Image

Wat te doen tegen vervelling

4 min. leestijd
Toon meer
Heb je eindelijk een mooi zomers kleurtje te pakken, besluit je huid om te gaan vervellen… Klinkt dit herkenbaar? Dan is het hoog tijd om je eens bij te praten over vervelling. Waarom vervelt je huid eigenlijk? En is er misschien ook een manier om vervelling tegen te gaan? In deze blog lees je meer over vervelling na huidverbranding én wat je hieraan kunt doen! 

De reden dat je huid vervelt na verbranding

Laten we beginnen bij het begin: waarom vervelt je huid eigenlijk? Het is goed om te vermelden dat de bovenste laag van je huid (ook wel de opperhuid genoemd) zichzelf sowieso al regelmatig opnieuw vernieuwd. Dit gaat best snel: na zo’n 30 dagen heb je alweer een volledig nieuwe opperhuid. Wanneer je door de zon een huidverbranding hebt opgelopen, gaat je opperhuid hard aan het werk om een nieuwe huid aan te maken. Dit is in het kort hoe vervelling na verbranding ontstaat. Het is eigenlijk niets meer of minder dan je huid die de door de zon beschadigde huidcellen zo snel mogelijk vervangt. 

Vervelling na verbranding kan plaatsvinden op ieder deel van je huid, maar natuurlijk zijn de lichaamsdelen die veel zon zien extra kwetsbaar. Zo kunnen je gezicht, je schouders, je voeten, vingers en handen vervellen. 

Hoelang duurt vervellen?

Image

Het proces van vervellen duurt normaal gesproken niet zo lang, ongeveer een week tot twee weken. Je huid wil namelijk zo snel mogelijk de beschadigde huidcellen door de zon vervangen voor nieuwe, gezonde huidcellen. Op sommige lichaamsdelen kan vervellen trouwens wat sneller gaan. Je handen gebruik je bijvoorbeeld veel, en zo kan het zijn dat het proces wordt versneld. Door alle handelingen vervellen je handen zo sneller. 

Kun je vervelling tegengaan?

Natuurlijk wil je graag weten wat helpt tegen vervellen. Want hoewel vervellen een slim verdedigingsmechanisme is van de huid, raak je toch je zomerse kleurtje kwijt. Dus, wat te doen tegen vervellen? Eigenlijk geldt hier het oude gezegde: beter voorkomen dan genezen. Op het moment dat je voldoende zonnebrandcrème gebruikt en je huid goed beschermt tegen de zon, neemt de kans op verbranding af. Hierdoor hoeft je huid minder hard aan de slag om de beschadigde huidcellen te vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Oftewel: verklein je de kans op huidverbranding door de zon, dan verklein je ook de kans om te vervellen. Op deze manier kun je vervellen tegengaan. 

Tips om vervellen te voorkomen

Image

Wil je vervellen voorkomen? We hadden het er net al kort over, maar dan is het heel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Dit zijn tips tegen vervellen:

 • Draag altijd zonbescherming 
  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonbescherming is essentieel om huidschade door de zon (en dus vervellen) te voorkomen. Zorg daarom dat je altijd een ruime hoeveelheid zonnebrand aanbrengt voordat je de zon in gaat. Doe dit het liefste 30 minuten van tevoren, zodat de zonbescherming goed kan intrekken. Herhaal het insmeren vervolgens vaak, afhankelijk van je huidtype en de beschermingsfactor van je zonnebrand.
 • Hydrateer je huid 
  Door goed te hydrateren herstelt je huid sneller van de zon. Dit kan onder andere door genoeg water te drinken, maar je kunt ook een crème of lotion gebruiken om je huid extra te voeden.  
 • Gun je huid rust 
  Nog een tip om vervellen te voorkomen: geef je huid na een lange dag in de zon wat rust. Probeer bijvoorbeeld om de volgende dag even uit de zon te blijven of draag bedekkende kleding zodat je huid even kan bijkomen van alle zonneschijn. 
 • Toch verbrand?
  Al doe je nog zo je best, het kan natuurlijk eens voorkomen dat je een verbranding oploopt door de zon. Koel je huid dan met bijvoorbeeld koud water voor een snel herstel.

 

Vervellen van handen en voeten door schimmel

Hoewel vervelling na verbranding verreweg het meeste voorkomt, is dit niet de enige reden waardoor je huid kan gaan vervellen. Zo kunnen bijvoorbeeld voeten ook vervellen door schimmel. Jeuk is een bekend symptoom van voetschimmel, maar weinig mensen weten dat vervellen van de voeten ook een teken kan zijn van voetschimmel. Vervellen je voeten dus en zijn ze niet de zon in geweest? Dan kan het zo zijn dat je voeten vervellen door schimmel. 
Naast voeten kunnen ook handen vervellen door schimmel. Meestal is dit dan te zien op de handpalmen en de vingers. Vermoed je dat je voeten of handen vervellen door schimmel? Geen zorgen, want dit is heel goed te behandelen. Neem voor de zekerheid wel even contact op met de huisarts. Nog een tip: lees dit artikel voor mooie voeten!