Natuurlijk is het heerlijk om een hele dag te winkelen of de hele nacht door te dansen, maar soms kan een pijnlijke blaar al je plezier vergallen. Wij vertellen je wat je kunt doen om op de been te blijven.

Over

Wat is een blaar eigenlijk?

Bij een blaar is de huid omhoog gekomen en zit er een waterige vloeistof in. Blaren vormen zich op handen en voeten door wrijving en druk. Je kunt blaren op je voeten krijgen door slechts een paar uur lang ongemakkelijke of slecht passende schoenen te dragen.

Constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperhuid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen en dan ontstaat er een blaar met weefselvloeistof erin. Deze vloeistof vormt een kussentje op de wond om deze te beschermen tegen nog meer druk. De blaar is dus eigenlijk een slimme zelfbeschermende maatregel van je lichaam.

„Een open blaar
raakt
gemakkelijk geïnfecteerd.“

De buitenste laag van de blaar beschermt de wond tegen verdere druk of om te voorkomen dat vuil of bacteriën erin komen. Jammer genoeg doet een blaar pijn en kan deze openbarsten bij nog meer druk en wrijving wat leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.
Lievelingsplek van blaren: de hiel
Blaar met beschermend ‘blaardak’ en weefselvloeistof
Terug naar het begin

Behandeling

De beste manier om een blaar aan te pakken...

...is door hem heel te laten. Lees hier meer redenen waarom je een blaar niet moet doorprikken. Als je een blaarpleister gebruikt, kom je van een blaar af zonder hem door te prikken. De pleister doet drie dingen:
1. Het neemt extra druk van schoenen op de blaar weg,
2. Het beschermt de kwetsbare beschermende huidlaag op de blaar (het ‘dak’ van de blaar) totdat de blaar zelf zijn vocht kwijtraakt en
3. Het beschermt een open blaar tegen infectie en invloeden van buitenaf zoals water, vuil (en bacteriën)
Bij een blaar moet je geduld hebben. Er zijn een paar maatregelen die je kunt treffen om pijn te voorkomen en te zorgen voor een snelle genezing:
 1. Breng een pleister aan zodra je voelt dat er een blaar ontstaatHansaplast SOS Blaarpleister of Anti-Druk Patches zijn de eerste opties voor zelfhulp. Beide vormen een kussentje rond de blaar en beschermen zelfs een open blaar tegen infectie en vuil. De pleister helpt ook de drukpijn weg te nemen en versnelt het genezingsproces.
 2. Fantastisch voor blaren die niet op hielen of tenen zitten (SOS Blaarpleister bedekt beide lichaamsdelen op perfecte wijze): Hansaplast Anti-Druk Patches. Deze kunnen op maat worden geknipt voor het betreffende lichaamsdeel, vormen een kussentje en halen de druk weg. En als de blaar per ongeluk open gaat, beschermen beide pleisters je wond.
 3. Wacht af: verwissel de pleister alleen als deze er vanzelf af gaat. Geef de blaar tijd om te genezen. Alle Hansaplast Blaarpleisters met hydrocolloidetechnologie creëren een optimaal vochtige omgeving voor wondgenezing waardoor de wond sneller geneest. Om het genezingsproces niet te verstoren, moet je de pleister enkele dagen laten zitten (verwissel hem alleen als hij vanzelf loslaat).
Speel alsjeblieft niet zelf voor dokter! Prik de blaar niet door. Als de blaar per ongeluk open gaat, trek dan de buitenste huidlaag er niet af. Laat deze genezen en bedek hem met een blaarpleister. Zolang hij bedekt is, is de wond beschermd tegen infectie. Een blaar moet niet worden doorgeprikt, omdat de bovenste laag van de blaar beschermt tegen infectie.

Tip van de expert

„Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving Dat is een klinisch bewezen feit waar de pleister op is gebaseerd. In een beschermde staat geneest de blaar het beste en helemaal vanzelf. Als je de beschermende huidlaag van een blaar doorprikt, kunnen bacteriën de wond in en dat is medisch gezien een open wond. Maar als het gebeurt, desinfecteer je de open blaar (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

„Onze hydrocolloidetechnologie
creëert een optimale staat waarin
de wond kan genezen“

“Dankzij onze hydrocolloidetechnologie creëren de Hansaplast blaarpleisters de optimale omgeving waarin de wond kan genezen. Het hydrocolloïdmateriaal van de pleister neemt tegelijkertijd overtollig vocht uit de wond op en creëert er een beschermend gelkussentje overheen dat het vochtig houdt en de wond snel laat genezen.“
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG
Vochtige wondgenezing: de optimale omgeving voor genezing
Terug naar het begin

Oplossingen

Probeer deze producten eens:

Slimme producten die je helpen omgaan met blaren, van een onzichtbare beschermende gel tot pleisters in verschillende maten.
Terug naar het begin

Preventie

Tips om een blaar te voorkomen

 1. Breng regelmatig een voetcrème aan zoals Hansaplast Zachte voeten voor de basisvoetverzorging. Zo wordt de huid van je voeten soepeler en beter gehydrateerd en is daardoor beter bestand tegen blaarvorming
 2. Hansaplast Anti-Druk Patches met zacht hydrocolloïdmateriaal dempen en beschermen voeten tegen pijnlijke druk in alle typen schoenen. Het transparante materiaal kan in elk gewenst formaat en gewenste vorm worden geknipt. Hansaplast Anti-Druk Patches kunnen ook worden gebruikt op pijnlijke of beschadigde huid.
 3. Draag comfortabele schoenen die goed passen. Vooral als je weet dat je veel moet lopen, de hele avond gaat dansen enz. kan de keuze voor de juiste schoen toekomstige pijn helpen voorkomen. Koop schoenen later op de dag, omdat je voeten in de loop van de dag altijd wat opzwellen. Loop nieuwe schoenen in voordat je ze gaat dragen om langdurig te gaan winkelen of dingen te bezichtigen tijdens een weekendje weg.
 4. Vocht en leer zijn geen goede combinatie: houd voeten zo droog mogelijk. Natte schoenen, laarzen en sokken zorgen veel sneller voor blaren dan droge. Maar je kunt mogelijke ‘risicoplekken’ altijd beschermen met Hansaplast Anti-Druk Patches of Hansaplast Anti-Blaar Gel. Je kunt ook zweten voorkomen met Hansaplast Silver Active Voetdeodorant.
 5. Draag je nieuwe schoenen of schoenen zonder sokken? Loop je veel? Wees slim en bescherm ‘risicoplekken’ op je voeten tegen blaren voordat je weggaat: met Hansaplast Anti-Blaar Gel of Hansaplast Anti-Druk Patches.
 6. Aan het sporten of hardlopen? Draag speciale sokken met verstevigde tenen of hielen en zonder naden.
 7. Hansaplast Anti-Blaar Gel maakt de huid gladder en beperkt wrijving door schoenen, zodat blaren worden voorkomen voordat ze kunnen ontstaan. De onzichtbare gelformule kan worden gebruikt op elk deel van de voet waar blaren kunnen ontstaan, zelfs in open sandalen. De gel komt in een handig formaat, zodat je hem altijd met je mee kunt nemen en je altijd bent voorbereid!
 8. Als je een stedentrip doet of een langere wandeling maakt, wees dan voorbereid en neem Hansaplast SOS Blaarpleister met je mee in je handtas. Het gemakkelijkst is om het nieuwe Hansaplast blaarpleisterdoosje mee te nemen welke in twee verschillende formaten beschikbaar is, gevuld met vijf grote blaarpleisters voor de hielen of zes smalle voor de tenen. De extra sterke kleefkracht van de SOS Blaarpleisters beschermen en bedekken je blaar, laten deze genezen en zorgen ervoor dat je voeten geen wrijving ondervinden, zodat je kunt blijven lopen!

  Ben je wezen wandelen in de natuur en heb een tekenbeet opgelopen? Dan hebben wij tips wat je dan kan doen. Heeft u last van een bloedbaar? Lees hier alles over bloedbaren!

Terug naar het begin

Neem voor meer informatie over Hansaplast producten contact op met de Hansaplast Hotline (0900-2075020, ca. €0,10/min).
Let op dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees altijd eerst de gebruiksinstructies die in de verpakking van onze producten zitten. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg als onze tips niet helpen of indien je een medische aandoening hebt of vermoedt.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.

Blaren verzorgen met meer dan alleen blarenpleisters - Hansaplast

Laat pijnlijke blaren jouw plezier niet langer vergallen! Open blaren raken trouwens makkelijk geïnfecteerd, een correcte verzorging is hierdoor dus van groot belang. Zeg daarom vaarwel tegen blaren met onze tips om ze te voorkomen en correct te genezen.