Eelt op je voeten ziet er niet bepaald mooi uit, en als dit niet behandeld wordt, kan het zelfs leiden tot veelvoorkomende problemen zoals eeltknobbels, hielkloven en likdoorns. In dit artikel geeft voetverzorgingsexpert Hansaplast tekst en uitleg bij deze problemen, hoe eelt kan worden voorkomen en hoe je het kunt verwijderen.

Wat zijn de oorzaken van eelt op je voeten?

De onderliggende oorzaken van eelt zijn overmatige druk en wrijving. 
Onze voeten staan constant onder druk wanneer we wandelen, hardlopen of gewoon lange tijd rechtstaan. Ze dragen ons hele lichaamsgewicht. 

Daarbij ondervinden onze voeten ook heel wat druk en wrijving van harde oppervlakken en van verkeerde of slecht passende schoenen. 
Als de druk en wrijving aanhouden en droge huid op je voeten niet wordt behandeld:

Hielkloven, eeltplekken en likdoorns zijn veelvoorkomende, ongemakkelijke en onaantrekkelijke voetproblemen. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid droger. Daardoor stijgt de kans op voetproblemen. Als er misvormingen van de tenen ontstaan, zoals eeltknobbels en hamertenen, verandert dit ook de vorm van onze voeten. Door die veranderende vorm stijgt de kans op wrijving en dus op likdoorns en eeltplekken.

Eelt en verharde huid op de voeten is een veelvoorkomend probleem.
Onze voeten staan voortdurend onder druk en kunnen gemakkelijk uitdrogen en vereelten.
Terug naar het begin

Wat zijn de belangrijkste eeltproblemen voor voeten?

Er zijn vier grote problemen die te maken hebben met vereelting en verharde huid:

  1. Droge huid
  2. Eelt
  3. Gebarsten huid
  4. Likdoorns

Droge huid op de voeten

De huid op onze voeten heeft geen talgkliertjes en is dus bijzonder gevoelig voor uitdroging. Onze voeten staan ook constant onder druk - tijdens het wandelen, hardlopen of gewoon als we lange tijd rechtstaan. Zij dragen ons hele lichaamsgewicht, en slecht of slecht passend schoeisel maakt dit alleen maar erger. Door de druk gaat de opperhuid (de bovenste huidlaag) op onze voeten verdikken en verharden. Deze natuurlijke reactie treedt op om de diepere lagen van de huid te beschermen, maar maakt het voor de huid nog moeilijker om het nodige vocht aan te trekken en vast te houden. Als gevolg daarvan droogt de huid nog verder uit. Lees meer over hoe voeten uitdrogen en hoe de huid verhardt in ons artikel over droge en vereelte huid.
Droge huid op de voeten leidt tot eelt.
De huid op onze voeten droogt gemakkelijk uit en verhardt als gevolg van externe druk en wrijving.

Eelt op de voeten

Als de druk aanhoudt en de voeten niet behandeld worden, wordt droge huid al snel eelt: een verharding en verdikking van de huid die zich meestal op de voetzolen en hielen voordoet. Eelt is het meest voorkomende voetprobleem1. Ontdek er meer over in ons artikel over droge en vereelte huid.

1 Bron: Foot Monitor 01/2008, GER/F, n=1,000

Droge huid op de voeten leidt tot eelt op de hielen.
Eelt ontstaat vaak op de hielen.

Gebarsten huid op de voeten

Als droge en vereelte huid onder aanhoudende druk staat, kunnen barsten (of kloven) ontstaan, met name op de hielen. Aanvankelijk is dit vooral een esthetisch probleem, maar als hielkloven niet worden behandeld, kan dit pijnlijk worden. De beschermingslaag van de huid barst namelijk ook, en als deze hielkloven dieper en groter worden, kan dit leiden tot infecties en andere ernstige problemen. Lees er meer over in ons artikel over hielkloven.
Verwijder droge huid op de voeten om gebarsten huid te voorkomen.
Barsten ontstaan op droge, vereelte huid.

Likdoorns

Als de druk en wrijving op een bepaald plekje geconcentreerd zijn, kan hier na verloop van tijd niet alleen eelt, maar ook een likdoorn ontstaan. Likdoorns hebben een harde kern die vergroeid kan raken met de zenuwen in de huid, waardoor het pijn doet wanneer er druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Likdoorns komen het vaakst voor op de plaatsen waar onze schoenen het meest druk uitoefenen - zoals bovenop de tenen - maar kunnen ook ontstaan op de voetzool en tussen de tenen. Lees er meer over in ons artikel over likdoorns
Eelt op voeten en likdoorns
Likdoorns ontstaan als er voortdurend wrijving is op één specifieke plek.
Terug naar het begin

Hoe kan ik eelt op mijn voeten voorkomen of verwijderen?

Met regelmatige voetverzorging en passende schoenen blijven je voeten gezond, voelen ze goed en zien ze er ook goed uit.
Voetverzorgingsproducten van Hansaplast
Hansaplast: de voetverzorgingsspecialist
Als experts op het gebied van vereelte en verharde huid, geeft Hansaplast al meer dan 100 jaar het voorbeeld voor goede voetverzorging. Onze vertrouwde voetverzorgingsproducten bieden klinisch en dermatologisch bewezen doeltreffende resultaten voor alle eeltproblemen.

Droge huid: Hydrateer je voeten elke dag met Hansaplast Herstellende voetcrème voor droge huid.  De crème bevat 10% ureum, om droge voeten de hydratatie te bieden die ze nodig hebben om glad, soepel en gezond te blijven. Bij regelmatig gebruik kan het ook helpen om eeltplekken en hielkloven te voorkomen.

Bron: Dermatologische studie van Beiersdorf met 33 proefpersonen (waaronder 19 diabetici) die het product twee weken lang twee keer per dag gebruikten, 2013.
Verwijder droge huid op de voeten met Hansaplast.
Hansaplast biedt een doeltreffende behandeling voor droge voeten.

Eelt: Volg de Hansaplast-methode voor eeltvrije voeten, met producten zoals Hansaplast Eelt scrub & verzorging en Hansaplast Anti-eelt intensieve crème. Als de eeltplekken eenmaal zijn verwijderd, vergeet dan niet om elke dag Hansaplast Herstellende voetcrème voor droge huid aan te brengen, om die zachte en gladde huid te behouden.

Bron: Dermatologische studie van Beiersdorf met 33 proefpersonen die het product twee weken lang twee keer per dag gebruikten, 2011
Verwijder eeltplekken voor gezonde voeten: voor en na.
91% van de gebruikers zei dat hun huid merkbaar zachter en gladder was na slechts vier dagen, en dat de resultaten daarna nog verder verbeterden.

Kloven: Hansaplast Hielkloven zalf is een verzachtende, watervrije zalf met panthenol en bisabolol, die de perfecte omstandigheden creëert om de huid te laten genezen en die de huideigen beschermende barrière versterkt. Het is klinisch en dermatologisch bewezen dat de zalf een snelle en doeltreffende oplossing biedt voor hielkloven, met merkbare resultaten na slechts vier dagen gebruik.2

2 Bron: Dermatologische studie van Beiersdorf met 33 proefpersonen die het product twee weken lang twee keer per dag gebruikten, 2013. 88% van de gebruikers zei dat de zalf de huid na vier dagen zichtbaar en voelbaar zachter en gezonder maakte. 94% ging ermee akkoord dat de zalf de gebarsten huid na twee weken had genezen.
Voetverzorgingsproducten voor droge, gebarsten huid
Snelle en doeltreffende behandeling voor hielkloven met voetverzorgingsproducten van Hansaplast

Likdoorns: Het assortiment van Hansaplast bevat ook Likdoornpleisters om likdoorns gemakkelijk te verwijderen, en Anti-druk ringen om de huid tegen verdere druk te beschermen. Lees er meer over in ons artikel over likdoorns. Gebruik zeker ook Hansaplast Herstellende voetcrème voor droge huid om te voorkomen dat de huid verhardt en om de kans op nieuwe likdoorns te verminderen.

Bron: Kuhlmann M. et. al., Local tolerability and efficacy of a corn plaster with salicylic acid. FIP World Congress of Podiatry, Montreal 2016; 50 testpersonen.

Voetverzorgingsproducten voor likdoorns van Hansaplast
Likdoorn behandeld met likdoornpleister van Hansaplast, met salicylzuur

Terug naar het begin

Waar kan ik meer informatie vinden over voeten?

Dit artikel geeft je een overzicht van de oorzaken van eelt op je voeten, en bespreekt de vier belangrijkste voetproblemen.
Problemen met droge huid op de voeten

Lees meer over deze voetproblemen in onze artikels over:

Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.