Brandende voeten: oorzaken & behandeling | Hansaplast

4 min. leestijd
Toon meer

Brandende voeten: oorzaken & behandeling

Ervaar jij een brandende pijn onder je voet die vooral ’s avonds lijkt te verergeren? Dan heb jij waarschijnlijk last van brandende voeten. Dit is een verzameling van symptomen die zich uiten als brandende pijn, prikkelingen, tintelingen en soms zelfs gevoelloosheid in je voeten. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen. In sommige gevallen zijn brandende voeten namelijk een gevolg van onderliggende gezondheidsproblemen. In dit artikel lees je wat de oorzaken van brandende voeten zijn en hoe je deze in jouw situatie het beste kunt behandelen.

Wat is een brandende voet?

Een brandende voet betekent niet dat je voeten daadwerkelijk in brand staan of dat je pijn ervaart na een verbranding van je voeten. Het uit zich in een brandende pijn onder je voeten, terwijl je voeten niet eens echt warm hoeven aan te voelen. In sommige gevallen gaat het om milde klachten die vanzelf verdwijnen, maar de brandende voetzolen kunnen ook zo heftig worden ervaren dat het voor jou echt voelt alsof je voeten in de brand staan. In deze laatste gevallen kan de pijn juist 's avonds het meest intens zijn, waardoor je bijvoorbeeld moeite hebt met slapen. Herken jij jezelf hierin? Dan heb je last van brandende voeten, of ook wel beter bekend als het Burning Feet Syndroom.

Symptomen van een brandende voet

In de meeste gevallen zal je het branderige gevoel alleen in je voetzolen ervaren, maar soms kan dit nare gevoel zich uitstrekken naar de enkels en onderbenen. Vaak nemen de heftige klachten gelukkig in de ochtend weer geleidelijk af. Andere veel voorkomende symptomen van brandende voeten zijn onder andere:

 • Een heet of branderig gevoel dat 's nachts erger wordt
 • Voeten voelen zwaar
 • Een rode huid of schimmel op de voeten die kan jeuken
 • Zwetende voeten Prikkelingen of tintelingen
 • Gevoelloosheid in de voeten, voetzolen of benen

Brandende voeten of Burning Feet Syndroom is op zichzelf geen aandoening, maar altijd een symptoom van een onderliggend probleem. De bovenstaande lijst zijn dus niet alleen symptomen van brandende voeten, maar een verzameling aan symptomen als gevolg van een groter gezondheidsprobleem.

Oorzaken brandende voet

Zoals al eerder genoemd is er vaak sprake van een onderliggende oorzaak bij branderige voeten. Als jij dit soort branderige pijn in je voeten met regelmaat ervaart, kan dit een symptoom zijn van één van de volgende, meer ernstige aandoeningen:

 • Zenuwschade: wanneer de sensorische zenuwen zijn beschadigd, kunnen de zenuwen slecht of zelfs geen signalen naar de hersenen sturen. Dit leidt tot verminderd of veranderd pijngevoel, tintelingen of een branderig gevoel. Het is een van de meest voorkomende oorzaken en vaak het gevolg van diabetes of overmatig alcoholgebruik.
 • Diabetes (type 1 en type 2): een te hoge bloedsuikerspiegel kan de gevoels- en bewegingszenuw in de voet beschadigen en bloedvatwanden verzwakken.
 • Te kleine of te strakke schoenen: dit kan ervoor zorgen dat het zenuwweefsel tussen de botten dikker wordt, aan de basis van de tenen.
 • Sportblessure: door stress of een (plotselinge) verkeerde beweging.
 • Vitamine tekort: een tekort aan vitamines B6 en B12 kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, minder precies kunnen bewegen en problemen met evenwicht.
 • Voetschimmel: ook wel bekend als zwemmerseczeem. Vochtige schoenen, -sokken en -omgevingen laten de schimmels groeien en verspreiden.
 • Voetschimmel is te herkennen aan een hevige jeuk aan de tenen.
 • Schildklieraandoeningen: een traag werkende schildklier kan onder andere ook brandende voetzolen veroorzaken.

De oorzaak van branderige voeten varieert dus van gemakkelijk te behandelen naar zeer serieuze onderliggende aandoeningen. Daarom is het erg belangrijk nooit te lang met voetproblemen rond te blijven lopen en goed voor je voeten te zorgen.

Tips tegen brandende voeten

dry feet hansaplast product

In elk geval is een afspraak maken bij je huisarts het beste wat je kunt doen bij brandende voeten. Dit omdat een onderliggend gezondheidsprobleem zich per persoon zo verschillend kan uiten. Daarnaast kan een brandende voet bij sommige personen zo geleidelijk opkomen, dat ze er veel te lang mee blijven lopen. Dit terwijl er voor een aantal symptomen van brandende voeten ook juist wel eenvoudige remedies bestaan. Deze kunnen beginnende problemen aanpakken en de pijn verlichten. Een paar voorbeelden van wat je kunt doen tegen brandende voeten zijn:

 • Bij een gebrek aan gezonde voeding en met name gebrek aan vitamine B, is het slim om voedingssupplementen in je dagelijkse routine te integreren. Wat extra fruit en groentes bij je maaltijden kan natuurlijk ook geen kwaad.
 • Voetschimmel kan bestreden worden met een goede voetcrème of -zalf. Je kan er eentje via jouw huisarts voorgeschreven krijgen of gewoon bij de drogist halen. De Hansaplast Herstellende Voetcrème vermindert droge, ruwe huid en verzacht de voeten onmiddellijk. De intensief hydraterende formule met 10% Urea werkt tegen vochtverlies, hydrateert en versterkt de beschermende functie van de huid.
 • Draag schone, droge sokken om voetschimmel te voorkomen en verander je sokken vaak als je sport of deelneemt aan andere activiteiten waardoor je voeten transpireren.
 • Gebruik goed geventileerde schoenen. Eventueel met steunzolen die voldoende stevig zijn zodat deze ondersteunend werken en zacht genoeg zijn om de huid te ontzien. Zachte materialen vormen zich naar de vorm van de voet en zorgen er op deze manier voor dat je voeten minder in je schoenen schuiven.