Een val van de trap, een auto-ongeluk of een operatie: veel gebeurtenissen in het leven laten littekens achter, groot of klein. Bijna iedereen heeft één of meer littekens die je doen herinneren aan die situaties. Littekens veroorzaken niet alleen ongemak, pijn en verminderde mobiliteit, maar kunnen ook het zelfvertrouwen verminderen. Vooral wanneer de littekens zich op zichtbare plekken van het lichaam bevinden.

Hoe ontstaan littekens?

Littekenvorming is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces, nadat huidverwonding is opgelopen. Alleen wonden die de lederhuid niet aantasten, kunnen genezen zonder een litteken achter te laten. Het organisme is niet in staat vernietigde, zeer gespecialiseerde weefsels op dezelfde manier te vervangen. Daarom repareert het organisme de wond met een vezelig bindweefsel om de gebroken huid aan elkaar te 'binden'. Zelfs nadat de wond is genezen, blijft het lichaam collageen naar de wond leiden, wat na verloop van tijd resulteert in veranderingen in de grootte en vorm van het litteken. De zogenoemde "rijpingsfase" kan tot 2 jaar duren. Hoewel de meeste littekens niet volledig kunnen worden verwijderd, zijn er stappen die je kunt volgen voor een meer gelijkmatige genezing van je wond en om de zichtbaarheid van bestaande littekens te verminderen. Lees meer over wondgenezing.

Hand met litteken op de rug van de hand
Terug naar het begin

Verschillende soorten littekens

Normale littekens genezen meestal als een dunne en lichte lijn. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals de diepte en locatie van de wond, maar ook het huidtype, kunnen sommige mensen abnormale littekens ontwikkelen.

 1. Hypertrofisch (verdikt) litteken

  Hypertrofische littekens zien er rood en verheven uit, en kunnen jeuken. Ze worden gekenmerkt door een overmaat aan collageen, wat veroorzaakt wordt door een ontregeld genezingsproces. Hypertrofische littekens steken boven de omliggende huid uit, maar zijn beperkt tot het oorspronkelijke wondgebied.
   
  Medische afbeelding van een hypertrofisch litteken
 2. Keloïd (woekerend) litteken

  Net als hypertrofische littekens zijn keloïden rood en verheven, en vertonen ze ook een overmaat aan collageen. In tegenstelling tot hypertrofische littekens verspreiden keloïden verder dan het oorspronkelijke wondgebied. Keloïden beïnvloeden de kwaliteit van leven omdat ze pijn en jeuk kunnen veroorzaken en beweging kunnen belemmeren. Dit soort litteken komt vaker voor bij mensen met een donkerder huidtype en verdwijnt of vervaagt niet met de tijd.
   
  Medische afbeelding van een keloïd litteken
 3. Atrofisch litteken

  Atrofische littekens worden gekenmerkt door kuiltjes of putjes in de huid en worden meestal gevormd als gevolg van acne of bepaalde ziekten zoals waterpokken. Histologisch gezien is een verlies van collageen in de lederhuid een kenmerk van dit soort litteken.
   
  Medische afbeelding van een atrofisch litteken
Terug naar het begin

Wat zijn de risicofactoren?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor abnormale littekenvorming dan anderen. Deze groep mensen omvat adolescenten en jonge volwassenen evenals mensen met een donkerdere huidpigmentatie. In het geval van keloïden kan littekenvorming ook door erfelijke aanleg worden beïnvloed. Daarnaast heeft de locatie op het lichaam een impact op het litteken. Op gewrichten hebben littekens bijvoorbeeld een groter risico op abnormale vorming. Sommige complicaties zoals hematomen, infecties, vreemde lichamen of oedeem kunnen ook de vorming van littekens verergeren.

Terug naar het begin

Het risico op littekens verminderen

Littekens worden gevormd in de laatste fase van wondgenezing. Om het risico op lelijke littekens te verminderen en een veilige en snelle genezing te stimuleren, is het volgen van de volgende basisprincipes van wondverzorging aanbevolen.
 • Wondreiniging: omdat infecties het risico op abnormale littekenvorming kunnen vergroten, moet je er altijd voor zorgen dat de wond goed is gereinigd van deeltjes, vuil en bacteriën. Gebruik de Hansaplast Wondspray om de wond pijnvrij* te reinigen.
 • Wondbescherming: zorg ervoor dat de wond bedekt is met een geschikte pleister of met een steriel wondverband. Dit beschermt de wond tegen bacteriën die de wond kunnen binnendringen, het genezingsproces vertragen en mogelijk wondinfectie veroorzaken.
 • Vochtige wondgenezing: Om het risico op littekens te verminderen en een snellere wondgenezing te bevorderen, bevelen experts vochtige genezingsomstandigheden aan. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf aan om optimale omstandigheden te creëren voor wondgenezing en ter ondersteuning van een snelle wondgenezing met verminderde kans op littekenvorming. 

*PMCF-Studie, 95% goedkeuring voor "Wondspray is pijnloos in gebruik", n=59, studie uitgevoerd door Freese R, arts en hoofdonderzoeker, Hamburg, 2019

Neem ook de volgende tips door om littekens te voorkomen:

 • Bescherm wonden en nieuwe littekens tegen de zon.
 • Stel wonden en nieuwe littekens niet bloot aan extreme temperaturen.
 • Vermijd oefeningen of activiteiten die spanning op het littekenweefsel veroorzaken.
Terug naar het begin

Littekens behandelen en verminderen

Omdat littekens vaak als onaantrekkelijk worden ervaren en de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden, proberen we vaak het uiterlijk van de littekens te verminderen of verbergen. In het geval van ernstige littekens zijn er een aantal medische procedures die uitgevoerd kunnen worden door dermatologen, chirurgen en andere medische experts. Meer invasieve technieken kunnen onder andere corticosteroïde injecties, chemische peelings voor keloïdreductie of chirurgie zijn.

Ook kan de zichtbaarheid van littekens vaak worden verminderd met niet-invasieve producten zoals de Hansaplast Scar Reducer. Dit product is klinisch bewezen en helpt littekenweefsel vlakker, lichter en zachter te maken. Klinische studies hebben een positieve trend aangetoond in de zichtbare vermindering van littekens bij gebruik op verheven en gekleurde littekens, gedurende 8 opeenvolgende weken, minimaal 12 uur per dag.

Aanbrengen van Littekenvervager op arm
Terug naar het begin

Raadpleeg steeds een arts als de wond diep is, zwaar bloedt of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.

Hoewel met veel zorg samengesteld, houd er rekening mee dat de tips en adviezen op deze website in geen geval vervanging van medisch advies en behandeling zijn. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat op deze website staat.

Lees steeds aandachtig en volg de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiters van onze producten. Neem voor meer informatie over onze producten contact met ons op via e-mail op Hansaplast@Beiersdorf.com.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.