Salicylzuur

Achtergrond – De fysiologie van de huid

De buitenste huidlaag, de opperhuid, vormt de feitelijke beschermende afdekking tegen de omgeving. Deze is gemiddeld 0,1 mm dik, maar is op de voetzolen 1 tot 5 mm dik.

Deze bestaat voor maar liefst 90 procent uit keratinocyten, de opperhuidcellen die bij elkaar worden gehouden door zogeheten desmosomen.

 

Tijdens differentiatie veranderen de huidcellen van de opperhuid in vlakke hoorncellen zonder kern die de buitenste laag van ons lichaam vormen: de hoornlaag die bestaat uit zogeheten corneocyten.
Aan het oppervlak wordt deze hoornlaag, de stratum corneum, steeds kwetsbaarder: de afzonderlijke cellen raken van elkaar verwijderd, gaan los en worden ongemerkt afgestoten als schilfers. Dit constante proces waar wij niets van merken, heet desquamatie (afschilfering).

Hoe werkt de Hansaplast likdoornpleister?

Zo helpt salicylzuur:
het verzacht de vereelte laag van de huid, evenals het verhoornde epitheel (de kern van de likdoorn) en werkt in op celbestanddelen en intercellulaire stoffen van de stratum corneum om de loslating van de huidcellen (corneocyten) te stimuleren.

 

Door een grotere hydratatie, waardoor deze verdikte gebieden van de huid opzwellen en zachter worden (een proces dat keratolytische werking heet), wordt de mechanische verwijdering van de huidcellen vergemakkelijkt.

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.