Heb je een pijnlijke wond opgelopen? Dat is vervelend! Natuurlijk wil je dat de wond zo snel mogelijk weer geneest. Wij adviseren je daarom om de wond schoon te maken en in sommige gevallen de wond te ontsmetten. Zo geneest jouw wondje sneller en ervaar je minder pijn. In dit artikel lees je meer over het reinigen en ontsmetten van wonden en over de juiste wondreinigingsmiddelen.

Wanneer moet je een wond ontsmetten?

Of je jouw wond moet ontsmetten, is afhankelijk van wat voor soort wond het is en hoe vies de wond daadwerkelijk is. Een wond schoonmaken, doe je wanneer het een klein of eenvoudig wondje is. Schaafwonden, snijwonden en lichte brandwonden worden eenvoudige snijwonden genoemd. Ze worden eenvoudig genoemd, omdat ze relatief klein zijn en weinig bloeden. Het is belangrijk zulke wonden te reinigen, maar ze hoeven niet per se ontsmet te worden. 

Maar wanneer moet je dan wel een wond ontsmetten? Hieronder vertellen we je wanneer het van belang is om een wond te ontsmetten:

  • Wanneer de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, pus, overmatig wondvocht, warmte, zwelling of erge pijn.
  • Wanneer de wond erg vuil is. Let op: voordat je de vuile wond ontsmet, is een goede wondreiniging van belang. 
  • Wanneer de wond op een risicoplek zit, bijvoorbeeld op je stuitje. 

Belangrijk: heb je een grote, diepe wond of voorwerpen in de wond zitten? Maak dit niet zelf schoon, maar ga in zo’n geval altijd naar de huisarts of een specialist.

Terug naar het begin

Hoe reinig en ontsmet je een wond?

Wij hebben een stappenplan opgesteld dat jou uitlegt hoe je een wond reinigt en ontsmet.

De eerste stap is het reinigen van de wond. Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de Hansaplast Reinigingsspray.

Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek. Wanneer een doek pluist, kan het gebeuren dat er pluisjes in je wond achterblijven en dit wil je liever voorkomen. Daarna kun je de wond afdekken en beschermen met een wondpleister.

Heeft jouw wond last van de eerdergenoemde gevallen waarbij ontsmetting nodig is? Pak dan een wondgaasje en druppel een beetje ontsmettingsmiddel met alcohol erin hierop, zoals de Hansaplast 70% Alcohol voor Desinfectie. Vervolgens dep je het gaasje zachtjes op de wond. Net als na het reinigen, kun je na het ontsmetten een pleister over de wond plakken.

Geneest jouw wond na het schoonmaken of ontsmetten niet goed? Breng dan een bezoek aan de huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen je een verdere inzage geven over hoe je de wond kunt behandelen.

Terug naar het begin

Diverse ontsmettingsmiddelen voor wonden

Er bestaan verschillende ontsmettingsmiddelen voor wonden. Zo heb je ontsmettingscrèmes, ontsmettingssprays en alcoholproducten. Hansaplast heeft diverse wondontsmettings- en wondreinigingsmiddelen die zorgen dat jouw wond snel en in goede orde geneest. De Hansaplast Reinigingsspray is een reinigingssspray voor wonden, zoals snijwonden, schaafwonden, open blaren, scheurwonden en eerste- en tweedegraadsbrandwonden. Deze spray vermindert de kans op wondinfecties. De Hansaplast 70% Alcohol voor Desinfectie is handig wanneer je een eenvoudige reiniging van de huid nodig hebt en kleine wondjes wilt ontsmetten.

Na het schoonmaken en ontsmetten van de wond kun je een wondpleister eroverheen plakken. Hansaplast heeft verschillende wondpleisters die jouw wond goed beschermen en zo bijdragen aan een prettige genezing.

Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.