OPLOSSINGEN

Enkele producten die kunnen helpen

Dek uw wond altijd af. Zorg dat u een voorraad van verschillende verbanden en wondverband voorhanden heeft, zodat u de juiste heeft die geschikt is voor uw specifieke lichaamsdeel en behoeften. Enkele suggesties uit het Hansaplastassortiment:

Terug naar het begin

PREVENTIE

Krab korstjes er niet af. Zodra u een snijwond of schaafwond krijgt, begint uw lichaam met het genezen van de wond. Witte bloedcellen vallen bacteriën aan die infecties veroorzaken. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren.

Tips

 1. Bij het gebruik van scherp gereedschap moet u bijzonder voorzichtig zijn en indien nodig beschermende middelen dragen
 2. In de keuken moet u van u af snijden en onthouden dat scherpe messen eigenlijk minder gevaarlijk zijn dan botte, omdat deze gemakkelijker door het voorwerp heen gaan.
 3. Geef een schaar door met de punt weggedraaid van de persoon aan wie u de schaar geeft.

 4. Het is niet mogelijk om alle snijwonden en schrammen te voorkomen dus zorg dat u thuis een goed gevulde EHBO-doos hebt. Vind tips over wat daar in moet zitten hier.
Terug naar het begin

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

OVER

Gelukkig zijn de meest voorkomende dagelijkse verwondingen kleine wondjes die gemakkelijk kunnen worden verzorgd met een pleister.
Of u zich nu hebt gesneden bij het snijden van groente, uw huid heeft geschaafd aan de muur of op uw handen bent gevallen, een pleister verzorgt deze kleine wondjes en helpt ze beter te genezen.

Wat voor soort wond is het?

Snijwonden:  Een snijwond is een gebied waar de huid van elkaar is gescheiden omdat daar een scherpe rand doorheen is gegaan, zoals een mes, een klein stuk gereedschap of de rand van een blad papier (ook snijwonden van papier zijn pijnlijk). De wond bloedt vaak en heeft iets openstaande wondranden.

SCHAAFWONDEN KUNNEN PIJN DOEN
VANWEGE ALLE ZENUWUITEINDEN
DIE ONDER ONZE HUID ZITTEN

Schrammen of schaafwonden: een doorgaans onschuldige afschaving van de bovenste huidlagen die optreedt na het vallen op knieën, handen of ellebogen of het schaven langs een ruw oppervlak waardoor er wat huid afkomt. Schaafwonden kunnen pijnlijk zijn, omdat het letsel zich vaak uitstrekt naar de vele fijne zenuwuiteinden vlak onder de huid.

Een schram of schaafwond die zich uitstrekt tot de zenuwuiteinden © Hansaplast
Een snijwond met iets openstaande wondranden; © Hansaplast
Terug naar het begin

BEHANDELING

Hoe behandelt u kleine wondjes zoals een snijwond of schaafwond

Vergeet niet om uw handen goed te wassen voordat u een wond gaat behandelen. Elke beschadiging van de huid kan ertoe leiden dat daar bacteriën binnendringen.

Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met Hansaplast Ontsmettende Spray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt.
Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts. Doorgaans wordt aanbevolen om de schram of schaafwond te desinfecteren.

In ieder geval moet u de snijwond of schaafwond afdekken met een pleister. Een pleister beschermt de wond tegen wrijving, bacteriën en besmetting, absorbeert wondvocht en creëert omstandigheden waarin de wond ongestoord kan genezen.

Een paar eenvoudige stappen voor de behandeling van wonden:

 1. Zorg dat u uw handen wast voordat u pleisters of verband aanbrengt of draag chirurgische wegwerphandschoenen. Dat beperkt de kans op infectie en een ontstoken wond.
 2. Een klein wondje stopt al snel met bloeden.
  Als dit niet gebeurt, oefent u wat druk uit op de wond met een niet klevend gaasje totdat het bloeden stopt.
 3. Als het bloeden niet stopt, brengt u meer gaasjes aan, houdt u druk op de wond en raadpleegt u een arts.
 4. Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met daarop Hansaplast Ontsmettende Spray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt. Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts. Als er iets onder de huid terecht is gekomen, probeer dit dan niet te verwijderen. Dit moet door een professional worden gedaan.
 5. Desinfecteer de wond en dek deze daarna af met een geschikt wondverband, zoals een wondkussen, kompres of een verband.
 6. Houd alle snijwonden schoon en vervang het wondverband regelmatig.

Extra tips voor de behandeling van wonden bij iemand anders:

 1. Blijf kalm en stel die persoon gerust, ook als het hevig bloedt. Besluit of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Vraag om advies indien u het niet zeker weet.
 2. Bij kinderen: Leg uit wat u doet, dat het misschien een beetje pijn doet, maar dat hij/zij zich al snel weer beter zal voelen.

Deskundige tip

“Wist u dat u de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing die de genezing met maar liefst 50% kan versnellen en de kans op littekenvorming vermindert. Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing voor uitstekende resultaten.

“HET GEBRUIK VAN GESPECIALISEERDE
PLEISTERS, ZOALS SNELLE WONDGENEZING,
VERSNELT DE GENEZING TOT WEL 50 %”

De geavanceerde polyurethaan-pleistertechnologie biedt vochtige wondgenezing voor optimale omstandigheden voor wondgenezing en daarnaast zorgt het flexibele, ademende en waterbestendige materiaal voor een uitstekende tolerantie door de huid.
Klinische onderzoeken tonen aan dat deze pleister uitstekende cosmetische resultaten geeft.”

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care
2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Hansaplast Snelle Wondgenezing creëert omstandigheden voor vochtige wondgenezing

KENNIS OVER WONDVERBAND

 1. KUN JE KLEINE WONDJES NIET BETER AAN DE LUCHT LATEN DROGEN, IN PLAATS VAN ER EEN PLEISTER OP TE DOEN?

  Nee. Het is een van de fabeltjes in wondgenezing dat kleine snijwonden en schrammen onbedekt moeten blijven om sneller te genezen. Het tegendeel is waar. Onderzoek toont aan dat afgedekte wonden efficiënter genezen en minder kans hebben op infectie. Hansaplast producten bieden goede bescherming totdat de wond volledig is genezen. (Zie ook: Vochtige wondgenezing en Zilvertechnologie.)
 2. WANNEER MOET IK EEN ARTS RAADPLEGEN?

  Wij adviseren om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

  • • als de wond diep is en hevig bloedt
  • als de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, warmte, pijn en zwelling
  • als er een lichaamsvreemd voorwerp in zit
  • in het geval van beten door dieren of mensen of in het geval van contact met dierlijk bloed
  • als de wond in het gezicht zit
  • als er sprake is van onvoldoende tetanusvaccinatie

  en natuurlijk altijd wanneer u vragen heeft of het niet zeker weet

 3. HOE VAAK MOET IK MIJN PLEISTER VERVANGEN?

  Doorgaans moeten wondverband en pleisters om hygiënische redenen dagelijks worden vervangen. Als u een geavanceerde pleister gebruikt, zoals Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor omstandigheden voor vochtige wondgenezing, wordt aanbevolen om deze twee dagen of langer te laten zitten om het genezingsproces niet te onderbreken.
 4. HET LIJKT EROP DAT MIJN WOND GEÏNFECTEERD IS GERAAKT EN ETTERT - WAT MOET IK DOEN?

  Neem contact op met een medische professional zodra u tekenen van infectie ziet. De symptomen omvatten niet alleen pusvorming, maar ook zwelling, roodheid, hitte, pijn, jeuk of een branderig gevoel. In het geval van infectie heeft de wond medische zorg nodig en moet deze medisch worden behandeld.

PLEISTERGIDS - DE SPECIALISTEN

De juiste pleister gebruiken, kan zorgen voor meer comfort en kan de genezing versnellen. Ontdek welke pleister de juiste voor u is.
 1. De waterbestendige specialisten
  De Hansaplast Aqua Protect-pleisters en de pleisters voor Snelle Wondgenezing zijn waterbestendig en gaan er niet af tijdens het wassen of douchen. Ook alle Hansaplast Universal pleisters en de Kids pleisters zijn waterbestendig.
 2. De elastische specialisten
  Bekijk de Hansaplast Elastic producten: Deze pleisters zijn gemaakt van bijzonder flexibel, ademend materiaal en zijn vooral geschikt voor gewrichten en bewegelijke lichaamsdelen, zelfs voor grotere wonden op de knie, omdat ze er in verschillende maten zijn.
 3. De desinfectiespecialist
  Wilt u uw wond beschermen tegen zowel vuil als infectie? Probeer dan een pleister met desinfecterende zalf of een desinfecterend middel zoals Zilvertechnologie (bijvoorbeeld Sensitive met zilver) die is ontworpen om infecties nog beter te voorkomen. Aanbevolen wordt om extra te reinigen en te desinfecteren voordat u de pleister aanbrengt.
 4. De vingerspecialist
  Hansaplast Elastic Finger Strips –
  deze zijn extra lang zodat ze perfect vast blijven zitten op vingers. Bovendien heeft Hansaplast een speciale “handenset” met drie verschillende vormen pleisters voor vingertoppen en knokkels. Deze zijn ook verkrijgbaar in de waterbestendige Aqua Protect-versie.

 5. De gevoelige specialisten
  Als u een erg gevoelige huid heeft, adviseren wij u om Hansaplast Sensitive producten te gebruiken. Deze pleisters zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en zijn zeer huidvriendelijk en hypoallergeen.


Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.

Snijwonden behandelen en littekens voorkomen - Hansaplast

Heb je je gesneden of een schram opgelopen? Verzorg deze op de juiste manier zodat jouw huid snel kan herstellen met behulp van gemakkelijk te volgen tips en advies. Leer hoe je kleine wondjes zoals een snijwond of schaafwond stap voor stap behandelt en hoe je littekenvorming kan voorkomen.