Image

Ontstoken wond verzorgen: zo doe je dat

3 min. leestijd
Toon meer

Een ontstoken wond kan zich ontwikkelen tot een wondinfectie. Dat is niet fijn, want je kunt flink ziek worden van een infectie. Daarom is het belangrijk om een ontstoken wond te herkennen en tijdig te behandelen en verzorgen. In dit artikel leggen wij meer uit over ontstoken wonden, het behandelen en verzorgen van een ontstoken wond, wondinfecties en hoe je een geïnfecteerde wond verzorgt.

Wat is een ontstoken wond of wondinfectie?

Er bestaan verschillende soorten wonden. Je hebt snijwonden, scheurwonden, schaafwonden en brandwonden. Over het algemeen werkt je lichaam altijd hard om een wond zelf te genezen. De genezing begint bij het stollen van het bloed. De bloedstolling zorgt ervoor dat de wond tijdelijk dicht blijft. Wanneer de genezing goed gaat, worden er nieuwe cellen aangemaakt die uiteindelijk een nieuwe huidlaag creëren. Om de kans op een goede genezing te vergroten is een juiste wondverzorging enorm belangrijk. Wondverzorging is voor diverse wonden verschillend, zorg dat je de verschillen kent.

Helaas kan het soms voorkomen dat er een verkeerde bacterie in de wond terecht komt. Dit kan gebeuren wanneer de wond niet goed schoongemaakt is of wanneer je hem niet goed verzorgt. Een slechte bacterie vertraagt het genezingsproces en kan de reden zijn dat je een ontstoken wond krijgt. Wanneer een ontstoken schaafwond of ontstoken snijwond niet goed behandeld wordt, kunnen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vervelende wondinfectie.

Een wondinfectie herkennen

Het is van belang om een ontstoken wond op tijd te herkennen. Zoals we eerder al benoemden: wanneer er slechte bacteriën in je wond terechtkomen, kunnen er vervelende situaties volgen, zoals verdere infecties. De wond moet daarom altijd goed worden schoongemaakt en een goede behandeling krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe een ontstoken wond eruitziet, zodat je een wondinfectie kunt herkennen.

 

Wanneer is een wond ontstoken? Een ontstoken wond herken je aan de volgende symptomen:

 • De wond is pijnlijk
 • De wond is rood
 • De huid rondom de wond is gezwollen
 • De wond is warm
 • Er ontstaat pusvorming of wondlekkage

 

Een wondinfectie herken je aan de volgende symptomen:

 • De wond is pijnlijk 
 • De wond is rood
 • De wond wordt groter
 • De huid rondom de wond is gezwollen
 • Er ontstaat pusvorming of wondlekkage
 • De huid rondom de wond voelt warm aan
 • Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts
 • Je voelt je ziek

Heb je een (ontstoken) wond en ook last van verhoging of koorts? Raadpleeg dan zo spoedig mogelijk je huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen jou het beste verder helpen.

Ontstoken wond ontsmetten en verzorgen

Een ontstoken wondje verzorgen is erg belangrijk als je een wondinfectie wilt voorkomen. Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen.

Image

Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen. Is de wond helemaal droog? Dan kun je een reiningsspray gebruiken. De Hansaplast Reinigingssprays beschermen de wond effectief tegen infecties.

Is de wond goed schoongemaakt? Dan is het tijd om de wond te beschermen met verband of een pleister. Zorg ervoor dat je de pleister regelmatig vervangt, vooral als de pleister vochtig is geworden. Een natte pleister is namelijk een broeiplaats voor bacteriën. Je wilt niet dat deze bacteriën in de wond terecht komen, dus vervang de pleisters op tijd.

Wanneer alles goed schoon en beschermd is, de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces. Wil je meer leren over het behandelen van een ontstoken wond? Lees ons artikel en kom erachter hoe je sneller wondjes geneest.

Hoe verzorg je een geïnfecteerde wond? De behandeling van een wondinfectie kan wat intensiever zijn. Wanneer je vermoedt dat je een geïnfecteerde wond hebt, raadpleeg dan altijd je huisarts of een medisch specialist. Laat jouw wondinfectie behandelen door een expert.