Allergie voor latex is een ernstige aandoening die wereldwijd een groot deel van de bevolking treft. Deze allergie komt echter vaker voor bij mensen die regelmatig in contact komen met latexproducten, zoals zorgverleners, monteurs en schoonmakers. Mensen met eczeem of andere allergieën zoals hooikoorts of een allergie voor noten, hebben ook meer kans om allergisch te zijn voor latex. 

Bij Hansaplast streven we er constant naar om ons assortiment latexvrije producten en verpakkingen uit te breiden. Vanaf 2021 zal het grootste gedeelte van het Hansaplast assortiment echt latexvrij zijn. Deze verandering maakt van Hansaplast een koploper op het gebied van echt latexvrije producten.

Wat is latex? Waarom veroorzaakt latex allergische reacties?

Met de term ‘latex’ wordt bedoeld natuurlijk rubber latex, een materiaal dat gemaakt wordt van een melkachtige witte vloeistof van de rubberboom Hevea brasiliensis. Latex materialen worden gebruikt in veel verschillende alledaagse voorwerpen, van elastiekjes en balonnen tot fopspenen voor baby's en condooms – evenals veel pleisters en zwachtels.

Er bestaan twee soorten latex allergieën: type I en type IV. 

Twee meisjes die in een wei zitten
Snij- en schaafwonden komen nu eenmaal voor - Hansaplast Bacteria Shield pleisters bieden een effectieve wondbescherming.
  • Als iemand met een latex allergie van type 1 in contact komt met het materiaal, kan dat onmiddellijk een ernstige allergische reactie veroorzaken, van contact-urticaria (plaatselijke zwelling en roodheid die lijkt op een reactie op een bijensteek) en extreme jeuk tot astma-achtige symptomen, een strak gevoel op de borst en in de ergste gevallen, anafylaxie.
  • Type IV is de vaakst voorkomende – en veel minder ernstige – vorm van latex allergie. Dit type manifesteert zich meestal als contactdermatitis, met een vertraagd begin van 12 tot 48 uur na het contact met de huid.

Latex allergieën komen vaker voor bij mensen die bestaande allergieën hebben, zoals hooikoorts en allergieën voor bepaalde vruchten en noten. Type IV allergie voor latex kan echter overgaan in type I na langdurig of herhaalde blootstelling. Daarom hebben mensen die vaak persoonlijke beschermende kleding (personal protective equipment, PPE) dragen, een grotere kans om een latex allergie te krijgen.

Voor latex allergieën zijn de juiste diagnoses nodig, vooral in het licht van de mogelijk ernstige en levensbedreigende symptomen. Als u denkt dat u allergisch bent voor latex, moet u contact opnemen met uw arts. Uw arts zal een huidpriktest uitvoeren, een bloedstaal afnemen voor onderzoek, of beide. Mensen met een latex allergie kunnen toch een normaal leven leiden, maar moeten extra opletten om contact met dit materiaal te vermijden.

Terug naar het begin

De feiten over Hansaplast latexvrije producten

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en houdt onze consumenten bezig. In het kader van onze inspanningen op dit gebied, streven we ernaar transparant te zijn door uitgebreide informatie aan te bieden over de veiligheid van de ingrediënten die we gebruiken en de  milieuvriendelijkheid van onze formules en verpakkingen. Naast onze strijd voor transparantie,  streven we er ook naar om consumenten te informeren en inspireren en hen te betrekken bij onze acties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Simon van Leeuwen, manager van het laboratorium voor gezondheidszorg in het laboratorium
Onze manager van het laboratorium voor gezondheidszorg Simon Van Leeuwen.

Misschien bent u verrast als u leest dat latexvrije producten niet altijd worden geleverd in een latexvrije verpakking. Dit betekent dat, hoewel de producten zelf veilig zijn, mensen met een latex allergie nog steeds een allergische reactie kunnen krijgen na het vastpakken van de verpakking. Het zakje en de schutlaag van sommige 'latexvrije' pleisters bevatten bijvoorbeeld toch latex. Bij Hansaplast streven we ernaar om onze producten echt latexvrij te maken. Daarmee bedoelen we zowel onze producten als de verpakking waarin ze geleverd worden.

Geheel losstaand van problemen met allergieën, heeft het verwijderen van latex uit onze producten ook voordelen voor het milieu. Het commercieel kweken van rubberbomen is vaak milieuonvriendelijk en er worden pesticiden bij gebruikt. Er is ook veel ruimte nodig om de grote bomen op te zetten. 

Vanaf 2021 zal het grootste gedeelte van de Hansaplast producten en verpakkingen latexvrij zijn.We blijven ons ook inspannen om het gebruik van latex in ons hele productassortiment te verminderen en te verwijderen. Door dit engagement en het invoeren van deze veranderingen wordt Hansaplast koploper op het gebied van echt latexvrije producten.

Onze echt latexvrije producten vormen geen risico voor allergie├źn veroorzaakt door latex
Terug naar het begin

Let op: de tips en het advies op deze website werden zorgvuldig samengesteld, maar kunnen geenszins worden opgevat ter vervanging van medisch advies en medische behandeling. Als je een gezondheidsprobleem hebt of vermoedt, raadpleeg dan een arts en volg medisch advies, ongeacht wat je op deze website hebt geleerd. Lees en volg steeds de instructies voor onze producten. Stuur voor meer informatie een e-mail naar info.hansaplast@beiersdorf.com.