Image

Tenniselleboog of -arm: wat is het en hoe kun je het behandelen

4 min. leestijd
Toon meer

Misschien heb je mensen er weleens over gehoord: de tennisarm, ook wel tenniselleboog of epicondylitis lateralis genoemd. Maar wat is het precies? En hoe weet je of dit is waar je last van hebt? In dit artikel vertellen we je meer over wat een tennisarm of -elleboog is, de symptomen, oorzaken en de behandeling ervan. Lees snel verder!

Wat is een tenniselleboog of -arm?

Image
Een tenniselleboog is een veel voorkomend kwaaltje. Het kan leiden tot erg veel pijn en ongemak. Maar wat is een tenniselleboog precies? Een tenniselleboog is een aandoening aan de elleboog. Aan de buitenzijde van de elleboog lopen pezen. Bij een tenniselleboog is de aanhechting van deze pezen – peesaanhechting – overbelast. Door deze overbelasting ontstaat er een ontsteking en dit resulteert soms in pijn in de onderarm of pols. De pijn door een tenniselleboog uit zich wanneer je de strekspieren van jouw pols of hand aanspant, bijvoorbeeld als je iets wilt optillen of als je jouw vingers wilt strekken. Andere bewegingen die pijnlijk aanvoelen zijn:
 • Een vuist maken
 • Onderarm naar buiten draaien
 • Pols naar achter buigen

Symptomen van een tennisarm of -elleboog

Een tenniselleboog veroorzaakt allerlei klachten. Een symptoom van een tennisarm is dat de buitenste elleboogknobbel gevoelig kan zijn voor aanrakingen. Verder kan de pijn wisselen van een stekende tot een zeurende pijn. Het is van belang om de symptomen van een tenniselleboog te herkennen, zodat je samen met je huisarts een goed behandelplan kunt opstellen. De symptomen en kenmerken van een tennisarm zijn als volgt:
 • De buitenzijde van je elleboog is gevoelig
 • Je ervaart een stekende of zeurende pijn
 • Spieren boven op je arm voelen stijf aan
 • De onderarm voelt zwaar
 • Strekken van de elleboog doet zeer
 • Je arm en elleboog zijn aanrakingsgevoelig
 • Je arm en elleboog zijn aanspanningsgevoelig
 • Je voelt pijn richting hand, pols, onderarm, bovenarm of schouder
 • Stijfheid in de ochtend
 • Slechtere knijpkracht

Heb je last van een of meerdere symptomen? Raadpleeg dan jouw huisarts of een medisch specialist. Zij voeren een lichamelijk onderzoek uit, zodat ze de juiste diagnose kunnen vaststellen.

Oorzaken van een tenniselleboog

Image
Hoe ontstaat een tennisarm of tenniselleboog? Het ontstaan van de aandoening hoeft niet per se door tennissen te komen. De oorzaak van een tenniselleboog is het vaak maken van repetitieve bewegingen met je elleboog. Een tenniselleboog valt daarom ook onder het fenomeen Repetitive Strain Injury (RSI). Een repetitieve beweging kan voorkomen tijdens het sporten, zoals bij tennis of hockey. Verder heeft een missende warming-up invloed op het ontstaan van een tennisarm, omdat je de spieren zonder warming-up ineens hard laat werken. Wil je meer weten over aandoeningen door sport? Lees dan ons artikel over sportblessures.
Dagelijkse bezigheden zijn soms ook de boosdoener voor het ontstaan van een tenniselleboog. Een tennisarm en werken gaan regelmatig hand in hand, vooral wanneer je veel achter een laptop of computer zit. Typen en met de muis bewegen zijn repetitieve bewegingen die je vaak urenlang achter elkaar uitvoert. Verder kunnen herhaaldelijke bewegingen tijdens het schilderen, tuinieren, schoonmaken of werken met schroevendraaiers een oorzaak zijn.

Hoe kun je een tenniselleboog behandelen?

Wat te doen met een tennisarm? De pijn kan erg vervelend zijn en daarom wil je er natuurlijk liever vanaf komen. Bij het behandelen van een tenniselleboog is het van belang dat je blijft bewegen ondanks de pijn. Is de pijn ondraaglijk? Dan raden we je aan om de bewegingen wat langzamer en voorzichtiger uit te voeren, maar stop niet met bewegen. Door het blijven bewegen houd je de spieren soepel en sterk.

Er bestaan verschillende tennisarm behandelingen, zoals een rustbehandeling, drukmassages, fysiotherapie, ontstekingsremmende middelen of een chirurgische behandeling. Overleg met jouw huisarts of een medisch specialist wat de beste behandeling van de tenniselleboog voor jou is.

Dragen van een brace of tape tegen een tenniselleboog

Wanneer de pijn door een tennisarm intens is, kan een tenniselleboog brace ondersteuning bieden en de pijn verlichten. Er zijn verschillende elleboogbraces voor een tennisarm beschikbaar. Laat je adviseren door jouw huisarts over welke het beste voor jou is.

Verder kan het gebruik van een tape de pijn verlichten. Door je tenniselleboog te tapen kan dit de pijn verminderen. De tape breng je aan op de onderarm of bij de elleboog. Hiermee zorg je ervoor dat pijn en drukpunten minder worden. Een andere veel voorkomende blessure bij het sporten is de zweepslag. Lees hier alles over de zweepslag.

! – Disclaimer box: Heb je last van aanhoudende klachten? En werken middelen als een tenniselleboog bandage of brace niet? Dan kun je in overleg met jouw huisarts of medisch specialist pijnstillende medicatie overwegen. Laat je altijd goed informeren!