Image

Een brandnetel prik: alles wat je moet weten

3 min. leestijd
Toon meer

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kan een brandnetel prikken. Maar weet je ook hoe je een brandnetel steek het beste kunt behandelen? En of een brandnetel gevaarlijk is? In deze blog lees je wat te doen bij een brandnetel prik. Zo weet je wat je te doen staat als je in aanraking komt met brandnetels.

Jeuk en pijn bij een brandnetel prik

Image

Wie al eens geprikt is, weet dat een brandnetel jeuk en irritatie kan veroorzaken. Dat een brandnetel voor pijn kan zorgen, komt door de brandhaartjes op de stengel en bladeren. Komt de huid in contact met deze brandhaartjes, dan komen ze vast te zitten in de huid. Er komt wat gif vrij, wat kan zorgen voor jeuk en huidirritatie. Op deze manier ontstaat een brandnetel prik.

De brandnetel wordt wel eens verward met de dovenetel. De bladeren en stengels van een dovenetel lijken op het eerste gezicht op die van een brandnetel. Wie echter goed kijkt, kan wel verschil zien tussen de brandnetel en dovenetel. Zo zijn de stengels van de dovenetel vierkant, terwijl de stengels van de brandnetel meer rond zijn. Ook krijgt de dovenetel kleurrijke bloemen aan de bladeren, wat bij de brandnetel niet het geval is. Het belangrijkste verschil is dat de dovenetel geen gif bevat. Als je tegen een dovenetel aanloopt, zal dit dus niet zo’n pijn doen als bij de brandnetel het geval is.

Brandnetels die uitslag veroorzaken

Naast pijn kan een brandnetel uitslag veroorzaken op de huid. De huid kan rood worden en er kunnen kleine brandnetel bultjes ontstaan. Deze brandnetel huiduitslag is vervelend, maar het komt vaak voor. Na verloop van tijd moet de roodheid en de zwelling van de bultjes van de brandnetel wond vanzelf weer afnemen. Dit gebeurt vaak al binnen een uur.

Wat te doen tegen een brandnetel prik?

Image

Wat te doen tegen een brandnetel wond? Wanneer je geprikt bent, is vaak de eerste reactie om de brandnetel jeuk te verhelpen. Het is dan ook verleidelijk om te gaan krabben aan de brandnetel prik. Dit is echter niet aan te raden. Door de geïrriteerde huid veel aan te raken, raakt deze nog meer geïrriteerd. Hierdoor zal je er langer last van blijven houden. Ook bestaat de kans dat je de brandnetel bultjes openkrabt, waardoor er viezigheid in de wond kan komen. Het beste is dus om de bultjes met rust te laten. Mocht het niet lukken om te stoppen met krabben kun je de plek altijd afplakken met een pleister naar keuze.


DIn het gros van de gevallen zullen de brandnetel bultjes snel weer genezen. Wanneer de wond van de brandnetel blijft prikken of de uitslag niet afneemt, kun je voor de zekerheid ook even overleggen met je huisarts. Zo ontvang je advies voor jouw persoonlijke situatie.

Welke plant helpt tegen een brandnetel wond?

Sommige planten zijn ook effectief tegen brandnetel wonden. Ben je benieuwd welke plant helpt tegen brandnetels? We hebben er een paar uitgelicht.
Image

Paardenbloem

De paardenbloem is een goed hulpmiddel als het gaat om het verminderen van brandnetel jeuk. Het enige wat je hoeft te doen, is met de gele bloem over de huid wrijven. De paardenbloem bloeit bijna het hele jaar, dus deze plant tegen brandnetels kun je vaak gebruiken.
Lees meer
Image

Hondsdraf

Hondsdraf groeit op veel plekken in Nederland. De kans is groot dat als je brandnetels ziet, de hondsdraf ook in de buurt is. Ze groeien echter alleen in het voorjaar, waardoor je deze plant niet het hele jaar door ziet. Hondsdraf werkt kalmerend voor de huid nadat deze in aanraking is gekomen met een brandnetel.
Lees meer
Image

Smalle en grote weegbree

Andere goede planten tegen brandnetels zijn de smalle en grote weegbree. Ze helpen vooral tegen de jeuk. Je kunt ze vaak vinden in Belgische wandelgebieden en bloeien van mei tot ongeveer november.
Lees meer

Is een brandnetel prik gezond of gevaarlijk?

Of je nu in de bossen wandelt, onkruid gaat wieden of kinderen door een val in de brandnetels belanden: een brandnetel prik is gemakkelijk op te lopen. Gelukkig is een brandnetel niet gevaarlijk. Een brandnetel is giftig, maar dit is niet zo schadelijk voor mensen. Los van brandnetel huiduitslag of jeuk heeft het weinig effect op het lichaam. Op de vraag of een brandnetel gevaarlijk is, kunnen we dus met een gerust hart ‘nee’ zeggen. Sterker nog: een brandnetel prik is best gezond. De prik kan wat pijnlijk zijn, maar zorgt tegelijkertijd voor een goede doorbloeding. Daarnaast zit een brandnetel vol met goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Daarom worden brandnetels steeds vaker toegevoegd aan voeding, denk maar eens aan brandnetel thee of brandnetel tandpasta.