Image

Zó behandel je gekneusde ribben

5 min. leestijd
Toon meer
Image

Heb jij veel last van je rib na een ongeluk, een flinke hoestbui of een zware sportactiviteit? Dan is ‘ie misschien wel gekneusd. Dat doet zeer, maar kan meestal geen kwaad. Toch wil je zo snel mogelijk van de pijn af zijn. Neem het heft in eigen hand en ontdek hoe je het herstel van jouw gekneusde rib versnelt! 

 

Disclaimer: Heb jij een ernstig ongeluk gehad? Of heb je juist geen idee hoe je de pijnlijke rib hebt opgelopen? Neem in beide gevallen contact op met je huisarts of een andere specialist.

 

Wat is een gekneusde rib?

Om alle botten in je lichaam zit weefsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spier of vet. Als je iets kneust, bijvoorbeeld door een klap of stoot, ontstaat er schade in dit weefsel. Daarbij kan er een bloeduitstorting optreden. Maak je geen zorgen: dat is niet ernstig. Meestal gaat zo’n kneuzing gewoon vanzelf weer over. Dat geldt ook voor een gekneusde rib. In zo’n geval raakt het weefsel in je borstkast beschadigd. Soms wordt de huid eromheen zelfs een beetje blauw. Je ribben doen pijn, maar dit ebt vaak binnen een paar weken weg. Vind je het te lang duren? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. Hieronder lees je hoe je een gekneusde rib herkent én op welke manier je ‘m behandelt.

Symptomen van een gekneusde rib

Vermoed je dat jouw rib gekneusd is? Hieronder hebben we alle symptomen voor je op een rijtje gezet. Als je er één of meerdere herkent, is de kans groot dat dit inderdaad het geval is. 

Dit zijn de symptomen van een gekneusde rib:

  • Je hebt pijn aan de voor-, zij- of achterkant van je borstkas.
  • Je hebt daar met name pijn als je niest, hoest of ademhaalt.
  • Je hebt ook pijn als je op de wc zit.
  • Je hebt verder pijn als je beweegt, bijvoorbeeld tijdens het aankleden of bukken.
  • Je borstkas is blauw of beurs.
 

Pijn aan je ribben op verschillende plekken

Als je pijn aan je (onderste) ribben hebt, links of rechts, is de kans groot dat er ergens een kneuzing zit. Je kunt ook op andere plekken rondom je borstkas last hebben. Dit duidt vaak op een ander soort blessure. Als je bijvoorbeeld pijn onder of tussen je ribben hebt, kan het goed zijn dat niet het bot, maar de spier gekneusd is. Ook dit is gelukkig niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. 

 

Disclaimer: Gaat de pijn in je ribben niet vanzelf over? Vraag dan alsnog een arts of specialist er even naar te kijken. 

 

Pijnlijke ribben door stress

Een klap tegen je borstkas is niet het enige dat kan zorgen voor een kneuzing. Dat heb je hierboven al gelezen. Wist je dat pijnlijke ribben soms ook worden veroorzaakt door stress? Als je veel stress hebt, ontspannen je spieren namelijk niet. Deze blijven dan alsmaar ‘aan’ staan en dat doet zeer. Zodra jij wat meer rust vindt, doen je borstspieren dat ook. Plan bewust wat tijd in om te relaxen en geef je daar ook écht aan over. Zo kom je al een heel eind!

Disclaimer: Vermoed je dat je overspannen bent? Ga dan langs bij je huisarts of een andere specialist.

 

Hoe kun je het beste slapen met gekneusde ribben?

Image

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je het beste kunt slapen met een gekneusde rib. Het kan best lastig zijn om in bed de juiste houding te vinden. Ook is de nachtelijke pijn aan je ribben vaak erger, omdat je dan niet afgeleid wordt door, bijvoorbeeld, je werk. De oplossing? Als je ribben aan de voorkant gekneusd zijn, is het verstandig om op je rug te slapen. Zo krijgt je borstkas alle rust en kan ‘ie sneller herstellen. Andersom geldt hetzelfde. Mochten de ribben aan de achterkant gekneusd zijn, dan slaap je op je buik. 

 

Zo versnel je het herstel van jouw gekneusde rib

Inmiddels weet je dat een gekneusde rib vaak vanzelf herstelt. Hoe lang dit duurt? Afhankelijk van de ernst van de kneuzing ben je na een paar weken weer de oude. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om het jezelf gemakkelijker te maken. Tape je borstkas bijvoorbeeld in ter ondersteuning of doe oefeningen om ‘m weer sterker te maken. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Gekneusde ribben tapen

Net als een gekneusde knie, kun je gekneusde ribben tapen om je herstel te bevorderen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goede sporttape of kinesiologie tape. Tip: het is makkelijker om dit door iemand anders aan te laten brengen. Volg samen de onderstaande stappen.

 

Stap 1
Knip twee stukken tape van ongeveer 20 centimeter af. Zorg ervoor dat de uiteinden rond zijn.

Stap 2
Adem in en plak een stuk tape schuin over de pijnlijke plek heen (in een hoek van ongeveer 45 graden). Trek het strak aan. 

Stap 3 
Plak het tweede stuk tape op dezelfde manier vast, onder het eerste stuk. Zorg ervoor dat de twee stukken elkaar raken. 

Stap 4
Knip nog twee stukken tapen van ongeveer 15 centimeter af. Maak de uiteinden rond.

Stap 5
Plak deze twee stukken verticaal over de andere heen. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 centimeter afstand tussen deze verticale stroken zit. Trek ze strak aan.

 

Oefeningen voor gekneusde ribben

Als je jouw gekneusde rib weer snel in vorm wilt brengen, is het belangrijk om rust af te wisselen met beweging. Dat doe je aan het begin bijvoorbeeld door simpele ademhalingsoefeningen uit te voeren. Adem diep in, houd dit drie seconden vast en blaas weer langzaam uit. Herhaal dit een paar keer. Ben je toe aan meer beweging en is de last voor een groot deel verminderd? Dan kun je het sporten weer rustig opbouwen. Houd hierbij wel je eigen pijngrens in de gaten. Het is nooit goed om je zwaar in te spannen met flink gekneusde ribben.