helpen. Houd de arm waar het om gaat zo alsof je een mitella om hebt (voor je lichaam met de duim richting plafond) en buig het bovenste kootje van je duim.

Geef je helper de volgende instructies:

Image

Stap 1

Knip een strook Hansaplast Sporttape over de lengte doormidden met afgeronde hoeken. Bevestig het uiteinde van een van de helften aan de duimnagel.
Lees meer

Stap 2

Rek de strook voorzichtig in een rechte lijn uit en plak deze vast aan de pols.
Lees meer

Stap 3

Breng het polsgewricht voorzichtig omlaag en druk de tape zachtjes tegen de huid aan. Breng de pols terug naar de oorspronkelijke houding.
Lees meer

Stap 4

Plaats het uiteinde van de tweede helft bovenop de eerste maar dan iets meer naar voren zodat deze over de duimnagel heen hangt. Maak de tape vast aan de vingertop.
Lees meer

Stap 5

Rek de strook voorzichtig uit en bevestig deze iets verder richting de elleboog dan de eerste strook. Herhaal vervolgens stap 3.
Lees meer

Stap 6

Knip nog een strook Hansaplast Sporttape over de korte kant doormidden met afgeronde hoeken. Houd de uiteinden van de strook met beide handen vast en rek voorzichtig het middendeel uit.
Lees meer

Stap 7

Breng het middendeel aan op de onderkant van het duimgewricht en bevestig voorzichtig de uiteinden aan beide kanten van de hand. Houd de uiteinden van de korte strook met beide handen vast en rek voorzichtig het middendeel uit.
Lees meer

Stap 8

Plak de tweede strook bovenop de eerste maar dan ongeveer 2,5 cm verder richting elleboog.
Lees meer

2. Je overbelaste duim tapen met een duimspalk voor versteviging

De neiging om een geblesseerde duim te bewegen als je de rest van de hand gebruikt kan voor veel ongemak zorgen. Een spalk houdt de duim op zijn plek zodat deze kan genezen.

Wat te doen:

Stap 1

Neem een stuk onbuigbaar materiaal (ijsstokje, karton, etc.) dat ongeveer 2,5 cm langer is dan je duim.
Lees meer

Stap 2

Plaats dit tegen de achterkant van de duim en zorg dat het ongeveer een centimeter uitsteekt.
Lees meer
Image

Stap 3

Bevestig de spalk met een sporttape zoals de Hansaplast Sporttape.
Lees meer

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen voor duim intapen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).


Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u op deze pagina contact met ons opnemen. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Een andere veel voorkomende blessure zit in de voeten. Heeft u last van uw pezen in de voeten? Lees hier meer over peesontsteking in de voet!

Verwante producten