Blaren: we hebben ze allemaal wel eens gehad. Maar heb je ook ervaring met een bloedblaar ofwel pitsblaren? Bloedblaren zijn net weer anders dan reguliere blaren, en daarom is het belangrijk dat je ze ook op een andere manier verzorgt. In deze blog lees je wat een bloedblaar is, hoe een bloedblaar ontstaat en hoe je een pitsblaar het beste kunt verzorgen. Ook lees je hoe om te gaan met (zwarte) bloedblaren op je voet of vinger die niet weggaat.
Wat is een bloedblaar?
Blaren ontstaan vaak door druk en wrijving. Als dit lang genoeg aanhoudt, leidt dit tot het loslaten van de opperhuid (dit is het bovenste laagje van je huid). Er ontstaat dan een soort kussentje die je huid beschermt tegen nog meer druk: een blaar. Waar een blaar vaak gevuld is met weefselvloeistof, geldt dit niet voor een bloedblaar. Zoals de naam al zegt, is een bloedblaar onderhuids gevuld met bloed. Hier is ook het bloedvat aangetast, wat betekent dat de verwonding dieper zit dan bij een reguliere blaar. Het bloed kan niet weg en blijft in de blaar zitten: zo kan een bloedblaar ontstaan. Een bloedblaar ziet er niet wit uit, maar krijgt een rode kleur. Na verloop van tijd wordt de kleur nog donkerder en kan de bloedblaar zwart worden. Bloedblaren zijn er in verschillende soorten en maten en op verschillende plekken zoals op je voet of vinger. Je kunt een kleine, maar ook een grote bloedblaar krijgen.
Hoe ontstaat een bloedblaar en wanneer wordt deze zwart?
Zoals gezegd ontstaat het merendeel van de blaren door constante wrijving en druk op de huid. Dit kan ook de oorzaak van een bloedblaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. Een bloedblaar kan ook op een andere manier ontstaan, bijvoorbeeld als er ineens veel gewicht een bepaalde plek terecht komt. Een goed voorbeeld hierbij is een vinger die tussen de deur komt. Dit is een bekende oorzaak van een bloedblaar. Na verloop van tijd wordt elke bloedblaar zwart. Daarnaast bestaan er nog meer veelvoorkomende oorzaken zoals:
- Niet goed passend schoeisel
- Herhaaldelijke belastende bewegingen
- In aanraking komen met hitte of koude of chemische middelen
- In aanraking komen met een middel waar u allergisch op reageert
- Bij medische aandoeningen als bijvoorbeeld diabetes en cellulitis
- Afwijkingen aan voet of tenen
Een bloedblaar onder je voet of op je vinger?
Een pitsblaar kan ontstaan op verschillende plekken op het lichaam. Zo kan een bloedblaar op de vinger ontstaan door wrijving, bijvoorbeeld door het gebruik van bepaald gereedschap. Een bloedblaar op de tenen of onder de voet kan het gevolg zijn van een een lange wandeling, te kleine schoenen of intensief sporten. Om bloedblaren door het sporten te voorkomen, kun je Hansaplast Anti-blaar sporttape gebruiken.
Een bloedblaar verzorgen
Een bloedblaar openprikken of niet?
Met een bloedblaar naar de dokter
Over het algemeen hoef je met een bloedblaar niet naar de dokter. Vaak geneest het weer vanzelf. Wanneer je vaker last hebt van bloedblaren of ze erg pijnlijk zijn of als je bloedblaar niet weg gaat, kun je voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts maken voor behandeling. Ook als je een erg grote bloedblaar hebt, kan het prettig zijn om deze voor de zekerheid te laten nakijken. Uiteindelijk kun je beter een keer te veel dan te weinig naar de dokter gaan. Lange wandeling gemaakt in de natuur en een tekenbeet opgelopen? Ook daar hebben wij gelukkig genoeg tips voor.