Image

Nek- en schouderpijn verhelpen en voorkomen

3 min. leestijd
Toon meer
Moderne tijden, moderne aandoeningen. Een grote groep mensen die veel achter hun laptop of computer zit, ervaart wel eens rug-, nek- en schouderpijn. Klinkt dit bekend? Ontdek wat je hiertegen kunt doen.

Pijn in de nek en schouder, waar komt dat vandaan?

Image

Dit kwaaltje kom tegenwoordig best vaak voor, maar waar komt het vandaan? Dit zijn mogelijke oorzaken van nek- en schouderpijn:

 • Ongetrainde spiergroepen in de nek en schouders
  Ook in je nek en schouders zitten veel spieren, alleen gebruiken we deze vaak veel minder dan andere spieren in ons lichaam. Omdat we spieren in de nek en schouders te weinig gebruiken, worden ze zwakker en korter. Om dit op te vangen, worden andere spieren weer extra gespannen. Zo ontstaat pijn in de schouders en nek.
 • Overbelasting van de nekspieren
  Dit gebeurt bij veel mensen omdat zij de hele dag dezelfde werkhouding aannemen achter hun bureau. Door lange tijd in dezelfde houding te zitten, kunnen bepaalde spieren overbelast raken.
 • Sportblessure
  Pijn in de nek en schouder kan ook het gevolg zijn van een sportblessure.
 • Psychische factoren zoals stress en werkdruk
  Door psychische factoren zoals stress slaat er meer spanning op je spieren. Soms gebeurt dit ongemerkt. Op deze manier worden nekpijn en schouderpijn verergerd.

Naast pijn in nek en schouders ook duizelig?

Heb je naast pijn in de nek en schouder ook last van duizeligheid? Het komt vaker voor dat duizeligheid en pijn in nek en schouder samengaan. Dit gevoel van duizeligheid ontstaat door de vele spierspanning in de nek. Ook kan het niet goed bewegen van de nek veroorzaken dat je duizelig wordt. Dit soort duizeligheid en pijn in de nek en schouders komt vaker voor na het doormaken van een nektrauma. Hierbij kun je denken aan een val of een aanrijding waarbij soms ook een whiplash wordt veroorzaakt. Gelukkig is dit te behandelen bij een specialist. Een fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de spierspanning en de flexibiliteit van de spieren weer genormaliseerd wordt, naast pijn in de nek en schouders ook de duizeligheid afneemt.

Oefeningen voor de nek en schouders

Image

Nekpijn en schouderpijn kunnen behoorlijk vervelend zijn, dus het is begrijpelijk dat je deze klachten snel wilt verhelpen. Gelukkig kun je zelf actie ondernemen tegen nek- en schouderpijn met speciale oefeningen.

 • Zorg voor genoeg lichaamsbeweging om het monotone gebruik of het niet gebruiken van spiergroepen in je nek te compenseren.
 • Als je lang achter je bureau zit tijdens een werkdag, grijp dan elke kans aan om even op te staan en wat lichaamsbeweging te hebben. Loop of fiets naar kantoor, neem de trap in plaats van de lift en blijf tijdens het plegen van telefoontjes niet zitten, maar loop even lekker rond.
 • Genoeg zuurstof helpt ook om spieren te ontspannen en kan voorkomen dat zich spanning opbouwt in de spieren van de nek en schouders. Het is dus goed om buiten een frisse neus te halen.
 • Pas op voor psychische stress (werkdruk) en probeer deze te vermijden.
 • Als je echt veel last hebt van nekpijn en schouderpijn, kun je de spanning in je spieren ook los laten masseren door een specialist. Breng bij extreem veel pijn in de nek en schouders altijd een bezoek aan de huisarts! Zo krijg je deskundig en persoonlijk advies.

Tip om nek- en schouderpijn te verhelpen

Image
Naast oefeningen zijn er ook handige producten die de nekpijn en schouderpijn kunnen verlichten zoals warmtepleisters. Deze warmtepleisters plak je daar waar de rugpijn en/of nekpijn zit. Door de warmte wordt de bloeddoorstroming bevordert. De spieren ontspannen zich beter en zo wordt de pijn verlicht. Deze pleisters geven tot 12 uur lang gecontroleerd warmte af, waardoor de pijn lange tijd wordt verzacht.