Snijwonden: bij een acute gewelddadige stoot (bijvoorbeeld tijdens het snijden van brood), bloeden vaak en hebben iets openstaande randen.

Scheurwonden: bij het te veel uitrekken en belasten van weefselelasticiteit, hebben onregelmatige, rafelige wondranden, vaak vertraagde wondgenezing en een neiging tot littekenvorming.

Bij grotere scheurwonden moeten de wondranden chirurgisch worden bijgesneden en worden gesloten met hechtingen.

Schaafwonden: afschaving van de bovenste huidlagen, meestal onschuldig, maar vaak vervuild. Grotere schaafwonden zijn erg pijnlijk, omdat het letsel zich uitstrekt naar de zenuwuiteinden vlak onder de huid.

 

Fysiologie van wondgenezing

Wondgenezing begint met de stolling van het bloed om het bloeden te stoppen en de wond tijdelijk dicht te maken. De exsudatiefase wordt gekenmerkt door ontsteking en oedeem. Het wondexsudaat is een vloeistof met verschillende essentiƫle stoffen, zoals enzymen, groeifactoren en cellen die nodig zijn voor een ononderbroken genezingsproces.

 

De regeneratie en aanmaak van nieuwe cellen vindt plaats in de granulatiefase. Het nieuw gevormde weefsel vult de wond van onderaf op en heeft een helder rode kleur. De opbouw van een nieuwe huidlaag vanaf de randen van de wond, epithelisatie, voltooit tot slot het wondgenezingsproces en sluit de wond.

Expertise in pleistertechnologie

Vanwege langdurige expertise op het gebied van pleistertechnologie is Hansaplast één van 's werelds meest vooraanstaande pleistermerken. Onze experts in het Centrum voor huidonderzoek in Hamburg hebben meer dan 100 jaar ervaring met pleistertechnologie, wondverzorging en de therapeutische behandeling van huid. Zij werken nauw samen met vooraanstaande experts in de gezondheidszorg en lopen voorop bij wetenschappelijke ontwikkelingen en technologie. Dit zorgt voor betrouwbare en doeltreffende productinnovaties.

 

Producten van Hansaplast voldoen aan hoge normen voor wat betreft het bieden van de beste kwaliteit en zijn producten waarvan de doeltreffendheid is bewezen en die uitstekend samengaan met de huid.

Hansaplast is een vooraanstaand merk op het gebied van wondverzorgingsproducten met een uitstekende doeltreffendheid en veiligheid, gecombineerd met een uitmuntende kwaliteit en medische competentie en biedt een groot assortiment aan kwaliteitsproducten die het merk tot de eerste keuze maken voor miljoenen mensen overal ter wereld.

 

De rol van een pleister bij wondgenezing

Zelfs kleine dagelijkse wondjes kunnen geïnfecteerd raken. Verschillende factoren zijn van invloed op wondgenezing en de mate van infectie. Daarbij gaat het onder meer om het type en de hoeveelheid bacteriën en het soort wond en de plaats daarvan. Andere belangrijke factoren zijn een hogere leeftijd, onderliggende aandoeningen, bijvoorbeeld minder bloedtoevoer en diabetes mellitus, of behandelingen met geneesmiddelen, bijvoorbeeld steroïden.

Pleistertechnologie

Afhankelijk van waar de wond zit, zijn er keuzes om de ideale pleistertechnologie, -vorm, -maat, -materiaal of - kleefkracht te bieden die passen bij de specifieke behoeften. Om een wond op de juiste wijze af te dekken, zijn er pleisters verkrijgbaar in verschillende maten, of op rol die in de gewenste maat kunnen worden geknipt.
Hansaplast biedt een selectie universele en geavanceerde oplossingen voor de behandeling van de meest voorkomende kleine wondjes. Zie voor meer informatie: Kennis over wondverband.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.