G4G_Sideshots_Girl_Bug_CMYK

Insectenbeten: herkennen & behandelen

5 min. leestijd
Toon meer

Insectenbeten herkennen & behandelen

Een insectenbeet merk je niet altijd meteen, maar kunnen soms rode en pijnlijke bultjes veroorzaken. Meestal gaan ze vanzelf weer weg, maar het is goed om te weten wat je kunt doen om deze zo goed mogelijk te behandelen. Op deze manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat kleine wondjes door jeuk een litteken achterlaten. Bovendien is het belangrijk om te weten wanneer je je eventueel wel zorgen moet maken over nare bacteriën die sommige insecten bij zich dragen. Herken je insectenbeet op tijd om te weten welke insectenbeet jij hebt.

Wat is een insectenbeet?

Sommige insecten bijten of steken uit zelfverdediging, terwijl andere zullen bijten om zich te kunnen voeden met bloed. Afhankelijk van het insect en/of deze bijt of steekt, zal je wel of geen pijn ervaren als het gebeurt. Een insectenbeet is namelijk oppervlakkig en merk je vaak pas later op door een huidreactie zoals jeuk. Een insectensteek dringt daarentegen dieper door in je huid, waardoor je deze vaak al wel meteen opmerkt door de pijn van de steek. Sommige insecten kunnen ook bijten én steken. Uiteindelijk is een insectenbeet niet wat ervoor zorgt dat er nare of zelfs gevaarlijke huid- en gezondheidsproblemen ontstaan. Dit komt alleen voor wanneer er gif van de insecten door hun speeksel of angel in je lichaam wordt verspreid. Of wanneer de beet van een insect is die een vervelende ziekte kan overbrengen. Daarom is het toch altijd goed om ervoor te zorgen dat je een insectenbeet tijdig herkent.

Insectenbeet herkennen: symptomen

In de meeste gevallen herken je een insectenbeet door een rood plekje dat er geïrriteerd uitziet, begint te jeuken of pijn doet. Vaak volgt er na enkele uren ook een bultje of puistje op die plek. Dit komt door de reactie van je immuunsysteem op het gif van het insect. Sommige mensen zijn nou eenmaal wat gevoeliger dan anderen, waardoor de klachten langer dan een paar dagen aan kunnen houden. Wat echt belangrijk is om te herkennen bij een beet, is wanneer deze een allergische reactie veroorzaakt. Dit herken je door een uitgebreide roodheid en zwelling op de plek van de insectenbeet. Ook reacties zoals acute huiduitslag of jeuk, het gevoel dat je gaat flauwvallen, een gevoel van zwelling van de keel of algemeen onwel zijn. Bij dit soort klachten die lijken op een allergische reactie is het heel belangrijk om zo snel mogelijk langs te gaan bij de spoedeisende hulp.

Welke insectenbeet heb ik?

Door de symptomen van je insectenbeet te herkennen, kan je de vraag "Welk insect heeft mij gebeten?” beantwoorden. Door te weten welke insectenbeet jij hebt, kan je sneller naar een oplossing zoeken die voor jou werkt. Zo ben je zo snel mogelijk van eventuele nare jeuk of pijn af. We zetten de verschillende insectenbeten en -steken voor je op een rijtje:

  • Bijen en wespen: deze beten zijn pijnlijk en kunnen een flinke bult geven, dit komt doordat zij ook gif in je huid achterlaten. Bij de steek van een bij, blijft de angel in je huid zitten. Het is zeer belangrijk om deze zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen, zodat deze niet door kan gaan met het verspreiden van het gif.
  • Dazen (of steekvliegen): de beet van een daas voel je wanneer het gebeurt, deze kan zelfs door dunne kleding heen steken. Er komt geen gif in de huid, maar je zal alsnog een rode, dikke plek op de huid opmerken. Deze gaat meestal ook jeuken en kan een klein pijnlijk wondje veroorzaken. Blijf alert bij een dazenbeet. Het kan soms tot een bacteriële infectie van de huid leiden.
  • Muggen en mieren: deze insecten voel je meestal niet steken. Je merkt pas dat je bent gestoken wanneer er een bultje ontstaat dat jeukt. Deze jeuk wordt veroorzaakt door het kleine beetje gif of mierenzuur dat onder de huid terecht komt.
  • Teken: deze blijven op de bijtplek zitten en laten pas los als ze zich met bloed hebben volgezogen. Een tekenbeet kan soms wel gevaarlijk zijn, namelijk als deze langer dan 24 uur op je huid heeft gezeten én als deze toevallig de Lyme-bacterie bij zich draagt.
  • Vlooien en bedwantsen: je merkt pas dat je gebeten bent als er een klein bultje ontstaat dat jeukt. Deze bultjes zijn niet gevaarlijk en gaan snel en vanzelf weer over.

Nu je antwoord hebt op de vraag: “Door wat ben ik gestoken”, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met een behandeling en nazorg. Hoe sneller je hiermee begint, des te sneller je af bent van oncomfortabele pijn of jeuk.

Zelf een insectenbeet behandelen

Over het algemeen heeft een insectenbeet geen ernstige gevolgen, maar merk je wel een aantal uren of dagen plaatselijke jeuk of pijn. Daarom is het fijn om te weten hoe je zelf jouw insectenbeet kunt behandelen. Overweeg de volgende middelen tegen insectenbeten van Hansaplast:

  • Wondspray: gebruik de Reinigingsspray nadat je gestoken bent door een wesp of bij. Deze steken zijn over het algemeen het meest pijnlijk. Daarom is het fijn om deze te kunnen behandelen zonder de huid aan te hoeven raken. Bekijk ook de Wondspray die speciaal is ontworpen voor kids.
  • Wondhelende zalf: gebruik de Wondhelende Zalf voor het verzorgen van wondjes die zijn ontstaan door het jeuken. Bij een insectenbeet zorgt de zalf ervoor dat je wond 2x zo snel geneest. Bovendien vermindert het de kans op littekens.