Image

Wond na operatie: genezing chirurgische wond

3 min. leestijd
Toon meer
Aan een chirurgische ingreep kun je een wond overhouden. Wonden na een operatie zien er anders uit dan reguliere wonden. Ze hebben bijvoorbeeld rechte randen en zijn gedicht met hechtingen, lijm of nietjes. Hoe snel geneest een wond na een operatie? En hoe gaat de genezing van een chirurgische wond in z’n werk? We leggen het je uit!

Waarom is een goede wondgenezing na je operatie belangrijk?

Image
Het is altijd verstandig om wonden goed te behandelen, maar met een chirurgische wond is dit nog eens extra belangrijk. Zo voorkom je namelijk niet alleen infecties, maar verlicht je ook de pijn én ga je littekenvorming tegen. Genoeg redenen dus! Hier lees je alles wat je moet weten voor een goede genezing van jouw chirurgische wond. Bovendien geven we tips om open wonden snel te genezen.

Hoe snel geneest een wond na een operatie?

Image

Hoe snel geneest een wond na een operatie? Dat hangt natuurlijk af van de ingreep. In principe is iedere behandeling hetzelfde; de een duurt alleen wat langer dan de ander.

Een chirurgische wond is vaak een open wond. Om open wonden snel te genezen, is het belangrijk om deze goed te beschermen. Dit kan met verband of met een grote pleister. Meteen na de ingreep brengt de chirurg in de operatiekamer al de eerste fixatie of bandage aan. Om infecties te voorkomen gebeurt dit altijd op een hygiënische manier. Dat is ook meteen een goede tip voor het verdere proces: als je zelf de pleister of het verband gaat verwisselen, is het verstandig om dit met schone handen of handschoenen te doen. Ook mag je de wond tussendoor af en toe reinigen of ontsmetten op dezelfde manier als de arts aan je heeft uitgelegd. Door te beschermen en te reinigen bevorder je de genezing van jouw chirurgische wond. Later, wanneer de wond goed gedicht is, kun je de Hansaplast Littekenvervager gebruiken om het litteken minder zichtbaar te maken.

Wat als een wond na operatie gaat ontsteken?

Veel mensen krijgen te maken met wondvocht na een operatie. Heb je hier zelf ook last van? Schrik dan niet, want dit kan geen kwaad. Als er maar overtollig vocht uit je wond blijft sijpelen, kan dit wel duiden op een ontsteking van de operatiewond. Ontstoken operatiewonden vragen om meer verzorging en kunnen pijnlijk zijn. Het is daarom verstandig om overtollig (geel) wondvocht na een operatie direct aan te pakken. Dat doe je door onderstaande stappen te volgen.

Stap 1

Maak de wond voorzichtig schoon, bijvoorbeeld met een goede reinigingsspray.

Stap 2

Maak de wond langzaam droog met een steriel kompres.

Image

Stap 3

Breng, afhankelijk van je wond, de juiste bescherming aan. Kies bijvoorbeeld voor de Antibacterial XL/XXL pleisters. Deze zijn geschikt voor middelgrote tot grote wonden na operaties.

Herhaal bovenstaande stappen zo vaak als dat nodig is. Zo zorg je voor een goede genezing van jouw chirurgische wond! Twijfel je of je wond na een operatie goed herstelt? Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of specialist. Zij kunnen adviezen geven voor de genezing van chirurgische wonden.

Wat als je operatiewond niet geneest?

Soms lijkt het erop dat je wond maar niet geneest na een operatie. In zo’n geval is het verstandig om een arts of specialist te raadplegen. Die kan je de beste persoonlijke adviezen geven. Heb je last van jeuk? Maak je dan geen zorgen, want als een wond jeukt na een operatie, duidt dit juist op een goed helingsproces. Probeer niet te krabben en laat de plek zo veel mogelijk met rust. Zo verkrijg je de mooiste wondgenezing!

Do’s & don’ts bij de genezing van een chirurgische wond

Image

Tot slot hebben we nog een aantal belangrijke do’s en don’ts voor de genezing van jouw chirurgische wond op een rijtje gezet.


Do's

  • Houd je wond altijd schoon en droog met pleisters of verband;
  • Dek je wond onder de douche af met waterdichte bandages;
  • Raadpleeg altijd een arts of specialist als je denkt dat je een ernstige ontsteking of infectie van de operatiewond hebt opgelopen.

Don'ts

  • Draag geen strakke kleding rondom de operatiewond;
  • Gebruik geen alcohol, zeep of andere huishoudmiddelen om een wond na een operatie schoon te maken;
  • Roken belemmert de genezing van jouw (chirurgische) wond. Doe dit dan ook niet.

Verwante producten