Hoe kunnen we wonden sneller en mooi laten genezen?

Als je een wond bedekt met een hydrocolloïdproduct...

• creëert dit een vochtige omgeving dat zorgt voor een optimaal wondklimaat
• biedt dit optimale condities voor het sluiten van de wond (epithelisatie), de vorming van nieuw weefsel en het immuunstelsel
• kan het genezingsproces onverstoord verlopen
• wordt korstvorming voorkomen voor een optimale celmigratie en is er een kleinere kans op littekens

Vochtige wondgenezing – de geavanceerde methode voor wondbehandeling

Het idee voor vochtige genezing ontstond in 1962 toen George D. Winter ontdekte dat epithelisatie in een vochtige omgeving milieu twee keer zo snel verliep als onder een korst.

 

Tegenwoordig is het principe van vochtige genezing algemeen aanvaard in de professionele omgeving waar al veel producten zijn ontwikkeld voor de genezing van chronische wonden door middel van vochtige wondbehandeling.

Celgroei heeft vocht nodig

Het hoofddoel van vochtige wondbehandeling is het creëren en behouden van optimale condities voor celgroei. Waarom? Omdat cellen in een vochtige omgeving milieu sneller groeien, delen en migreren om de vorming van nieuw weefsel te optimaliseren. Een waterig medium met verschillende voedingsstoffen en vitamines is van essentieel belang voor de celstofwisseling en -groei.

Het wondexsudaat (het vocht dat het lichaam aanmaakt in reactie op weefselbeschadiging) dient als transportmiddel voor verschillende bioactieve moleculen zoals enzymen, groeifactoren en hormonen.

 

De verschillende cellen in en om de wond communiceren met elkaar via deze mediatoren, zodat ervoor wordt gezorgd dat het genezingsproces op een gecoördineerde wijze verloopt.

Wondexsudaat biedt de verschillende cellen van het immuunstelsel ook de ideale condities om binnendringende bacteriën, vreemde lichamen en necrotisch weefsel te vernietigen om infectie te voorkomen.

Vochtige wondbehandeling voorkomt de vorming van een korst, zodat epitheelcellen zich horizontaal naar buiten kunnen verspreiden via de dunne laag wondexsudaat om de wond snel te sluiten.

Hansaplast hydrocolloïdtechnologie

• Creëert een optimaal vochtig milieu voor wondgenezing
• Beschermt de wond
• Voorkomt dat de pleister aan het oppervlak van de wond vastkleeft en de wond bij verwijdering beschadigt.
Verschillende Hansaplastproducten (zoals Hansaplast Invisible Protection en Hansaplast Foot Expert blaarpleister) maken gebruik van de hydrocolloïdtechnologie. Een gel vormend materiaal zoals natriumcarboxymethylcellulose (een in water oplosbaar polymeer van cellulose) wordt verspreid in een hechtende matrix.

 

Bij contact met het wondoppervlak begint de hydrocolloïdmatrix het vocht/exsudaat van de wond te absorberen en vormt een gelachtige structuur die de wond verder beschermt.

Hansaplast combineert deze geavanceerde technologie voor vochtige wondgenezing met ultradunne, flexibele materialen en extra sterke, maar huidvriendelijke hechting.
Algemeen

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.