Image

Wat is een open wond

4 min. leestijd
Toon meer
Image

Een open wond heeft de juiste verzorging nodig. Wij informeren je graag hoe juist om te gaan met open wonden!

Een open wond is wanneer de structuur van je huid zodanig beschadigd is dat het huidweefsel open ligt. Er zijn veel verschillende soorten open wonden en dit is afhankelijk van de oorzaak achter de wond. Een snijwond ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan een brandwond. Er zijn enkele symptomen waar je op moet letten:

  • Pijn
  • Bloedverlies
  • Wochtvondverlies

De ene open wond geneest beter dan de andere en sommigen genezen helemaal niet of erg langzaam. Mocht jouw wond in die laatste categorie vallen dan is het handig om verder te lezen.

Open wonden die niet genezen

Sommige open wonden genezen erg slecht of soms zelf helemaal niet. Het is dan zaak alert te zijn. Het genezen van een wond is een natuurlijk proces, wat door het lichaam automatisch wordt gestart, zodra er een wond is ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond. Wanneer je denkt last te hebben van een chronische wond is het zeer verstandig om een arts te raadplegen. Hieronder enkele punten waar je op moet letten of rekening mee houden bij de genezing van een wond.

  • Je lichamelijke conditie kan het proces beïnvloeden. Je rookt bijvoorbeeld, of je drinkt (veel) alcohol. Ook leeftijd speelt een rol.
  • Onderliggende ziektes zoals Diabetes of MS kunnen het proces ook vertragen.
  • Let op je voeding. Extra eiwitten helpen de wond om te genezen
  • Drink extra. Een wond verliest vocht en dat moet dus aangevuld worden.
  • Slecht functioneren van je hart, longen en bloedvaten. Een wond moet aangevoerd worden met zuurstofrijk bloed.
  • Beweging is belangrijk en stimuleert de doorbloeding van de wond.
  • Het gebruik van medicijnen heeft invloed op de wondgenezing

Zo verzorg je een open wond

Bij onvoldoende aandacht kunnen zelf kleine wondjes op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Het is dus zaak een open wond goed te verzorgen.

1. Heb je een dokter nodig?

Bij heftige bloedingen of bijvoorbeeld een open ader, bind je de wond zo snel mogelijk af en bel je 112. Stel je hebt een grote of een diepe wond bel dan gelijk je huisarts.

2. Maak je wond schoon

Het is belangrijk om te beginnen met het schoonmaken van je wond. Stel dat je wond erg hard bloedt, dan moet je deze eerst stelpen. Wanneer dit niet het geval is, spoel je de wond twee minuten met lauw stromend water. Hierdoor kan het vuil uit de wond gespoeld worden. Het kan dat er daarna nog steeds vuil in de wond zit, dan kan je dit met een pincet verwijderen. Na het spoelen kun je ook ontsmettingsmiddel gebruiken. Hiermee desinfecteer je de wond. Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondhelende zalf. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten. Gebruik een blaarpleister om de blaar te beschermen. Als je een wond niet goed schoonmaakt kan deze gaan ontsteken.

3. De wond afdekken

Image
Als een arts je wond al heeft gedicht, hoef je deze niet zelf af te dekken. Een open wond vraagt om een bijpassend verband. Is de wond droog? Dan neem je een gaascompres en een pleister. Komt er nog vocht uit? Gebruik dan vet zalfgaas.

Hansaplast Wondhelende zalf

De wondhelende zalf van Hansaplast draagt bij aan het bevorderen van het natuurlijke genezingsproces van wonden. De zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces van een wond. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke proces te versnellen. De zalf van Hansaplast zorgt ervoor dat er een ademende laag ontstaat en beschermt hierdoor de wond tegen externe invloeden. Het risico op littekenvorming wordt hierdoor ook aanzienlijk minder. De formule is dermatologisch getest en is ook geschikt voor baby’s kinderen en mensen met een gevoelige huid. De zalf is vrij van kleur-, geur- en dierlijke stoffen. De Panthenol bevattende formule werkt als een beschermende barrière om het vochtgehalte van de huid te behouden en creëert een ideale omgeving voor het huidherstel. De zalf kan worden gecombineerd met de pleisters van Hansaplast, zoals Classic, Elastic, evenals kinderpleisters.