Image zwaluwstaartje knippen

Zelf een zwaluwstaartje knippen: zo doe je dat

4 min. leestijd
Toon meer

Zelf een zwaluwstaartje knippen

Een zwaluwstaartje komt altijd goed van pas bij een ondiepe snijwond. Een zwaluwstaartjes pleister ondersteunt namelijk de hechting van het wondje, zodat deze er weer sneller mooi uitziet. Bovendien voorkom je dat er eventueel vuil of bacteriën in het wondje terecht kunnen komen. Geen zwaluwstaartjes op voorraad thuis? Ontdek hoe je zelf een zwaluwstaartje knipt, zodat je altijd voorbereid bent!

Wat is een zwaluwstaartje?

Een zwaluwstaartje is een soort pleister die speciaal is gemaakt om de hechting van een wondje te ondersteunen. Vaak wordt deze pleister ook vergeleken of verward met een hechtpleister. Uiteindelijk hebben deze twee soorten pleisters hetzelfde doel en kunnen ze dus ook voor dezelfde situaties worden gebruikt. Je kunt zelfs zelf een zwaluwstaartje knippen uit een hechtpleister- of strip. Wat een zwaluwstaartje uniek maakt, is de vorm. Daar heeft deze pleister ook de naam aan te danken. Een zwaluwstaartje heeft smalle stroken van kleefmateriaal die aan de ene kant breder zijn dan aan de andere kant. De brede uiteinden van de pleister, welke dienen als plakrand, worden op de huid rondom de wond geplaatst. Het smallere middelste gedeelte strekt zich over de wond

Waarvoor gebruik je een zwaluwstaartjes pleister?

Dankzij de bijzondere vorm van een zwaluwstaartjes pleister, is deze perfect te gebruiken voor het helen van kleine wondjes. Wat wel belangrijk is voor de hechting van het wondje, is dat deze goed en grondig schoon is voor het aanbrengen van de pleister. Lees hoe jij dit het beste kunt doen in ons artikel over eerste hulp bij kleine wondjes.
Gebruik een zwaluwstaartje voor wondjes die klein en ondiep zijn, deze kunnen zichzelf gemakkelijk hechten door het gebruik van zwaluwstaartjes pleisters. Doordat een zwaluwstaartjes pleister dunne stroken heeft, kunnen de randen goed bij elkaar gebracht worden. Bovendien verminder je hiermee de kans op het ontstaan van een litteken, doordat het wondje minder snel opnieuw kan openspringen. Grotere, diepe wonden of wonden die je niet gemakkelijk of grondig genoeg kunt desinfecteren zijn daarentegen niet geschikt om te dichten met een zwaluwstaartje of hechtingpleister. Ditzelfde geldt voor bijtwonden. Het afdichten van dit soort wonden kan namelijk tot ernstige infecties leiden. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts(enpost).

Zelf een zwaluwstaartje maken

Hansaplast mix pack

Knip zelf een zwaluwstaart pleister om jouw wondje te hechten. Je kunt hiervoor het beste een hechtpleister gebruiken, aangezien deze specifiek is ontworpen om de hechting te ondersteunen. Heb je deze niet in huis? Geen probleem! Je kan ook eenvoudig een zwaluwstaart pleister maken van de pleisters uit bijvoorbeeld een Hand Mix Pack of je EHBO-doos. Of maak een zwaluwstaartje van een waterbestendige pleister als je er verzekerd van wilt zijn dat deze ook tijdens het douchen en/of handen wassen op z’n plek blijft. Volg deze stappen om een zwaluwstaartje te knippen:

  1. Knip een stukje pleister die breed genoeg is om de lengte van het snijwondje te bedekken.
  2. Zorg ervoor dat de beschermstroken die op de plakrandjes zitten er nog goed op zitten.
  3. Leg de pleister horizontaal voor je neer. Met het wondkussentje in het midden en de plakrandjes aan de linker- en rechterzijde hiervan.
  4. Knip een hapje uit het wondkussentje in de vorm van een driehoek. Zorg ervoor dat er twee hoeken van de driehoek naar beneden zijn gericht en één hoek omhoog. De punt die omhoog is gericht moet net niet het midden van het wondkussentje raken, zodat je met het uitknippen van het tweede driehoekje de pleister niet doormidden knipt.
  5. Draai de pleister (180 graden) om en herhaal stap 4.

Je hebt nu, als het goed is, twee tegenovergestelde driehoekjes uit het wondkussentje van de pleister geknipt. Hiermee zorg je ervoor dat je met deze zwaluwstaartjes pleister zo min mogelijk van het wondje bedekt.

Een zwaluwstaartje plakken

Nadat je je zwaluwstaartje hebt geknipt, kan je deze aanbrengen op het wondje. Om ervoor te zorgen dat het wondje goed kan hechten, moeten de zijkanten van de snee goed tegen elkaar aan worden getrokken. Een zwaluwstaartje aanbrengen doe je als volgt:

  1. Verwijder de (eventuele) beschermstrook aan één kant van het zwaluwstaartje.
  2. Plak het zwaluwstaartje met deze kant van de plakstrook aan de ene kant van de wond, zonder het wondje zelf te bedekken.
  3. Controleer of het niet-plakkende gedeelte of -wondkussentje van de pleister over het wondje heen zal vallen.
  4. Trek de randen van het wondje naar elkaar toe door aan de kant van de pleister te trekken die nog niet is vastgeplakt.
  5. Plak vervolgens deze kant van het zwaluwstaartje vast aan de tegenovergestelde kant van het wondje, waar de pleister dus nog niet was vastgeplakt.