Image

Goede hygiëne bij wondverzorging

3 min. leestijd
Toon meer

Voor bescherming is handhygiëne essentieel. Gebruik voor uw wondjes de reinigingsspray of antibacteriële pleisters van Hansaplast.

Bij de nieuwsberichten over het coronavirus wordt de nadruk gelegd op goede handhygiëne, dus goed wassen met zeep of onderweg ontsmetten met een gemodificeerde alcohol. Dit geldt natuurlijk ook voor andere virusinfecties zoals griep of verkoudheid. U raakt uw gezicht namelijk veel vaker met uw handen aan dan u denkt en besmet uzelf zo via ogen, neus of mond. Door hier goed op te letten en daarbij voorzichtig te zijn met zoenen, handen geven en dingen aanraken in openbare ruimtes vermindert u het risico op besmetting met ziektekiemen. 

Bij wondjes op uw handen bent u extra kwetsbaar. U vermindert het risico op infecties door de wondjes eerst te reinigen met een reinigingsspray en ze dan af te dekken met bij voorkeur antibacteriële pleisters. Een bijkomend voordeel is dat de beschadigde huid zo sneller kan genezen.

Wat is hygiëne?

Het woord hygiëne komt van het Griekse woord voor gezondheid. Hiermee worden alle reinigende handelingen bedoeld die besmetting door virussen en bacteriën zoveel mogelijk tegenhouden. Vuil, verminderde weerstand en ziekte hangen nauw samen dus is het zaak uzelf en uw omgeving zo schoon mogelijk te houden. 

Waarom is persoonlijke hygiëne belangrijk?

Gezondheid is de basis van uw leven en welzijn en daarom zorgt u zo goed mogelijk voor uzelf en uw omgeving. Persoonlijke hygiëne bevordert uw weerstand en gezondheid. Virussen en bacteriën die van buitenaf in uw lichaam komen hebben zo minder effect op de gezonde cellen waardoor de eventuele infectieziekte minder hevig is. Ook wanneer u niet direct in contact komt met een drager, bijvoorbeeld van het coronavirus, kunt u uzelf ziek maken door met besmette handen uw gezicht aan te raken. Het is dus heel belangrijk dit te voorkomen. Beschadigde handen moet u ook beschermen, het liefst met producten die virussen en bacteriën bestrijden.

Wat is handhygiëne?

Handhygiëne is zo goed mogelijk uw handen wassen na contact met de buitenwereld en vuil makende activiteiten. Denk aan het bereiden van voedsel, het verschonen van uw kind, na toiletbezoek of het reinigen van het huis. Was de handen goed met zeep, doe dit op de bovenkant en onderkant en tussen de vingers. Droog uw handen daarna zorgvuldig af en was de handdoek regelmatig op 60 graden. Bacteriën en virussen op handen komen ook terecht op alles wat u aanraakt. Reinig dus regelmatig de telefoon, sleutelbos, portemonnee en afstandsbediening met desinfecterende doekjes en maak regelmatig deurklinken en lichtknoppen schoon met hygiënische producten zoals Hansaplast gemodificeerde alcohol

Tips en hygiënische producten voor reiniging en bescherming

Nies niet in uw handen maar in de elleboogholte of in een papieren wegwerpzakdoekje. Schud zo min mogelijk handen en probeer van uw gezicht af te blijven. Dit helpt ook als bescherming tegen het coronavirus. Bacteriën op handen neemt u mee van buitenactiviteiten, school of werk, dus was thuis direct de handen. 

Image

Hygiënische producten op het gebied van wondbescherming en wondreiniging zijn ook belangrijk. U kan hiervoor eerst als reinigingsproduct de wondspray van Hansaplast gebruiken. Deze is alcoholvrij, prikt niet, vlekt niet en vermindert het risico op infecties. Kies daarna best voor pleisters met antibacterieel zilver op het wondkussen, die de wonden afdekken en een ideale bescherming bieden zoals de aqua-protect of sensitive zilver. Deze doodt schadelijke kiemen en vermindert het risico op een ontstoken wond. U heeft keuze uit aqua-protect of sensitive die getest zijn op de gevoelige huid en bij diabetici. Reinigen en beschermen heeft u dus zelf in de hand.