Image

Bloedblaren behandelen: doorprikken of niet

4 min. leestijd
Toon meer
Blaren: we hebben ze allemaal wel eens gehad. Maar heb je ook ervaring met een bloedblaar? Deze zijn net weer anders dan reguliere blaren, en daarom is het belangrijk dat je een bloedblaar ook op een andere manier behandelt. In deze blog lees je wat een bloedblaar is, hoe een bloedblaar ontstaat en hoe je een bloedblaar het beste kunt verzorgen.

Wat is een bloedblaar?

Blaren ontstaan vaak door druk en wrijving. Als dit lang genoeg aanhoudt, leidt dit tot het loslaten van de opperhuid (dit is het bovenste laagje van je huid). Er ontstaat dan een soort kussentje die je huid beschermt tegen nog meer druk: een blaar. Waar een blaar vaak gevuld is met weefselvloeistof, geldt dit niet voor een bloedblaar. Zoals de naam al zegt, is een bloedblaar gevuld met bloed. Hier is ook het bloedvat aangetast, wat betekent dat de verwonding dieper zit dan bij een reguliere blaar. Het bloed kan niet weg en blijft in de blaar zitten: zo kan een bloedblaar ontstaan. Een bloedblaar ziet er niet wit uit, maar krijgt een rode kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog donkerder. Bloedblaren zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een kleine, maar ook een grote bloedblaar krijgen.

Hoe ontstaat een bloedblaar?

Zoals gezegd ontstaat het merendeel van de blaren door constante wrijving en druk op de huid. Dit kan ook de oorzaak van een bloedblaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een bloedblaar kan ook op een andere manier ontstaan, bijvoorbeeld als er ineens veel gewicht een bepaalde plek terecht komt. Een goed voorbeeld hierbij is een vinger die tussen de deur komt. Dit is een bekende oorzaak van een bloedblaar. Daarnaast bestaan er nog meer veelvoorkomende oorzaken zoals:

  • Niet goed passend schoeisel
  • Herhaaldelijke belastende bewegingen
  • In aanraking komen met hitte of koude of chemische middelen
  • In aanraking komen met een middel waar u allergisch op reageert
  • Bij medische aandoeningen als bijvoorbeeld diabetes en cellulitis
  • Afwijkingen aan voet of tenen

Een bloedblaar onder je voet of op je vinger?

Image
Een bloedblaar kan ontstaan op verschillende plekken op het lichaam. Zo kan een bloedblaar op de vinger ontstaan door wrijving, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaald gereedschap. Een bloedblaar op de tenen of onder de voet kan het gevolg zijn van een een lange wandeling, te kleine schoenen of intensief sporten. Om bloedblaren door het sporten te voorkomen, kun je Hansaplast Anti-blaar sporttape gebruiken.

Een bloedblaar verzorgen

Of je nu een bloedblaar onder de voet, een bloedblaar op de tenen of een bloedblaar bij de vinger hebt: je wilt dat deze zo snel mogelijk geneest. Vaak geneest een bloedblaar vanzelf, maar je kunt de bloedblaar behandelen om dit natuurlijke herstelproces een handje te helpen. Zo kan het helpen om de bloedblaar bij de voet van een blarenpleister te voorzien. Op deze manier wordt de druk op de bloedblaar verlicht en kan deze sneller genezen. In ons assortiment vind je kleine blarenpleisters voor de kleine bloedblaren en grotere blaarpleisters voor grote bloedblaren. Het kan ook nuttig zijn om de bloedblaar te verzorgen met een koelelement. De zwelling neemt zo af, en bovendien heeft dit een verkoelend effect op de bloedblaar. Hansaplast Cold spray geeft direct verkoeling. Tot slot kan zalf voordelig zijn voor de behandeling van je bloedblaar. Op deze manier wordt de huid van voldoende vocht voorzien. Hierdoor scheurt de huidlaag minder snel en kan de bloedblaar rustig genezen. Onze Hydraterende crème voor droge voeten hydrateert en verzorgt de huid.

Een bloedblaar openprikken of niet?

Image
Hoewel het erg verleidelijk is om bloedblaren door te prikken, is het beter om dit niet te doen. De kans op infecties is groot als je een bloedblaar open prikt. Bovendien zal het bloed uit de bloedblaar lopen als je deze toch doorprikt. Deze bloeding bevordert het genezingsproces van de bloedblaar niet. Het is dus beter om te wachten tot de bloedblaar herstelt en wegtrekt. Dit kan wel een paar dagen duren. Heb je echt veel last van de bloedblaar? Dan kun je langs de huisarts gaan. Als het echt nodig is, kan de dokter alsnog je bloedblaar doorprikken. Wanneer de huisarts je bloedblaar verwijdert, weet je zeker dat dit op een goede en steriele manier gebeurt. Bovendien krijg je dan ook de juiste nazorg, waardoor de kans op infecties aan de bloedblaar afneemt.

Met een bloedblaar naar de dokter

Over het algemeen hoef je met een bloedblaar niet naar de dokter. Vaak geneest het weer vanzelf. Wanneer je vaker last hebt van bloedblaren of ze erg pijnlijk zijn, kun je voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts maken. Ook als je een erg grote bloedblaar hebt, kan het prettig zijn om deze voor de zekerheid te laten nakijken. Uiteindelijk kun je beter een keer te veel dan te weinig naar de dokter gaan. Lange wandeling gemaakt in de natuur en een tekenbeet opgelopen? Ook daar hebben wij gelukkig genoeg tips voor.