Plaster being applied on a finger - Elastoplast

Hoe moet je snijwonden en schrammen verzorgen?

3 min. leestijd
Toon meer

Wat zijn snijwonden en schrammen?

Gelukkig zijn de meest voorkomende dagelijkse snijwondjes en schrammen gemakkelijk te verzorgen met een pleister. Of je jezelf nu hebt gesneden bij het snijden van groente, je huid hebt geschaafd aan de muur of op je handen bent gevallen, een pleister verzorgt deze kleine wondjes en helpt ze beter te genezen.

Hoe herken je snijwonden en schrammen?

Medische afbeelding van een schram
Een schram of schaafwond die zich uitstrekt tot de zenuwuiteinden © Hansaplast
Medische afbeelding van een snijwond
Een snijwond met iets openstaande wondranden; © Hansaplast

Snijwonden:  Een snijwond is een gebied waar de huid van elkaar is gescheiden omdat daar een scherpe rand doorheen is gegaan, zoals een mes, een klein stuk gereedschap of de rand van een blad papier (ook snijwonden van papier zijn pijnlijk). De wond bloedt vaak en heeft iets openstaande wondranden.

SCHAAFWONDEN KUNNEN PIJN DOEN
VANWEGE ALLE ZENUWUITEINDEN
DIE ONDER ONZE HUID ZITTEN

Schrammen of schaafwonden: een doorgaans onschuldige afschaving van de bovenste huidlagen die optreedt na het vallen op knieën, handen of ellebogen of het schaven langs een ruw oppervlak waardoor er wat huid afkomt. Schaafwonden kunnen pijnlijk zijn, omdat het letsel zich vaak uitstrekt naar de vele fijne zenuwuiteinden vlak onder de huid.

Hoe behandel je schrammen en snijwonden?

Image

Stap 1

Vergeet niet om uw handen goed te wassen voordat u de snijwond of schram gaat behandelen. Elke beschadiging van de huid kan ertoe leiden dat daar bacteriën binnendringen.

Lees meer
Image

Stap 2

Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met Hansaplast Ontsmettende Spray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt.
Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts. Doorgaans wordt aanbevolen om de schram of schaafwond te desinfecteren.

Lees meer
Image

Stap 3

In ieder geval moet u de snijwond of schaafwond afdekken met een pleister. Een pleister beschermt de wond tegen wrijving, bacteriën en besmetting, absorbeert wondvocht en creëert omstandigheden waarin de wond ongestoord kan genezen.

Lees meer

Een paar eenvoudige stappen voor de behandeling van wonden:

Zorg dat u uw handen wast voordat u pleisters of verband aanbrengt of draag chirurgische wegwerphandschoenen. Dat beperkt de kans op infectie en een ontstoken wond.

 

 

Lees meer
Image

Een klein wondje stopt al snel met bloeden.
Als dit niet gebeurt, oefent u wat druk uit op de wond met een niet klevend gaasje totdat het bloeden stopt.

Lees meer

Als het bloeden niet stopt, brengt u meer gaasjes aan, houdt u druk op de wond en raadpleegt u een arts.

Lees meer

Maak de wond zorgvuldig schoon door vuil en zand te verwijderen. Gebruik een schoon watje met daarop Hansaplast Ontsmettende Spray of spoel uit met koud water en dep de wond vervolgens droog voordat u een schoon wondverband aanbrengt. Verwijder geen voorwerpen die in de wond zitten. Laat dat over aan medische experts. Als er iets onder de huid terecht is gekomen, probeer dit dan niet te verwijderen. Dit moet door een professional worden gedaan.

Lees meer
Image

Desinfecteer de wond en dek deze daarna af met een geschikt wondverband, zoals een wondkussen, kompres of een verband.

Lees meer

Houd alle snijwonden schoon en vervang het wondverband regelmatig.

Lees meer

Extra tips voor de behandeling van wonden bij iemand anders:

Blijf kalm en stel die persoon gerust, ook als het hevig bloedt. Besluit of het slachtoffer medische hulp nodig heeft. Vraag om advies indien u het niet zeker weet.

Lees meer
Image

Bij kinderen: Leg uit wat u doet, dat het misschien een beetje pijn doet, maar dat hij/zij zich al snel weer beter zal voelen.

Lees meer

Deskundige tip

Image
Dr. Rainer Wolber, Onderzoek & Ontwikkeling, Beiersdorf AG
Image
Hansaplast Snelle Wondgenezing creëert omstandigheden voor vochtige wondgenezing

“Wist u dat u de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing die de genezing met maar liefst 50% kan versnellen en de kans op littekenvorming vermindert. Probeer Hansaplast Snelle Wondgenezing voor uitstekende resultaten.

“HET GEBRUIK VAN GESPECIALISEERDE
PLEISTERS, ZOALS SNELLE WONDGENEZING,
VERSNELT DE GENEZING TOT WEL 50 %”

De geavanceerde polyurethaan-pleistertechnologie biedt vochtige wondgenezing voor optimale omstandigheden voor wondgenezing en daarnaast zorgt het flexibele, ademende en waterbestendige materiaal voor een uitstekende tolerantie door de huid.
Klinische onderzoeken tonen aan dat deze pleister uitstekende cosmetische resultaten geeft.”

*Wigger-Alberti W. et al. J Wound Care
2009 Mar; 18 (3):123-28, 131

KENNIS OVER WONDVERBAND

KUN JE KLEINE WONDJES NIET BETER AAN DE LUCHT LATEN DROGEN, IN PLAATS VAN ER EEN PLEISTER OP TE DOEN?

Nee. Het is een van de fabeltjes in wondgenezing dat kleine snijwonden en schrammen onbedekt moeten blijven om sneller te genezen. Het tegendeel is waar. Onderzoek toont aan dat afgedekte wonden efficiënter genezen en minder kans hebben op infectie. Hansaplast producten bieden goede bescherming totdat de wond volledig is genezen. (Zie ook: Vochtige wondgenezing en Zilvertechnologie.)

Lees meer

WANNEER MOET IK EEN ARTS RAADPLEGEN?

Wij adviseren om in de volgende omstandigheden contact op te nemen met een arts:

• als de wond diep is en hevig bloedt
• als de wond tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, warmte, pijn en zwelling
• als er een lichaamsvreemd voorwerp in zit
• in het geval van beten door dieren of mensen of in het geval van contact met dierlijk bloed
• als de wond in het gezicht zit
• als er sprake is van onvoldoende tetanusvaccinatie
en natuurlijk altijd wanneer u vragen heeft of het niet zeker weet

Lees meer

HOE VAAK MOET IK MIJN PLEISTER VERVANGEN?

Doorgaans moeten wondverband en pleisters om hygiënische redenen dagelijks worden vervangen. Als u een geavanceerde pleister gebruikt, zoals Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor omstandigheden voor vochtige wondgenezing, wordt aanbevolen om deze twee dagen of langer te laten zitten om het genezingsproces niet te onderbreken.

Lees meer

HET LIJKT EROP DAT MIJN WOND GEÏNFECTEERD IS GERAAKT EN ETTERT - WAT MOET IK DOEN?

Neem contact op met een medische professional zodra u tekenen van infectie ziet. De symptomen omvatten niet alleen pusvorming, maar ook zwelling, roodheid, hitte, pijn, jeuk of een branderig gevoel. In het geval van infectie heeft de wond medische zorg nodig en moet deze medisch worden behandeld.

Lees meer

PLEISTERGIDS - DE SPECIALISTEN

De juiste pleister gebruiken, kan zorgen voor meer comfort en kan de genezing versnellen. Ontdek welke pleister de juiste voor u is.
Image

De waterbestendige specialisten
De Hansaplast Aqua Protect-pleisters en de pleisters voor Snelle Wondgenezing zijn waterbestendig en gaan er niet af tijdens het wassen of douchen. Ook alle Hansaplast Universal pleisters en de Kids pleisters zijn waterbestendig.

Lees meer

De elastische specialisten
Bekijk de Hansaplast Elastic producten: Deze pleisters zijn gemaakt van bijzonder flexibel, ademend materiaal en zijn vooral geschikt voor gewrichten en bewegelijke lichaamsdelen, zelfs voor grotere wonden op de knie, omdat ze er in verschillende maten zijn.

Lees meer
Image

De desinfectiespecialist
Wilt u uw wond beschermen tegen zowel vuil als infectie? Probeer dan een pleister met desinfecterende zalf of een desinfecterend middel zoals Zilvertechnologie (bijvoorbeeld Sensitive met zilver) die is ontworpen om infecties nog beter te voorkomen. Aanbevolen wordt om extra te reinigen en te desinfecteren voordat u de pleister aanbrengt.

Lees meer
Image

De vingerspecialist
Hansaplast Elastic Finger Strips
deze zijn extra lang zodat ze perfect vast blijven zitten op vingers. Bovendien heeft Hansaplast een speciale “handenset” met drie verschillende vormen pleisters voor vingertoppen en knokkels. Deze zijn ook verkrijgbaar in de waterbestendige Aqua Protect-versie.

Lees meer

De gevoelige specialisten
Als u een erg gevoelige huid heeft, adviseren wij u om Hansaplast Sensitive producten te gebruiken. Deze pleisters zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en zijn zeer huidvriendelijk en hypoallergeen.

Lees meer

Oplossingen voor snijwonden en schrammen

Dek de snijwond of schram altijd goed af. Zorg dat je een voorraad van verschillende verbanden en wondverband voorhanden hebt, zodat je de juiste hebt die geschikt is voor het specifieke lichaamsdeel en behoeften. Enkele suggesties uit het Hansaplastassortiment:

Pleister voor snijwonden en schrammen

Krab de korstje niet van de snijwonden en schrammen af

Krab korstjes er niet af. Zodra je een snijwond of schaafwond krijgt, begint je lichaam met het genezen van de wond. Witte bloedcellen vallen bacteriën aan die infecties veroorzaken. Rode bloedcellen, fibrine en bloedplaatjes vormen een prop over de wond heen. En binnen de kortste keren vormt zich een korst. Als je de korst eraf krabt, kun je niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren.

Tips

Image

Bij het gebruik van scherp gereedschap moet u bijzonder voorzichtig zijn en indien nodig beschermende middelen dragen

Lees meer
Image

In de keuken moet u van u af snijden en onthouden dat scherpe messen eigenlijk minder gevaarlijk zijn dan botte, omdat deze gemakkelijker door het voorwerp heen gaan.

Lees meer
Image

Geef een schaar door met de punt weggedraaid van de persoon aan wie u de schaar geeft.

Lees meer
Image

Het is niet mogelijk om alle snijwonden en schrammen te voorkomen dus zorg dat u thuis een goed gevulde EHBO-doos hebt. Vind tips over wat daar in moet zitten hier.

Lees meer

Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Vraag ook medische hulp als u de wond niet goed schoon kunt maken.
Als u diabetes heeft, is een goede wondverzorging van bijzonder belang. Bespreek altijd alle zorgen die u heeft met uw arts en/of pedicure, zelfs voor de verzorging van kleine wondjes en huidbeschadigingen, vooral op uw voeten.
 
Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging zijn voor medisch advies. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van onzekerheid over de juiste behandeling van uw wond.
 
De informatie op deze website moet niet worden gebruikt om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Dit is geen vervanging voor professionele zorg of advies. Als u een gezondheidsprobleem heeft of vermoedt, moet u uw arts raadplegen. Negeer nooit medisch advies en wacht ook niet te lang met het inwinnen daarvan vanwege iets wat u op deze website hebt gelezen.

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u contact met ons opnemen via e-mail op info.hansaplast@beiersdorf.com. Lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door.

Verwante producten