Achillespeesblessure
5 min. leestijd
Toon meer

Heb je regelmatig last van pijn op je hiel of boven je hiel? Oftewel, op of rondom de achillespees? Houd dit dan goed in de gaten, want de pijn zou zomaar eens kunnen duiden op een achillespeesblessure of een ontsteking van de achillespees. In deze blog lees je meer over het herkennen en behandelen van een achillespeesblessure.

Achillespeesblessure: de klachten

Inflammation du tendon d'Achille

Jouw achillespees en kuitspier zitten vast aan je hiel. De achillespees is een ontzettend belangrijke pees in ons lichaam die ervoor zorgt dat we onze voet kunnen afzetten bij het lopen, rennen en springen. Een achillespeesblessure kan ontstaan door een verkeerde beweging of overbelasting van de achillespees door sport. Een geblesseerde of gescheurde achillespees kan erg vervelend zijn, daarom is het handig om het op tijd te herkennen. Zo kun je de juiste behandeling vinden.

Om een achillespeesblessure te herkennen, is het belangrijk om te weten welke klachten bij zo’n blessure horen. Wij zetten de klachten die mensen ervaren bij een achillespeesblessure voor je op een rijtje: 

 • Je voelt pijn bij de aanhechting van de achillespees op de hiel of juist boven de hiel
 • De pijn voel je vooral tijdens het lopen, rennen, springen of het beoefenen van een sport 
 • Jouw achillespees kan in de ochtend stijf aanvoelen 
 • Acuut stadium (gescheurde achillespees): rood, opgezwollen, warm en pijnlijk

Naast een achillespeesblessure zijn er nog meer blessures die je kunt oplopen door sporten of een verkeerde beweging maken. Lees in onze blog meer over veelvoorkomende sportblessures en hoe je deze kunt behandelen.

Ontstoken achillespees: verschillende stadia

Een achillespeesontsteking is, zoals de naam verklapt, een ontsteking van de achillespees. Een ontstoken achillespees is op te delen in verschillende stadia. Elk stadium van een ontstoken achillespees heeft eerder genoemde symptomen van een achillespeesblessure, zoals pijn op of boven de hiel bij beweging en een stijf gevoel in de ochtend. 

 1. Een verrekte achillespees - Je kunt jouw achillespees tijdens beweging verrekken. Wanneer dit gebeurd is het belangrijk om rust te houden. Met de tijd kan deze blessure vanzelf voorbij gaan. 
 2. Een overbelaste achillespees - Ben je fanatiek aan het sporten waarin je veel je voeten afzet? Dan kun je jouw achillespees overbelasten. Hier is rust nemen ook een belangrijke factor, hiermee kan de blessure vanzelf genezen. 
 3. Een gescheurde achillespees - Een gescheurde achillespees is een serieuze blessure en ontsteking van de pees. Wanneer je een gescheurde achillespees hebt kun je vrijwel niet goed meer lopen.  Zo’n scheur heeft vaak een belangrijke ingreep nodig, zoals een operatie. 

Denk je last te hebben van een verrekte over overbelaste achillespees, maar gaan de symptomen niet weg na een lange periode van rust? Raadpleeg dan jouw huisarts of een ander medisch specialist.

Behandeling van een achillespees

Een ontsteking of blessure aan jouw achillespees is te behandelen: zelf of door een specialist.  Een ontsteking van de achillespees, in de iets meer onschuldige stadia, is over het algemeen goed (zelf) te behandelen. Lees onderstaande tips voor een veilige behandeling van jouw geblesseerde achillespees:

 • Rust nemen: zorg ervoor dat je de achillespees niet verder belast. Laat intensief sporten even een tijdje links liggen. 
 • Achillespees intapen: het intapen van de hiel met tape-producten kan jouw spier- en gewrichtsfuncties ondersteunen. Hierdoor is de klap op de pees minder hard. 
 • Gebruik bandages: net zoals tape, kunnen bandages jouw spier- en gewrichtsfuncties ondersteunen, de klap opvangen en pijn verlichten. 
 • Koelen met ijs: probeer jouw achillespees met ijs te koelen, zorg wel dat je een handdoek om het ijs heen wikkelt. Dit stimuleert de bloedsomloop. Je kunt ook een cooling gel gebruiken. 
 • Rek- en strekoefeningen: er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het herstel van jouw geblesseerde achillespees. Scroll naar beneden en lees meer over deze oefeningen. 
 • Gebruik zooltjes of hielkussentjes: een verhoging van jouw hak kan de druk op jouw achillespees verlichten. 
 • Rustig sporten opbouwen: ga na het behandelen van je achillespeesblessure niet meteen te fanatiek van start met sporten. Probeer dit rustig op te bouwen. In onze blog lees je bijvoorbeeld meer over het opbouwen van hardlopen. 

Blijf je last houden van je achillespees? Schakel dan de hulp van jouw huisarts of een medisch specialist in. Zij kunnen de behandeling van jouw pijnlijke achillespees verder op zich nemen. In ernstige gevallen, zoals bij een gescheurde achillespees, kan een operatie nodig zijn.

Oefeningen en massage van de achillespees

Om een achillespeesblessure te behandelen benoemden we al dat rek- en strekoefeningen hierbij kunnen helpen. Er zijn verschillende achillespees-oefeningen voor ontstekingen en blessures. Wij zullen er een paar benoemen, maar je kunt altijd in gesprek gaan met een medisch specialist voor advies over extra oefeningen mochten genoemde oefeningen niet voldoende zijn.

Oefening 1

Voor deze oefening ga je zitten op een stoel. Houd je tenen op de grond terwijl je jouw hiel omhoog beweegt. Bij deze beweging zul je merken dat jouw kuitspier zich aanspant. Houd deze houding 10 tellen lang vol en neem dan 10 tellen rust. Herhaal dit ongeveer 10 keer. Deze oefening kun je rustig opbouwen door wat extra seconden toe te voegen aan hoelang je de oefening uitvoert. Maar je kunt de beweging ook vaker uitvoeren.

Oefening 2

Voor deze oefening maak je gebruik van een traptrede. Plaats de voorkant van jouw voeten op een traptrede en ga vervolgens op je tenen staan. Stap met een voet weg en zak langzaam naar beneden, zodat de achillespees van de voet op de traptrede helemaal kan strekken. Daarna zet je de andere voet weer naast de voet op de traptrede. Herhaal deze beweging 10 keer in ongeveer 3 setjes.

Let op: het is belangrijk om jouw achillespees niet te masseren. Het masseren van de achillespees bij een ontsteking kan averechts werken. Wat je wel kunt doen is jouw kuitspier masseren, hierdoor kan deze wat losser en minder stijf worden en speelt zo door naar jouw achillespees. 

Heb jij na een tijdje van het beoefenen van achillespees-oefeningen nog steeds last van jouw achillespees? Raadpleeg jouw huisarts of een ander medisch specialist. Zij kunnen onderzoek doen naar de ernst van de blessure en zo het juiste behandelplan opstellen.