Peesontsteking of tendinitis in je voet

Pezen zijn verbonden met je botten. Als er veel wrijving ontstaat tussen pezen en botten, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kunnen ze overbelast raken. Je pees kan dan ontsteken. Bij de ene pees gebeurt dit sneller dan bij de andere. Een ontstoken pees, of een tendinitis, komt bijvoorbeeld vaak voor in je voet. Het is handig om de oorzaken van een peesontsteking in je voet te kennen, zodat je een dergelijke blessure kunt voorkomen.
Een peesontsteking in je voet kan flink pijn doen - Hansaplast

Tendinitis, een ontstoken pees in je voet, is vaak een gevolg van:

 • Sporten
 • Repetitieve bewegingen
 • Tuinieren
 • Een slechte houding
 • Evenwichtsproblemen
Terug naar het begin

Peesontsteking in de zij-, boven- of onderkant van je voet

Een peesontsteking kan zich voordoen op allerlei verschillende plekken in je voet. De onderkant van je voet is het vaakst de dupe bij een peesontsteking. Daar loopt een pees van de enkel naar de middenvoet. Deze zorgt ervoor dat je in de juiste houding blijft bewegen. Als hier een ontsteking ontstaat, kan dat flink pijn doen. Verder kan een peesontsteking ook voorkomen in de zijkant of bovenkant van je voet. Waar je ook last hebt, je behandelt een ontstoken pees vaak op dezelfde manier. Daar lees je later meer over.
Terug naar het begin

Symptomen van een peesontsteking in je voet

Voel je de pees in je voet zitten, of heb je zelfs pijn? Dan kan het zomaar zo zijn dat je een peesontsteking in je voet hebt. Je kunt kampen met verschillende klachten. Als je één van deze herkent, kan het al raak zijn.

Kom erachter of je een peesontsteking in je voet hebt. Dit zijn de symptomen:

 • Je hebt zeurende pijn in je voet. Dit wordt erger tijdens het bewegen. Het kan ook erger worden naarmate de tijd vordert.
 • Je voet is een beetje gezwollen.
 • Je voet is rood van kleur (roder dan normaal).
Terug naar het begin

Peesontsteking in je voet behandelen

Een peesontsteking in je voet belemmert je in je dagelijkse bezigheden. Daarom wil je dat ‘ie zo snel mogelijk geneest. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de peesontsteking in jouw voet te behandelen. Koel je voet eerst met een cooling spray. Daardoor zal de zwelling afnemen. Daarnaast kun je een brace gebruiken. Deze ondersteunt je voet de hele dag door. Hierdoor krijgt deze meer rust en geneest ‘ie sneller. Vind je een brace niet fijn? Dan kun je jouw voet ook intapen. Hieronder lees je stapsgewijs wat daarvoor de beste manier is bij een peesontsteking aan de onderkant van je voet.
Knip één strook tape af van ongeveer 15 centimeter. Zorg ervoor dat de uiteinden rond zijn.
Plak deze strook aan de onderkant van je voet. Start bij de voorvoet (net voor het begin van je tenen) en trek de strook naar achter. Plak ‘m tot over je hiel, parallel aan je achillespees.
Knip nog een strook tape af van ongeveer 40 centimeter. Zorg er weer voor dat de uiteinden rond zijn.
Plak deze strook aan de zijkant van je been. Begin ter hoogte van het midden van je kuit en breng ‘m, langs je enkel, onder het midden van je voet door naar de andere zijkant van je been. Zorg dat alles strak en vast zit.
Disclaimer: wordt de pijn maar niet minder? Bel dan een huisarts of specialist. Die kan je persoonlijk én medisch advies geven.
Terug naar het begin

Oefeningen voor een peesontsteking in je voet

Om zo snel mogelijk weer op de been te zijn, kun je de peesontsteking in jouw voet ook verhelpen met speciale oefeningen. Voer ze iedere dag uit voor een optimaal resultaat.

Rekoefening

Volg deze stappen om je spieren weer sterk te maken:

 • Ga op je knieën zitten met je billen tegen je hielen aan.
 • Krul je tenen naar binnen, zodat je met de bovenkant van je voet de grond raakt. Houd dit 30 seconden vol.
 • Krul vervolgens je tenen naar buiten, zodat je met de onderkant van je voet de grond raakt. Houd ook dit 30 seconden vol.
 • Maak je voet daarna zo recht mogelijk.
 • Herhaal dit drie keer.
Rekoefeningen helpen bij een peesontsteking in je voet - Hansaplast

Rekoefening met handdoek

Volg onderstaande stappenplan om de pees goed te rekken:

 • Ga zitten en strek jouw been met de ontsteken pees.
 • Pak een handdoek vast. Zorg dat je ‘m in iedere hand een uiteinde hebt.
 • Plaats het midden van de handdoek onder de bal je voet.
 • Trek aan de uiteinden van de handdoek naar je toe. Zorg ervoor dat je been gestrekt blijft. Houd dit ongeveer 25 seconden vol.
 • Herhaal dit drie keer.
Heb je geen last van een peesontsteking, maar wel van een andere voetblessure, zoals hielspoor of blaren? Ook daar hebben we genoeg tips voor. Ontdek het nu!
Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.