Waarschijnlijk heb je weleens per ongeluk in je vinger gesneden, een splinter gekregen of een té enthousiaste manicure ontvangen. En misschien ben je dan ook bekend met het warme, kloppende gevoel van een ontstoken vinger. Ontstoken vingers komen best vaak voor. Meestal gaan ze (met de juiste zelfzorg) vanzelf weer over, maar soms kan de ontsteking ook serieuzer uitpakken. Daarom is het belangrijk dat je een ontstoken vinger snel herkent en behandelt. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Terug naar het begin

Hoe herken je een ontstoken vinger?

Een ontstoken vinger maakt zich meestal kenbaar met een pijnlijk, kloppend gevoel. Je vinger wordt vaak rood (of geel), zwelt op, voelt warm en pijnlijk aan én er kan soms wondvocht onder je vingerhuid ontstaan. Vingerontstekingen zijn vaak het gevolg van een splinter of wondje in je vinger of nagelriem. Als de huid rondom je wond of splinter dus rood (of geel) en pijnlijk wordt, kun je ervan uitgaan dat je een vingerontsteking hebt. Soms kan het ook zijn dat je niet alleen een ontstoken vingertop hebt, maar dat je vinger volledig ontsteekt. Deze serieuze aandoening wordt ook wel “fijt” genoemd.
Terug naar het begin

De oorzaken van een ontstoken vinger

Heb je een ontstoken of zwerende vinger? Dan komt dit meestal door een bacterie die, via een wondje, je vinger heeft ontstoken. In de meeste gevallen gaat het om de stafylokok-bacterie. Iedereen draagt deze bacterie bij zich en normaal gaat dat helemaal goed. Een ontsteking ontstaat pas nadat de huid beschadigd raakt. De onderstaande oorzaken kunnen hiervoor zorgen.

 

  • Meestal is een ontstoken duim of vinger het gevolg van een wondje, bijvoorbeeld omdat je in je vinger hebt gesneden, je door een naald bent geprikt of langs een struik bent gekrast.
  • Heb je last van een ontstoken vingertop? Vaak komt dit door een beschadiging aan je nagelriem, bijvoorbeeld omdat je aan je nagelriemen hebt getrokken of een manicure hebt gekregen waarin je nagelriemen zijn weggeknipt of teruggeduwd.
  • Heb je een ontstoken vinger of duim zonder zichtbare wond? Het kan zijn dat een splinter de boosdoener is.

 

Terug naar het begin

Wat is een fijtontsteking?

Meestal ontsteekt alleen de huid dicht bij de wond, splinter of nagelriem in kwestie. Maar in ernstige gevallen kan ook je hele vinger ontsteken. In dit geval heb je fijt aan je vinger. De symptomen van fijt zijn vaak hetzelfde als de bovengenoemde symptomen van een “normale” vingerontsteking, zoals een warm gevoel, opgezwollen rode huid en een kloppende pijn. Bij fijt voel je dit echter over een groot deel van je vinger. Het kan ook zijn dat je je vinger minder goed kan buigen. Fijt is een serieuze ontsteking en het is daarom belangrijk dat je meteen contact opneemt met je huisarts als je vermoed dat je het hebt. In lichte gevallen kan je fijt behandelen met een antibioticakuur, maar meestal is een kleine operatie nodig om de ontsteking te verwijderen.
Dek je ontstoken vinger altijd af met een pleister om verdere infectie te voorkomen | Hansaplast
Terug naar het begin

Wat te doen bij een ontstoken vinger?

Nu je weet hoe je een ontstoken vinger herkent, kun je deze aanpakken. Je wilt natuurlijk dat je zo snel mogelijk van de pijn af bent. Een ontstoken vinger behandel je op dezelfde manier als een ontstoken wond. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dat doet.
Laat het pus van je ontstoken nagelriem er altijd uithalen door een specialist | Hansaplast
Het is vooral belangrijk om jouw ontstoken vinger goed schoon te houden. Dat doe je met goede wondreiniging, zoals een wondspray. Heb je dit niet in huis? Week je vinger dan minimaal 10 minuten in warm water met soda. Dit werkt antibacterieel en zorgt uiteindelijk voor een vochtige en mooie wondgenezing.
Als je klaar bent, verzorg je de plek goed door ‘m af te plakken met een pleister of een wondhelende zalf te gebruiken.
Herhaal deze routine van schoonmaken en verzorgen drie keer per dag en ga door tot de ontsteking verdwenen is.
Disclaimer: Verdwijnt de ontsteking aan je vinger maar niet? Raadpleeg dan altijd een arts of specialist. Die kan je het beste verder helpen en persoonlijke adviezen geven.
Terug naar het begin

Ontstoken nagels of nagelriem

Niet alleen je vinger kan ontstoken raken, ook een nagelriemontsteking komt vaak voor. De symptomen zijn soortgelijk. De huid rondom je nagel wordt dan rood (of geel), dik en pijnlijk. Zie je pus of wondvocht zitten? Dan is het verstandig dit weg te laten halen. Ga niet zelf aan de slag, maar laat een huisarts of specialist de ontstoken nagelriem doorprikken. Als deze het voorzichtig heeft verwijderd, ga je naar huis en verzorg je de ontstoken nagelwal op eenzelfde manier als een ontstoken wond. Binnen enkele dagen zal de ontsteking afnemen en ben je weer de oude!
Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.