Image

Wat doet een kniebrace en wanneer draag je er een

3 min. leestijd
Toon meer

Onze knieën hebben een belangrijke functie. Het kniegewricht heb je nodig om comfortabel en soepel te lopen, rennen, hurken, springen en nog veel meer. Doordat we onze knieën zoveel gebruiken, loopt het kniegewricht sneller risico op een beschadiging. Wanneer je een blessure hebt opgelopen of zelfs een operatie aan je knie hebt gehad, dan is het voor bepaalde situaties goed om een kniebandage of kniebrace te gebruiken. Maar wat is een kniebrace precies? En wanneer moet je een bandage of brace voor je knie gebruiken? Lees snel verder en kom erachter wat een kniebrace is en waarom en wanneer je er eentje nodig hebt.

Kniebandage voor extra ondersteuning

Om gezond te blijven, is beweging erg belangrijk. Naast dat beweging van belang is, is sporten vaak ook een hobby, vorm van ontspanning of uitlaatklep. Door overmatig sporten of bewegen kan het gebeuren dat je een blessure oploopt. Verder kan een oefening verkeerd uitvoeren of een vervelend ongeluk ook een blessure veroorzaken. Zo’n blessure doet pijn en zorgt ervoor dat je lichaam bepaalde bewegingen niet optimaal kan maken. Zodra je een knieblessure oploopt, gaat je dagelijkse beweeglijkheid achteruit. 

Maar geen zorgen! Er bestaan gelukkig verschillende hulpmiddelen, zoals een kniebandage, die jouw gewrichten extra ondersteunen en de pijn verlichten. Een kniebandage wordt vaak gebruikt voor mensen die last hebben van een peesontsteking of een overbelasting van spiertjes in en rondom het kniegewricht. Wanneer je instabiliteitsklachten hebt, kun je ook een kniebrace overwegen. Hieronder lees je meer over wat een brace voor de knie doet. Heeft u last van uw pezen in de voeten? Lees hier meer over peesontsteking in de voet!

Wat doet een kniebrace?

Een brace voor de knie ondersteunt jouw knie en voorkomt pijn en slijtage aan het kniegewricht. Met behulp van een kniebrace wordt bewegen weer makkelijker, zowel in het dagelijks leven als tijdens het beoefenen van je favoriete sport.

Dus, wat doet een kniebrace precies? Kort samengevat, een kniebrace:

  • Biedt knieondersteuning 
  • Voorkomt slijtage aan het kniegewricht
  • Vermindert pijnklachten

Wanneer moet je een kniebrace dragen?

Een kniebrace kan dus een prettig hulpmiddel zijn voor ondersteuning en verlichting van de pijn van het kniegewricht. Maar wanneer moet je een kniebrace dragen? Er zijn verschillende momenten wanneer een kniebrace geadviseerd wordt om te dragen. Laat je informeren door je huisarts of een medisch specialist over een kniebrace of kniebandage wanneer je last hebt van de volgende klachten:

Image
  • Een jumper’s knee of runner’s knee (blessures door overbelasting) 
  • Een knieband(en)beschadiging
  • Instabiliteitsproblemen van de knie
  • Meniscusklachten
  • Een slijtage van het kniegewricht
  • Pijn na de operatie van je knie

Voor knieondersteuning tijdens het sporten kun je naast een kniebrace ook het gebruik van een speciale sportkniebrace, sportkniebandage of sporttape overwegen. Zulke hulpmiddelen zijn speciaal gemaakt om tijdens het sporten knieondersteuning te bieden en de pijn te verlichten. 

Wil je meer weten over sportblessures en hoe je ze vermijdt? Lees dan ons artikel over sportblessures voorkomen, zodat je veilig en comfortabel kunt sporten.

Er zit een verschil tussen een sportkniebrace en een normale kniebrace. Een sportkniebrace is bedoeld voor tijdens het sporten. Een normale kniebrace gebruik je in het dagelijks leven. Raadpleeg jouw huisarts of een medisch specialist en vraag om advies over welke brace jij nodig hebt. 

Een geschikte kniebrace kopen

Er bestaan verschillende soorten kniebraces of kniebandages, denk bijvoorbeeld aan een verstelbare kniebandage of, zoals eerder genoemd, een sportkniebrace. Een verstelbare kniebandage is handig doordat de verstelbare banden zorgen voor de juiste pasvorm. Een juiste pasvorm zorgt er weer voor dat je gemakkelijk kan bewegen met de kniebrace om. Wil je een kniebandage of kniebrace kopen? Laat je dan altijd goed informeren door jouw huisarts of een medisch specialist. Vertel hun over jouw klachten, zodat zij goed kunnen inschatten wat voor kniebrace geschikt is voor jou.

Verwante producten