Een val van de trap, een auto-ongeluk of een operatie: veel gebeurtenissen in het leven laten hun sporen achter in de vorm van kleine of grote littekens. Soms gaan deze littekens nooit meer weg en blijven ze je altijd aan bepaalde situaties herinneren. Dat is niks om je voor te schamen. Integendeel, littekens brengen juist interessante of bijzondere verhalen met zich mee. Toch kunnen ze ook flinke pijn veroorzaken. Wil je dit voorkomen en liever een gave huid houden? Dan is een goede wondgenezing belangrijk.

Terug naar het begin

Een mooie wondgenezing zonder littekens

Als je een snij- of schaafwond oploopt, raakt de buitenste laag van je huid beschadigd. Je lichaam gaat dan meteen druk aan de slag om de beschadiging zo snel mogelijk te genezen. Als je de wond niet bedekt met een pleister of verband, ontstaat er vaak een korstje en later een litteken. Doe je dit wel, dan krijg je meestal een mooie wondgenezing en een veel beter resultaat. Waarom? Het afdekken houdt je wond soepel én versnelt ook nog eens het herstel van je huid. Ook zorg je er op die manier voor dat er geen korstje ontstaat, waardoor de kans op littekenvorming ook meteen een stuk kleiner wordt. Wil je dat jouw wond mooi geneest? Dan kun je hem dus het beste goed en schoon afdekken met een pleister of verband.

Wat veel mensen niet weten: een korstje is geen teken van gezonde genezing, maar weerhoudt de huid er zelfs van om te helen en weer gaaf te worden. Als je een mooie wondgenezing wilt, is het dus verstandig om korstvorming te voorkomen.

Terug naar het begin

Zo behandel je een wondje

Hoe kun je korstvorming en littekens zo veel mogelijk voorkomen? Er zijn een paar simpele stappen om te volgen: reinig je wond, dek hem af met een pleister of verband en vervang de bescherming alleen als dat nodig is. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van wat je precies kunt doen.

Stap 1: reinigen

Meteen nadat er schade aan de huid is aangericht moet je de wond goed verzorgen. Maak de wond eerst schoon met een reinigingsspray. Hier begin je al met het voorkomen van korst- en littekenvorming: een vochtige wondgenezing houdt de wond namelijk soepel en versnelt het helingsproces.

Stap 2: beschermen

Daarna bescherm je de huid door het beschadigde stuk af te dekken met een pleister of verband. Zo houd je de wond ook schoon en voorkom je infecties. Door deze bescherming verkrijg je niet alleen een mooie, maar ook een snelle wondgenezing.

Mooie wondgenezing

Stap 3: vervang je pleister of verband als dat nodig is

Een Hansaplast Snelle Wondgenezing-pleister kan makkelijk twee dagen of langer blijven zitten. Dit geldt ook voor verband. Als je dit namelijk te vaak vervangt, onderbreekt dat het wondgenezingsproces. Is de pleister of het verband vies geworden? Haal het er dan voorzichtig af en vervang het voor een nieuwe.

Is er in de tussentijd toch korstvorming ontstaan op de wond? Krab het korstje er dan niet af. Je maakt dan niet alleen de wond weer open, maar je geeft ook ruimte aan bacteriën en kunt zelfs een groter litteken creëren. Laat korstvorming op je wond dus altijd met rust.

 

! - Disclaimer
Belangrijk: geneest jouw wond niet goed? Raadpleeg dan altijd een huisarts of specialist.
Terug naar het begin

Littekens en korstjes voorkomen met de juiste producten

Bij Hansaplast vind je pleisters in allerlei verschillende soorten en maten. Ook kan onze huidige generatie pleisters korstvorming en littekens zelfs voorkomen. Weet je niet wat je moet kiezen voor een snelle wondgenezing? Op onze website staat een handig overzicht van alle pleisters in het assortiment. Voor grote wonden, die bijvoorbeeld ontstaan na een operatie, zijn de antibacteriële XL- en XXL-pleisters erg makkelijk en fijn in gebruik. Voor kleinere wonden op lastige plekken, zoals je knieën en ellebogen, kun je beter kiezen voor onze multifunctionele pleisters. Ontdek alle pleisters van Hansaplast en zorg daarmee voor een mooie wondgenezing!

snelle wondgenezing
Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.