Last van winterhanden en wintertenen?

Winterhanden en wintertenen: zo houd jij jezelf warm!

4 min. leestijd
Toon meer

Voor de echte koukleumen onder ons is de winter echt geen pretje. Al helemaal niet als je last hebt van winterhanden en wintertenen. Het is moeilijk om ze te verhelpen, maar er zijn wel degelijk een aantal dingen die je kunt doen om het allemaal wat aangenamer te maken voor jezelf. Ontdek hoe jij warm blijft tijdens de gure dagen!

Wat zijn winterhanden en wintertenen?

Zodra de temperatuur begint te dalen, het ijzig wordt op de weg en er misschien zelfs wat sneeuwvlokken vallen, kun je last krijgen van wintertenen en winterhanden. De kou ziet er vaak romantisch en gezellig uit, maar in zo’n geval is het ineens een stuk minder leuk. Je gezonde kleur trekt weg, je krijgt soms wat roodblauwe of paarsblauwe plekken en het kan flink pijn doen of zelfs branden. Gelukkig kan het niet veel kwaad en gaan wintervingers en wintervoeten vaak vanzelf weer over. Toch wil je het liefst zo snel mogelijk iets doen aan dit kwaaltje. Laat ons je helpen!

Oorzaak van winterhanden en wintertenen

Waar de een flink last kan hebben van wintertenen en wintervingers, heeft de ander er nog nooit van gehoord. De precieze oorzaak van dit hand- en voetprobleem is niet duidelijk, maar in sommige families komt het simpelweg meer voor dan in andere. Ook zijn er meer vrouwen die met dit verschijnsel kampen dan mannen.

Maar hoe ontstaan wintertenen en winterhanden eigenlijk? Als het buiten 15 graden of kouder is, kunnen sommige bloedvaten tijdelijk vernauwen. Je voeten en vingers zitten dan even zonder zuurstof, waardoor ze gaan zwellen, rood worden en je jeuk kunt krijgen.

Symptomen van winterhanden en wintertenen

Wintertenen en winterhanden hebben dus geen duidelijke oorzaak. We kunnen je niet vertellen waarom jij er wel last van hebt en je vriend niet. Wat we dan wel kunnen? De symptomen met je onder de loep nemen. Zo kom je erachter of je dit kwaaltje echt hebt, en kun je ze op de juiste manier verzorgen.

De beste winterhanden en wintertenen-behandeling

Wat te doen tegen wintertenen en winterhanden? Er bestaat geen magische behandeling tegen, maar je kunt het jezelf wel een stukje comfortabeler maken. Je zult vanzelf merken dat je er een stuk minder - of misschien zelfs helemaal geen - last meer door ervaart. 

Zo kun jij jouw winterhanden en wintertenen verhelpen (of verminderen):

Tip 1: Een van de beste winterhanden en wintertenen-behandelingen is een lichte massage. Wrijf zachtjes over je handen en voeten tot je jouw gezonde kleur weer terug ziet komen. Doe dit voorzichtig, want als je te hard te werk gaat, kan dit je klachten juist verergeren.

Tip 2: Je kunt jouw vingers en voeten ook verzorgen met een fijne crème of zalf. Dit is extra fijn als je jouw huid door de jeuk hebt opengekrabt. Gebruik onze wondhelende zalf als jouw winterhanden-crème, of ga voor de herstellende voetcrème als wintertenen-zalf.

Tip 3: Warm je winterhanden of wintertenen op in een (lauw)warm bad. Zo verwijden je bloedvaten weer en krijg je langzaam een normaal gevoel terug. Let op: maak het water niet té heet, want dat kan de vlekken verergeren.

Winterhanden en wintertenen voorkomen (het kan!)

In plaats van ze te genezen, is het natuurlijk beter om je winterhanden en wintertenen te voorkomen. We hebben onze beste tips voor je op een rijtje gezet:

  • Houd je handen en voeten warm met goede handschoenen en dikke sokken, denk hierbij ook aan compressiesokken
  • Beweeg regelmatig om je bloedsomloop extra te stimuleren
  • Eet veel vitamine E, magnesium en omega-3 vetzuren om je bloedsomloop nóg eens extra te stimuleren
  • Rook niet en drink ook geen alcohol, dat kan je bloedvaten namelijk vernauwen