Reflexen die redden
Reflexen die redden

Bij een ongeluk is de eerste hulp vaak doorslaggevend. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u precies moet doen op welk moment.

Het Belgische Rode Kruis en Hansaplast bundelen de krachten om de Eerste Hulpvaardigheden te verspreiden door zich te richten op jeugdwerkers en leiders in jeugdbewegingen over heel België.

5 gouden vuistregels bij eerste hulp

  1. 01

    Een ongeluk brengt stress met zich mee, maar u moet het overzicht bewaren over de situatie. Denk na voor u handelt en breng uzelf niet in gevaar. Pas op voor bijkomstig gevaar (verkeer, brand, elektriciteit…)
  2. Bel de hulpdiensten en wacht tot ze er zijn. Geef hen de noodzakelijke info: uw telefoonnummer, uw naam, de aard van het probleem, waar het ongeluk zich voordeed en de staat van het slachtoffer. Wacht tot de hulpdiensten ter plekke zijn.

  3. Stel uzelf voor aan het slachtoffer, leg uit wat er gebeurd is en wat er gaat gebeuren, luister, stel hem of haar gerust en vraag om samen te werken.

  4. Probeer de risico’s op een infectie te beperken en vermijd contact met het bloed of andere lichaamsvochten van het slachtoffer. Was uw handen voor en na het toedienen van de eerste hulp.

  5. Onderschat de emotionele impact van de situatie op uzelf niet: praat erover met andere assistenten, vrienden of familie.